»

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

Slaba varnost sistema MacOS X

vir: Heise
Heise - Apple je izdal komplet popravkov za OSX Snow Leopard. Po namestitvi od 250 do 1300 MB popravkov (odvisno od vaše različice) bo sistem pripravljen za nadgradnjo na prihajajoči MacOS X Lion, imel boljšo podporo za IPv6 in bolj dosledno preprečeval poskuse namestitve "popularnega" scareware-a MacDefender. Hkrati so popravili kar 36 resnih varnostnih pomankljivosti.

Kratek prelet čez seznam lukenj razkrije marsikaj zanimivega. Mace je mogoče resetirati kar preko Wi-Fi-ja, AppStore v določenih primerih omogoča...

100 komentarjev

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

Kontact v MacOS X

Kontact v MacOS X

KDE - Kontact je upravnik osebnih informacij (Personal Information Manager) za namizno okolje KDE, ki bo luč sveta uradno ugledal ob izidu KDE 3.2, torej čez približno mesec dni. Program združuje orodje za delo z elektronsko pošto, koledar, upravljalnik naslovov, beležko, bralnik novic in orodje za povezavo s pametnimi telefoni. Druga različica, ki naj bi izšla 3 ali 4 mesece za prvo, pa bo ponujala tudi rešitev za skupinsko delo.

Pred kratkim je Kontact začel obratovati tudi na operacijskem sistemu MacOS X. Podvig je uspel projektu KDE on Darwin, ki želi programe za KDE prilagoditi za delovanje v MacOS X.

Kdo ve, morda pa bo Kontact kmalu igral pomembno vlogo v Applovem sistemu, tako kot jo že zdaj igra Konqueror, pardon, Safari.

11 komentarjev

Rekall odprt

Slashdot - Vsi, ki nekoliko bolj intimno poznate Microsoftov Access, se strinjate, da gre za izjemno priročno orodje, s katerim lahko na preprost način in brez velikih naporov upravljamo podatkovne zbirke. V Linuxu je dolgo trajalo žalostno obdobje pomanjkanja takega orodja, a je podjetje theKompany izdelalo zamenjavo za Access, ki sliši na ime Rekall in je na voljo tudi za Windows in MacOS X. Kljub temu pa izdelek ni množično razširjen, ker je plačljiv, kar je seveda dokaj netipično za Linux. Na srečo pa smo dočakali prijetno presenečenje, saj je theKompany odprl Rekall in ga zdaj izdaja pod licenco GPL. Torej, če potrebujete Access v Linuxu ali pa njegov brazplačen približek za Windows in MacOS X, veselo na domačo stran nove skupnosti razvijalcev!

5 komentarjev

Media Player za Mac OS X

News.com -

Microsoft je v petek brez velikega pompa predstavil različico Windows Media Playerja 9, ki bo tekla na Mac OS X. Multimedijski predvajalnik je oblikovan tako, da se njegova vizualna podoba kar najbolj sklada s podobo Mac OS X, vsebuje pa tudi plug-in, ki omogoči njegovo zaganjanje in predvajanje datotek kar v brskalniku Internet Explorer, Netscape ali Safari.

Zanimivo je, da Microsoft nadaljuje z izdajanjem Media Playerja za Mace, saj so že pred časom objavili, da Internet Explorerja ne bodo več. Kakorkoli že, nova različica je že na voljo na spletu. Klik!

7 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji

Nič več Internet Explorerja za MacOS

News.com -

Microsoft je nedavno objavil, da končuje z razvojem Internet Explorerja kot samostojnega brskalnika. Odslej bo IE na voljo le z novimi Windows, pravijo. Včeraj je vzniknila še ena novica, ki je pokazala, da misli Microsoft popolnoma resno.

Po poročanju News.com Microsoft ne bo več razvijal novih inačic svojega brskalnika za okolje MacOS. Uporabniki Macov bodo tako z različico pet ostali na suhem, saj novih ne bo. To ne pomeni, da bodo takoj ukinili vso podporo, saj bodo še vedno objavljali manjše varnostne popravke za obstoječe inačice. Po besedah Sommerjeve uporabniki IE-ja sploh ne potrebujejo več, saj jim Apple ponuja po Microsoftovem mnenju boljši brskalnik -- Safari. Manj poudarjano dejstvo je, da Microsoft nima dostopa do izvorne kode MacOS sistema, zaradi česar smatrajo, da Safariju ne morejo konkurirati. Več o tem.

Očitno so odgovorni pri Microsoftu pozabili, da je situacija v Windows ravno obratna.

10 komentarjev