»

Amazon bo z denarnimi nagradami spodbujal zunanje razvijalce za razvoj aplikacij za Alexo

Business Insider - Spletni trgovski velikan Amazon bo odslej zunanje razvijalce finančno nagrajeval za razvoj aplikacij in dodatnih funkcionalnosti za virtualno asistentko Alexo. „Iščemo različne načine, kako nagraditi razvijalce,“ je v sporočilu za javnost zapisal Amazon. Podjetje bo razvijalce nagrajevalo glede na pogostost uporabe njihove rešitve s strani uporabnikov Alexe. Kakšne vsote lahko razvijalce pričakujejo s tega naslova, Amazon ni razkril. Je pa podjetje poudarilo, da gre le za prvi korak in da lahko razvijalci v prihodnjih mesecih pričakujejo še druge piškotke.

Amazon se je za tak pristop odločil zaradi vse močnejše konkurence, predvsem zaradi Googlovega Asistenta in Microsoftove Cortane. Obe podjetji...

0 komentarjev

GNOME razmišlja o svojem operacijskem sistemu

Osnova bo obstoječi vmesnik GNOME Shell, temu pa mislijo dodati še nove in UX spolirane programe.

vir: GNOME
GNOME - GNOME-ov UX designer, Allan Day (sicer zaposlen pri RedHatu), je pravkar razgrnil načrte za naslednje leto in pol. Krovno ime za projekt bo "GNOME OS", izšel pa naj bi tam marca 2014. Kot pravi, se jim ideja lastnega OS-a preprosto zdi "najprimernejši način" za nadaljnji razvoj namiznega okolja GNOME. Kako točno bo izgledal, še ne morejo povedati, so pa predstavili njegove poglavitne poteze.

Za začetek mislijo implementirati novo okolje za razvoj aplikacij, z vgrajenim peskovnikom (sandbox) za posamezne aplikacije, tako da bi lahko ena verzija ene aplikacije mirno živela več let, neodvisno od dogajanja na sistemu. Potem bi razvijalcem ponudili neke vrste SDK, tj. komplet novih in boljših orodij za razvoj...

57 komentarjev

GNOME 3 skoraj nared

Gnome Shell

Slo-Tech - GNOME Project je drevi izdal predogledno različico (release candidate) namiznega okolja GNOME 3. Razvijalci vas vabijo k prenosu in testiranju, končna različica pa naj bi bila nared 6. aprila, kar nameravajo pospremiti z release party-ji širom oble. Slovenski bo v četrtek, 7. aprila v ljubljanski Kiberpipi, pod organizacijo Skupine za slovenjenje gnome-si.

Glavna prednost trojke naj bi bil močno spremenjen in dodelan uporabniški vmesnik, GNOME Shell, ki ga dobro poznamo iz spora z Ubuntom; slednji se je po dolgoletnem sodelovanju raje odločil za konkurenčno okolje Unity. Glavni cilj Shella je približati Linux namizje povprečnemu uporabniku, zato je vmesnik precej poenostavljen in grafično spoliran. Prevladujejo velike ikone, na levi je...

36 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

LinuxWorld Conference & Expo

KDE - Leto se je sicer šele začelo, a kljub temu se že zdaj odvija morda največji dogodek za Linux v letu 2004. Od 20. do 23. januarja poteka v New Yorku LinuxWorld Conference & Expo, ki ga tudi tokrat podpirajo velika računalniška imena, med drugim Oracle, CA, HP, IBM, Novell in Sun. SYS-CON Radio je pripravil zanimive pogovore s predstavniki ključnih odprtokodnih projektov in njihovih podpornikov, prireditelji pa so že razglasili zmagovalce enajstih kategorij, v katerih so podeljevali nagrade. Na vse večjo prisotnost velikih računalniških podjetij v odprtokodnem svetu kaže tudi seznam nagrajencev, med katerimi je le en nekomercialen pojekt, in sicer razvojno okolje KDevelop 3.0, ki, zanimivo, sploh še in izšel.

0 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Java Desktop System

Privzeto namizje

Linux.com - Sun Microsystems je v uvodnih trenutkih vsakoletne konference SunNetwork uradno predstavil Java Desktop System, na Linuxu temelječe poslovno namizje z zbirko orodij, ki je del projekta s kodnim imenom "Mad Hatter". Operacijski sistem je v osnovi SuSE Linux 8.2 s prilagojenim namiznim okoljem GNOME 2.2, med drugim pa vsebuje tudi novo pisarniško zbrko StarOffice 7, brskalnik Mozilla 1.4, poštni odjemalec Evolution 1.4 in seveda Java 2 Platform Standard Edition 1.4.2 s podporo za izgled v slogu namiznega okolja GNOME. Java Desktop System bo na voljo decembra in bo skupaj s podporo s strani Suna stal 100 USD za posamezno namizje na leto. Kot del Java Enterprise desktopa bo zanj potrebno...

5 komentarjev

GNOME 2.4

OSNews - Danes je izšel GNOME 2.4, priljubljeno prosto namizno in razvojno okolje za različne operacijske sisteme. Kaj je novega? Kot smo že poročali, je Epiphany novi privzeti brskalnik, upravitelj datotek Nautilus ima vgrajeno možnost peke CD-jev, urejevalnik datotek Gedit odslej barvno označuje skladnjo, nove možnosti pa ponujajo tudi Nadzorno središče, Pult in vstavki. Dodanih je 11 programov in 100 izboljšav, ki so jih zahtevali uporabniki. Na seznamu prevodov je tudi slovenščina, ki je jezik drugega najmanjšega naroda, ki ima GNOME v svojem jeziku! Za radovedne so na voljo zaslonske slike prvih uporabnikov novega okolja, z veliko koristnimi informacijami pa postreže tudi prva ocena okolja GNOME 2.4, ki jo je že objavila Ars Technica

Skoraj sočasno je Ximian izdal beta različico okolja Ximian Desktop 3, ki temelji na okolju GNOME. Beta različica gradi na temeljih GNOME-a 2.4, končna različica pa bo izhajala iz različice 2.6, torej jo lahko pričakujemo čez približno pol leta.

4 komentarji

Nov GNOME tudi za Solaris

SUN - Iz SUN-a so sporočili, da bodo za svoj operacijski sistem SUN Solaris, ki ga razvijajo za SPARC in INTEL arhitekturo, ponudili tudi grafično okolje GNOME 1.4. SUN naj bi GNOME prevzel tudi kot standardno grafično okolje za prej omenjeni operacijski sistem. To je en velik plus za GNOME in še večji napredek k temu, da bo UNIX svet dobil neko univerzalno grafično okolje, pa čeprav jih je v igri kar nekaj. Tukaj pa je še screenshot desktopa.

2 komentarja