»

Abit že dolgo mrtev, sedaj za njim še spletna stran

Prelomna matična plošč Abit BH6

vir: ABIT
ABIT - Sedaj že davnega leta 2009 je umrl Abit, ki smo ga poznali kot proizvajalca odličnih matičnih plošč za navijanje. Že leta 2006 je bilo zaradi finančnih težav celotno podjetje naprodaj in prevzel ga je Universal Scientific Industrial (USI). Zlobni jeziki pravijo, da so zelo uspešno podjetje potopili menedžerji, ki so uspeli vzpostaviti zelo neprijetno klimo, zaradi katere je podjetje zapustil praktično ves sposoben kader. USI-ju podjetja z novim imenom Universal Abit ni uspelo izvleči iz težav, zato je konec marca 2009 Abit uradno prenehal obstajati.

Abit se je v srce navijalcev vpisal z izdelki, kot je bila legendarna plošča Abit BH6, ki je bila prva z možnostjo navijanja neposredno iz BIOS-a in ne preko mostičkov. Navitje

60 komentarjev

Abita uradno ni več

Logotip, ki ne bo več pogosto viden

Slo-Tech - Od prvih novic dobrega pol leta nazaj se je predvsem navijalski svet pripravljal na ta, roko na srce, žalosten dan. Vmes je sicer še bilo nekaj upanja, da se Abit pobere, a temu očitno ni tako. Po zadnjem neuspelem poizkusu, kjer so v digitalni foto okvir vgradili tiskalnik, je USI, lastnik Abita, včeraj dokončno obupal nad Abitom in zaprl firmo.



Abit bo ostal v spominu predvsem navijalcem prvih penitum 4 in takratnih Athlon XP procesorjev, kjer so bile matične plošče iz NF7 in IC7 serije glavno orožje za vse, od nedeljskega navijanja, podiranja rekordov in celo težkih modifikacij domačega izvora.

Po Epoxu še Abit. Naslednji prosim!

22 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

Nvidia FX5700 Ultra z GDDR3 pomnilnikom

The inquirer - Kljub temu da izid Nvidiine naslednje generacije grafičnih kartic verjetno ni oddaljen več kot mesec ali dva, namerava NVidia na tržišče poslati nove modele FX5700 Ultra, ki bodo uporabljali spominske module GDDR3, kar pomeni nižjo temperaturo, višje hitrosti in posledično zaradi zmanjšanja temperature možnost navijanja grafične kartice še više. Toda, ali resnično rabimo takšne grafične kartice tik pred izidom NV40? Nvidia vsekakor misli, da je tako najbolje.

0 komentarjev

ABIT KV8-MAX3

Extreme Overclocking - Vsi poznamo izdelovalca osnovnih plošč ABIT in njegove zelo dobre in kvalitetne izdelke. ABIT KV8-MAX3 je njihova najnovejša osnovna plošča, ki temelji na čipovju VIA K8T800. Plošča je namenjena procesorjem AMD Athlon64 in poleg standardnih stvari poseduje še nekaj bonbončkov kot so naprimer Gigabitni LAN, SATA RAID in seveda tehnologijo μGuru za nadzorovanje in navijanje sistema direktno iz operacijskega sistema.

Največja zanimivost na plošči pa je zagotovo serijsko hlajenje MOSfetov in kondenzatorjev s tehnologijo OTES (poznamo jo že iz ABIT-ovih grafičnih kartic), kar da osnovni plošči še nekaj več prostora za navijanje. Ploščo so ocenili z oceno 4.5 od 5. Obvezno branje!

0 komentarjev

Nvidia objavila poslovne rezultate

The Register - Kot je za čas par tednov po koncu zadnjega kvartala značilno, podjetja objavijo analizo poslovanja. Kako je zadnje tri mesece poslovala Nvidia, so si ogledali na Registru.

Rezultati kažejo, da je bilo letošnje zadnje obdobje, ki je končalo 25. januarja, sicer manj uspešno kot tretja četrtina, na letni ravni pa vseeno zelo primerljivo, saj se vse številke, ki ponazarjajo celoten promet, gibljejo okoli 480 milijonov dolarjev. Kljub temu se je tromesečni prihodek prepolovil, saj namesto 50 znaša samo še 24 milijonov zelencev.

Na letni ravni so številke pokazale, da je celoten promet od lanskega leta upadel za pet odstotkov, medtem ko se je dobiček, ki je lani znašal nekaj več kot 90 milijonov, letos zmanjšal na malo pod 75 milijonov dolarjev. Glede na stalno pritoževanje, kako se podjetjem težko preživeti, številke vseeno niso slabe. Še klik.

11 komentarjev

Abit AN7 v1.0, pokaži nam svojo moč!

Overclockers.com - Medtem, ko na sončni strani Alp večina ljubiteljev Abita in AMD-ja še vedno uporablja že skorajda legendarno matično ploščo Abit NF7-S, je dotični proizvajalec na tržišče poslal posodobljen izdelek. Abit AN7, kot jo je poimenoval, je zgrajena na temeljih NF7-S s polno močjo čipovja nForce 2 Ultra 400. Izdelek se po videzu skorajda ne razlikuje od predhodnika. Ena izmed zelo zanimivih razlik je postavitev priključka za napajanje, saj je obrnjen za 90 stopinj. Na Overclockers.com so preizkusili najnovejše čudo izpod rok Abitovih tehnikov in prišli do zelo zanimivih zaključkov. Klik!

9 komentarjev

ABIT in nVidia vendarle nadaljujeta sodelovanje

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi smo poročali, da naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč in grafičnih kartic ter kalifornijski snovalec grafičnih in veznih čipov razhajala.

Toda sodeč po tej novički na X-Bit Labs temu vendarle ne bo tako. Kot poročajo, naj bi ABIT že dobil primerke nForce3 čipovja, kar pomeni, da se kmalu lahko nadejamo družine matičnih plošč, zgrajeno okoli le-tega.

Kot kaže, so bili naši strahovi, da od ABIT-a ne bomo deležni matičnih plošč in grafičnih kartic, zgrajenih okrog nVidiinih čipov, preuranjeni.

5 komentarjev

ABIT & nVidia - konec ljubezni

The inquirer - The Inquirer poroča da sta Abit in nVidia prenehala s sodelovanjem tako na grafičnem področju kot na področju osnovnih plošč. To sta potrdila že oba proizvajalca. Abit tudi zatrjuje da se ne ločujejo zaradi morebitnega povezovanja s kanadskim podjetjem ATI, temveč zaradi razhajanj v idejah. Torej lahko pozabimo na kakršnekoli Abit-ove nForce matične plošče in nVidia grafične kartice. Kako pa bo s podporo dosedanjim produktom bomo pa še videli.

Kljub Abitovemu zanikanju, pa so vse glasnejše govorice, da bo Abit pričel s proizvodnjo grafičnih kartic in matičnih plošč na osnovi ATI-jevih čipovij. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

MSI se seli z nVidie na ATi

Slo-Tech - Yahoo poroča, da se nVidii obetajo malce težji časi, saj je MSI, eden njihovih večjih partnerjev, presedlal k nVidiinemu največjemu konkurentu -- kanadskemu podjetju ATI. Glede na to, da je imel MSI ekskluzivo z nVidio, je ta poteza podjetju zadala veliki udarec, tako finančni kot moralni. To se je tudi odrazilo na predvidevanjih dobička in prometa za četrto fiskalno obdobje. Udarec na dobiček? Skromnih 20 milijonov dolarjev. Klik!

19 komentarjev

Opis nove MSI K7N420 Pro nForce matične plošče

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so objavili opis nove MSI K7N420 Pro nForce matične plošče. V sklepu pravzaprav pravijo, da je plošča zelo dobra. Plošča ima odlične zmogljivosti, saj ima skupno kar 10% vodstvo pred močnim rivalom kot je KT266A čipovje, kar je zelo pohvalno, še posebej glede na to, da je to Nvidiin prvi poskus pri izdelovanju čipovja za matične plošče, medtem ko je KT266A Viina druga generacija čipovja na DDR SDRAM Athlon čipsetu. Čeprav bo treba za ceno še malo počakati, je treba priznati, da ima nForce kar veliko vrednost. Pri Ace's hardware pravijo tudi, da bodo na strani kmalu objavili še obsežnejši opis plošče, saj bodo pogledali kako se plošča obnese pri raznih aplikacijah.

1 komentar

S3 prihaja nazaj

ZDNet - Nekaj je treba priznati: S3 nikoli ni bil znan po hitrih grafičnih karticah, toda zaradi nizkih cen so njihovi produkti našli dom v marsikaterem računalniku. Pred nekaj časa je podjetje celoten grafični del prodalo VIAi, ki se je takoj lotila izdelave čipovij z integrirano Savage grafiko. Medtem nas je večina na S3 že pozabila, potem pa je med nas treščila ta novica na ZDNetu. Glavnina novice govori o popolnoma drugi stvari, toda na koncu je mogoče zaslediti izjavo S3jevega predstavnika, da se bo podjetje čez 12-18 mesec vrnilo v proizvodnjo grafičnih kartic! Ali jim bo to uspelo ali ne bomo še videli, vsaka konkurenca "velikim" pa je še kako dobrodošla!

3 komentarji