»

Ameriško sodišče odredilo zaprtje GMail računa nedolžnega uporabnika

Slashdot - Uslužbenci ameriške banke iz Wyominga, Rocky Mountain Bank, so 12. avgusta letos pomotoma poslali imena, naslove, SSN številke ter podatke o dolgovih svojih 1300 strank na nek GMail poštni naslov. Ko so v banki odkrili napako, so prejemniku poslali sporočilo, v katerem so ga prosili, naj datoteko uniči in je ne odpre. Odgovora ni bilo, zato so se obrnili na Google s prošnjo, naj jim razkrije identiteto lastnika e-poštnega računa.

Google je na to odvrnil, da za kaj takega potrebujejo sodno odredbo. Zato so pri banki sodišče zaprosili za odredbo s katero bi sodišče Googlu naložilo razkritje identitete lastnika računa ter deaktivacijo njegovega (ali njenega) računa. Pri tem so celo hoteli, da primer ostane tajen, čemur pa sodišče ni ugodilo.

Kljub temu, da je šlo za očitno napako banke in da lastnik računa, kamor so bili pomotoma poslani podatki ni storil ničesar spornega (pravzaprav sploh ničesar), pa je sodnik James Ware iz okrožnega sodišča v Kaliforniji presodil, da mora Google...

63 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

RIAA toži 532 IP naslovov

Yahoo News - Včeraj je med ameriško spletno javnostjo ponovno udarilo. RIAA je sodišču predala 532 IP-naslovov in od njega zahtevala, da od internetnih ponudnikov dobijo identiteto, da jih bodo lahko potem tožili. Za takšen način postopanja so se odločili, po tem ko je sodišče pred kratkim odločilo, da s pomočjo zakona DMCA ne morejo zahtevati od internetnih ponudnikov, da razkrijejo identiteto njihovih uporabnikov. Tako se začenja nova serija tožb, s katerimi želijo prestrašiti uporabnike do te mere, da bodo nehali krasti glasbo (ali pa začeli uporabljati omrežja, ki zagotavljajo anonimnost). V prejšnjih tožbah so od uporabnikov, ki so razdajali njihovo glasbo, v povprečju uspeli iztrgati po 3.000 dolarjev na osebo.

Pri nas smo zaenkrat še varni, a je samo vprašanje časa, kdaj bo komu na vrata potrkal Interpol.

14 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji

RIAA: Tožarjenje, razvito po Geometrijski Metodi

The Register - Da, presneti primer Verizona je ameriškemu pevskemu krožku omogočil praktično neovirano tožarjenje posameznikov, ki po spletu izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebinee (in ne dvomim, da se jim to finančno izplača bolje, kot če bi ostali pri napadanju na izmenjevalne sisteme). Odmevov na to temo je ogromno; nekateri omenjajo dejstvo, da Amerika, označena po predzadnjem verzu prve kitice himne, postaja kazenska kolonija, medtem ko drugi opozarjajo na masovno kriminalizacijo nedolžnega (-- a piratizarijočega) ljudstva.

Zanimiv članek so spisali tudi na The Registru, branje pa bo še posebej povšeč tistim, ki zagovarjajo nedolžno gusarjenje [>:D].

"... there are more file-sharers than voters for either candidate at the last Presidential Election ..." - Bill Evans

3 komentarji