»

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

Prenosniki prehiteli namiznike

X-Bit Labs - Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v ZDA prodali več prenosnih računalnikov kot njihovih namiznih bratrancev. IDC je objavil, da je v tretjem četrtletju prodaja prenosnikov zavzela 55,2 % delež, kar znaša več kot 9,5 milijona kosov in je za osemnajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Praktično vsi vodilni proizvajalci so se držali trenda in prodali več prenosnikov; Toshiba denimo prodaja izključno le-te, Sony, Acer in Lenovo pa so z njimi presegli dvotretjinski delež svoje prodaje. Več o tem.

56 komentarjev

AMD investira v Transmeto

Ars Technica - ArsTechnica poroča, da bodo pri AMDju vložili 7,5 milijona dolarjev v podjetje Transmeta, ki se otepa z resnim upadom prihodkov.

Transmeta je dokaj mlado podjetje, ki se je ukvarjalo predvsem z razvojem x86 kompatibilnih procesorjev, predvsem s poudarkom na majhni porabi. Po ne ravno blesteči prodaji njihovih Efficeon procesorjev, so se usmerili bolj v samo snovanje procesorjev, kar se kaže v precejšnjem svežnju patentov, ki jih imajo v lasti. Pri AMDju trdijo, da ima to podjetje tudi opazne zasluge pri uspehu njihove AMD64 arhitekture.
Omeniti je še potrebno, da je Transmeta trenutno ravno na sredi pravne bitke z Intelom, saj naj bi vsi njihovi procesorji, od Pentiuma Pro dalje kršili enega ali več Transmetinih patentov.

19 komentarjev

Prenosnik z osmimi jedri

X-Bit Labs - L Computers International je najavil prenosni računalnik z dvema štirijedrnima procesorjema Intel Xeon 5300. Omenjeni prenosnik bo nosil ime Hollywood Pro X8 in bo na voljo v omejenih količinah. Poleg dveh štirijedrnih procesorjev bo podpiral do 8 GB DDR2 667 MHz pomnilnika, za shranjevanje podatkov bo imel na voljo do 160 GB trdega diska. Grafična kartica Nvidia Quadro FX 2500M s 512 MB pomnilnika bo sliko prikazovala na 17-palčnem LCD zaslonu z ločljivostjo 1920x1200 pik.

Več o tem na X-bit labs.

17 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Prototip AthXP 3000+!

M3DZone - Ko smo že mislili, da bo Intel počasi začel prehitevati AMD (pomislite: Pentiumi 4, sparjeni z DDR pomnilnikom, 0.13 mikronska tehnologija izdelave ter visoka overclockabilnost), nas je procesorski gigant spet presenetil, saj po večjih ameriških trgovinah že krožijo prvi testni primerki Athlona XP 3000+, ki tiktaka na 2666 MHz. Na tem naslovu lahko vidite še sliko BIOSa med zaganjanjem, ampak vedite - jaz sem do te novice zelo skeptičen ter mislim, da je samo nateg ter fotomontaža. Vi se pa odločite po lastni vesti [:D].

23 komentarjev

Transmeta Crusoe - procesor extraordinare

Beyond 3D - Nekaj pa moram priznati tej Transmeti. Iz ničesa so ustvarili toliko govorjenja o njihovih produktih, da že mejijo na velikane hype industrije. Razne internet strani namreč kar tekmujejo v tem, kdo bo napisal boljši članek in bolje predstavil arhitekturo in prednosti teh mičkenih procesorčkov. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da velika večina avtorjev teh člankov Crusoja ni videla niti na daleč, toda to ni pomembno, kajne? Kakorkoli, z Beyonda3D nas napada še en članek o Transmetinih procesorjih. Saj ne rečem, male stvarce so resnično dokaj zanimive, še posebej zaradi tega, ker so delno programibilne oziroma softverske... V primeru, da vsega skupaj še ne poznate, si članek le oglejte, drugače pa ga lahko mirno preskočite.

1 komentar