»

Sestavljeni PC-ji z Intel Pentiumi 4 - tokrat na 4 GHz.

X-Bit Labs - Alienware, izdelovalec 'ekstremnih' PC-jev, se je odločil, da bo na trg prišel z novimi konfiguracijami PC-jev, katerih glavna značilnost je, da so že naviti na 3.8 oz. 4 GHz. Za hlajenje procesorjev, dobavljenih s frekvenco 3,4 in 3,6 GHz, skrbi Alienwarova posebna hladilna tehnologija, imenovana Liquid Cooling.

Serija Area-51 ALX pa tudi z ostalo opremo vse prej kot skopari - srečni lastniki bodo tako dobili v roke prej omenjen Intel Pentium 4 Extreme Edition, 1GB pomnilnika DDR2 533MHz, NVidia GeForce 6800 Ultra, Western Digitalov Raptor kapaciteta 140 GB v konfiguraciji RAID 0, Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS ter Microsoftov Window XP Professional. Ni slabo, a kaj manj verjetno tudi ne smemo pričakovati od konjička za $5458 dolarjev.

18 komentarjev

Testi Athlona 64 FX-53

AnandTech - Na našem preljubem internetu so se začeli kot gobe po dežju, pojavljati testi novega AMD-jevega procesorja, ki se lahko pohvali z najvišjo delovno frekvenco izmed vseh AMD-jevih procesorjev. Kljub impresivnim 2,4 GHz, ki jih je omogočila nova CG revizija jedra in 1MB L2 predpomnilnika, je tudi najnovejši Athlon 64 FX-53 še vedno posajen na 940 nožic, ki mu med drugim omogočajo tudi 128-bitov širok pomnilniški vmesnik. Nič pretresljivo novega torej, razen morda cene 733 ameriških dolarjev, kolikor boste morali odšteti za ta petični procesor.

Z 9% višjo frekvenco se uspe FX-53 tudi v svojih, sicer za AMD tradicionalno šibkih točkah kot je npr. kodiranje DivX-ov, zelo približati najboljšemu kar premore Intel-ov namizni oddelek (P4 3.4 GHz EE) in se še dodatno oddaljiti od konkurence, kjer je AMD že poprej zasedal prvo mesto. Razlika med najboljšimi AMD-jevimi in Intelovimi namiznimi procesorji je, na splošno gledano, tako že skoraj zanemarljiva, čeprav so na nekaterih...

0 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Intelove novoletne zaobljube

The inquirer - Na koncu vsakega leta podjetja predstavijo načrte za naslednje leto. O teh načrtih se potem piše večino decembra in januarja. Manjkrat pa vidimo analizo, koliko obljub so uspeli na koncu leta uresničiti. The Inquirer je tokrat pogledal, kaj so pri Intelu od svojih obljub izpolnili.

Glede na načrt predstavitve izdelkov, ki so ga delili lanskega decembra, bi danes morali že uživati ob 3,4 GHz Prescottu, izdelanem v 90-nanometrski tehnologiji. Kakor vemo, to ni tako, saj je trenutno največ, kar je mogoče dobiti, Pentium 4 Extreme Edition. Avtor članka predvideva, da so vzroki za zamude Prescotta težave s pregrevanjem. Vendar tudi napovedani procesorji za 2. februar (glej povezano novico) ne bodo tisto, kar so obljubili pred enim letom. Bomo videli, kako se bodo obnesli v testih sedaj, ko AMD vedno bolj pritiska s svojimi Opteroni.

5 komentarjev

Pentium 4 3.20 GHz

The inquirer - Trenutno poteka zelo tesen boj med AMD-jem in Intelom, saj tržišče preplavlja vedno več njuhih procesorjev. Na The Inquirer nas opozarjajo naj bomo izredno previdni pri nakupu procesorjev, saj je to opravilo v tem času lahko zelo kočljivo. Naslednji procesor, ki ga bo Intel poslal na tržišče bo Pentium 4 3,2 GHz, o katerem vemo že veliko. Poleg tega pa naj bi Intel predstavil tudi procesorje, ki naj bi delovali pri frekvencah 2,4, 2,6 ter 2,8 GHz in imeli zelo podobne lastnosti. Naslednja Intelova hitrostna stopnička pa naj bi bila frekvenca 3,4 GHz. Tukaj si preberite novico, velja pa še omeniti, da bo Pentium 4 3,2 stal 640 ameriških zelencev.

5 komentarjev