»

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

  • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

  • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

  • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

  • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

  • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

  • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

  • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

  • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

  • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

  • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

  • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

  • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

  • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

Porast števila širokopasovnih povezav v ZDA

BBC -

Sodeč po rezultatih raziskave ameriške zvezne komisije za komunikacije (U.S. FCC), se je število uporabnikov, ki se na internet povezujejo prek hitrih in stalnih povezav, v iztekajočem se letu v ZDA povečalo za dobro tretjino (38 %). Navkljub povečanju Združene države še vedno zasedajo trinajsto mesto po številu širokopasovnih priključkov. FCC kot razloge za povečanje navaja sledeče spletne dejavnosti: izobraževanje in iskanje informacij, nakupovanje, prenos glasbe in gledanje filmov.

V Sloveniji večino hitrih povezav predstavljajo ADSL-linije, sledijo pa jim kabelski priključki; v ZDA je stvar obrnjena, saj so najbolj popularni kabelski priključki (18,6 milijona), DSL in podobne povezave prek telefonskih paric pa zaostajajo za sedem milijonov priključkov. Več o tem.

113 komentarjev

Vedno hitreje do interneta

The Register - Rezultati raziskave, ki so jo konec preteklega leta opravili pri Point Topic, kažejo, da je širokopasovni dostop do interneta ena izmed najhitreje rastočih tehnologij, ki je prekosila celo mobilno mrzlico. Trenutno naj bi bilo na svetu več kot 100 milijonov teh internetnih priključkov (vštevši xDSL, kabelske priključke in optiko), njihovo število pa se še povečuje. Sodeč po rezultatih, smo do te vrtoglave številke prišli v zgolj treh letih in pol, medtem ko so se naprimer mobilni telefoni do te mere razširili v petih letih in pol. Več o tem.

13 komentarjev

Koliko časa za odpravljanje napak

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem eksperimentu, ki ga je cel lanski december izvajal Marshall Brain. Na računalniku, ki je tekel ves čas, je beležil čas, ki ga je porabil za odpravljanje vseh programskih nevšečnosti: posodobitve pokvarjenih gonilnikov, ubdanje z naključnimi napakami in podobno. Ugotovil je, da je v enem mesecu vsega tega naneslo za 11 ur in 20 minut oz. za dober odstotek in pol. Ali če preračunamo na eno leto -- 5 dni in pol. Slashdot, domača stran eksperimenta.

8 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev