»

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je...

30 komentarjev

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji

Klepet s stvaritelji Internet Explorerja

Slashdot -

Microsoft se je, kot kaže, vendarle odzval na neprestane kritike o nevarnostih Internet Explorerja, saj je včeraj zvečer na Microsoftovih strežnikih potekal klepet med uporabniki in inženirji, ki pišejo IE.

Najbolj pereče vprašanje je bila nedvomno varnost in kdaj lahko pričakujemo nov paket popravkov za IE. Inženirji so na očitke, da drugih brskalnikov ni treba toliko krpati kot prav IE, odgovarjali, da IE ostaja tarča, dokler bo imel prevladujoč delež uporabnikov, zaradi česar ga morajo nenehno izboljševati.

Druga najbolj vroča tema so zmožnosti, ki jih ponujajo drugi brskalniki (naprimer zavihki), kjer so se uporabniki upravičeno spraševali, zakaj jih Microsoft ne vključi. Tu so bili inženirji bolj previdni z izjavami, saj niso povedali, ali lahko te funkcije sploh pričakujemo. Preberite si povzetek.

64 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Tripod MySQL baza izbrisana

Lycos - Enega največjih ponudnikov tako brezplačnega, kot tudi plačilnega ponudnika internet prostora, ki na mesec doseže 118 miljonov unikatnih obiskov, je žal doletela zelo neprijetna stvar. Vsi uporabniki, katerih strani se začnejo s črko "s" ali "t" in so imeli MySQL baze, so sedaj ostali brez nje. Razlog za ta dogodek je bil trdi disk - ta se je zrušil iz neznanih razlogov, vsaj tako navajajo iz uredništva Tripod-a, podatkov pa niso uspeli rešiti.

Tako je izpuhtel še zadnji up za tiste, ki si niso shranjevali varnostnih kopij. Novico lahko zasledite na uradni Lycos-ovi strani: klik.

3 komentarji

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev