»

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

ComputerWorld - Prvi pisec Linuxovega jedra Linus Torvalds se te dni mudi v Avstraliji, kjer se je udeležil konference, hkrati pa si je vzel tudi nekaj časa za ComputerWorld Australia in nastal je zelo zanimiv intervju. V njem je pogovor tekel o prihodnosti Linuxa z ozirom na skoraj 20-letno zgodovino in Torvaldsovem mestu v svetu Linuxa. Dotaknil se je tudi konkurence, predvsem Windows 7 in Viste, ter Torvaldsovih osebnih preferenc. Povedal je, da iz zgodovinskih razlogov še vedno uporablja distribucijo Fedora. Najbolj sočen je razdelek o namiznih okoljih, kjer je Torvalds priznal, da je prenehal uporabljati KDE. Po njegovem mnenju je KDE z verzijo 4.0 postal taka katastrofa, da je GNOME v tem trenutku boljša rešitev, čeprav je pred leti menil drugače.

161 komentarjev

PS3 kot TiVo

Slashdot - V začetku prihodnjega leta bo v Evropi na voljo PlayTV, Sonyjev TV-sprejemnik in snemalnik za igralno konzolo PlayStation 3, ki bo omogočal shranjevanje televizijskih vsebin na trdi disk konozle, torej bo v kombinaciji s PS3 nekakšen evropski TiVo.

Kasneje bo izdelek na voljo tudi v ostalih delih sveta, zagotovo pa sprva samo na območjih z televizijskim standardom PAL. PlayTV bo vseboval dve kartici z zmogljivostjo 1080p, ki se poslužujeta evropskega standarda za oddajenje digitalne zemeljske televizije (DVB-T). Posnetke bo moč prenesti in predvajati tudi na PSP.

Izvirna novica.

16 komentarjev

HDTV se širi po Evropi

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA ponudba in povpraševanje po visokoločljivostni televiziji s prostorskim zvokom (HDTV) nezadržno rasteta, smo v Evropi na tem področju stopicljali za Američani. Očitno se stvari dobro leto po uvedbi prvih evropskih kanalov HDTV spreminjajo na bolje. Tako je nemški ProSiebenSat.1 v sredo začel oddajati svoje programe v formatu HDTV. Za zdaj bomo lahko v visoki kakovosti spremljali Pro Sieben in Sat 1, ostali večji distributerji slike v Evropi, kot so britanski BSkyB, francoski CanalSat in Sky Italia, pa obljubljajo nov format slike do prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu junija 2006.

Guillaume de Posch, ProSiebenSat.1, je dejal, da bodo v novo tehnologijo vložili približno tri milijone evrov vsako leto, naložba pa naj bi začela prinašati dobiček po treh letih. V Združenih državah so HDTV premierno predstavili daljnega leta 1998, v zadnjem letu pa je obsegal petino ameriškega trga. Več na X-Bit labs.

56 komentarjev

HDTV na IBC

Slo-Tech - Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in...

14 komentarjev

HDTV prihaja tudi v Evropo

The Register - O visokoločljivostni HDTV z Dolby Digital zvokom beremo že nekaj časa, a vendar je v Evropi z navadnimi televizijskimi kanali nismo mogli preizkusiti, saj enostavno nihče ni oddajal v tem formatu. Z novim letom so stvari drugačne, saj smo dobili prvi evropski satelitski kanal v HDTV-formatu. Pri Euro1080 nam tako ponujajo dva programa -- Main Channel in Event Channel, ki ju boste ob primerni opremi lahko spremljali v ločljivosti 1920 x 1080 s frekvenco 50 Hz v prepletu (interlaced). Evropa se je s tem priključila Severni in Južni Ameriki, Aziji in Avstraliji, kjer je HDTV že dalj časa prisotna. Več o tem.

24 komentarjev