»

Mandriva Linux (spet) tik pred stečajem

Slo-Tech - Nekdaj zelo popularna francoska Linux distribucija Mandriva (nekdanji MandrakeSoft, še prej Mandrake Linux) je po poročanju nekaterih ključnih ljudi ponovno tik pred stečajem. Podtjetje Mandriva S.A. bi nujno potrebovalo 4 milijone evrov svežega kapitala do sredine meseca, in če ga ne bo, naj bi bili 16. januarja zapreti vrata za vedno.

Večinski lastnik je ta trenutek ciprska družba Townarea Trading & Investments, za katero naj bi stali predvsem ruski investitorji; skupina naj bi bila pripravljena plačati celotni znesek. Do sem vse lepo in prav, če ne bi drugi največji delničar (LinLux) blokiral odločitve o dokapitalizaciji, ker ne želijo ne prispevati dodatnega denarja ne trpeti...

16 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 Community

OSNews - Mandrakesoft je izdal novo različico priljubljene distribucije Linuxa, Mandrakelinux 10.0 Community, ki uvaja nov sistem izdajanja različic (glej povezane novice). Novosti je zares veliko, izpostaviti pa moramo predvsem Linux 2.6.3, KDE 3.2, Sambo 3.0.2, OpenOffice 1.1 in Mozillo 1.6. Programja je precej več, kot ga je bilo ponavadi, saj se "desetka" nahaja na štirih zgoščenkah in ne treh, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nova različica je za prenos na voljo le članom MandrakeCluba, čez nekaj dni pa bo še vsem ostalim. Mandrakelinux 10.0 Official bo izšel Maja 2004 in bo prinesel vse bombone, ki smo jih bili vajeni iz prejšnjih različic -- Discovery, PowerPack ... Razveseljivo je, da je nova različica poslovenjena precej bolje, kot prejšnje različice. Klik!

3 komentarji

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

Mandrake rešen?

Slashdot - Francoski distributer Linuxa -- Mandrake, ki je nekaj časa bil krepko v rdečih številkah in je skoraj bankrotiral, se je očitno uspešno rešil pred stečajem. To je verjetno posledica tudi bolj radikalnih ukrepov, kot je na primer oglaševanje v obliki bližnjic med zaznamki in nekaj malih oglasnih sporočil med nameščanjem. Očitno ves trud ni bil zaman.

Kot so objavili na svoji spletni strani v finančnem poročilu, Mandrake od januarja 2003 posluje pozitivno in v tem ali naslednjem četrtletju pričakujejo prvi dobiček. Zaenkrat so zmanjšali izgubo za sedemkrat, stroške za petkrat in petkrat povečali bruto dobiček. Kako bo Mandraku uspevalo v prihodnje ne vemo, a bi bilo vsekakor žalostno videti, če bi ena izmed najbolj razširjenih distribucij izginila. Klik! za vse, ki si želite več informacij in Klik! za stran z nekaj številkami o Mandrakovem finančnem stanju.

2 komentarja

Hočete zastonj računalnik? Metronomy ga podari!!!

Slashdot - Angleško podjetje Metronomy ponuja zastonj IBM računalnike vsem gospodinstvom, ki jih želijo in so pripravljena prenašati kakšen oglasek tu in tam. Računalnik, ki ga ponujajo, niti ni tako slabo opremljen - Celeron 2.4Ghz, 256mb pomnilnika, 40Gb disk, vgrajena 64mb grafična kartica, DVD-rom, 56K modem, vgrajena zvočna kartica, Windows XP, zaslon in še vse ostalo, kar spada zraven - resda vse to ne spada pod najnovejšo opremo, a za internetno brskanje je kar zadovoljivo.

Ampak, kot že omenjeno, je tu še tista mala napakica, ki smo jo že omenili - predvajanje oglasov. Vsakih 20 minut se vam bo na zaslonu pokazalo sporočilce, ki vas bo opomnilo, da je potrebno pogledati eno minutno oglasno sporočilo, poleg tega pa je potrebno računalnik uporabljati najmanj 30 ur na mesec. O vašem napredku pa bo sistem seveda vsak mesec poročal. Tako, da kar pozabite na nameščanje Linuxa ali česar koli drugega. Klik! in Klik! tu če vas je ponudba morda zamikala.

Ne vem zakaj, vendar me ta...

27 komentarjev

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

Mandrake Linux 9.2

Mandrake 9.2 Discovery

PC Linux Online - In začelo se je. Začelo se je obdobje Velikih treh, ki bodo v naslednjih tednih postavili na ogled svojo podobo operacijskega sistema Linux. Prvi so udarili Francozi, ki so članom svojega kluba že ponudili Mandrake Linux 9.2, s katerim praznujejo peto obletnico obstoja podjetja. Nova različica je usmerjena predvsem k izboljšavam obstoječih tehnologij, torej odpravlja napake prejšnje različice in prinaša nove različice programskih paketov. Novost je tudi nov paket Discovery, ki je namenjen začetnikom, in med namestitvijo sistema sam izbere programske pakete za namestitev. Prav tega so si ogledali na Open for Business.

34 komentarjev

Oglaševanje v Mandrake Linuxu 9.2

OSNews - Podjetje MandrakeSoft je poleg finančnih težav znano tudi po nekaterih nenavadnih poslovnih potezah. Tako so se odločili, da bodo v prihajajočem Mandrake Linuxu 9.2 ponudili možnost oglaševanja. Predstavite se lahko z ohranjevalnikom zaslona, s povezavo na vašo stran med zaznamki, z oglasom med namestitvijo ali s privzeto domačo stranjo v brskalnikih. Na voljo je več različnih paketov oglaševanja, cene pa se gibljejo med 7.000 USD in 24.000 USD. Če ste nad ponudbo zainteresirani, preberite podrobnejše informacije in navodila.

Še ena nenavadna poteza francoskega podjetja. Upam, da bo vsaj koristna.

5 komentarjev

Kakšno je vreme v deželi MandrakeSoft?

OSNews - Sonce pripeka, sence primanjkuje, čakamo, da kdo prinese mrzlo ... khm, sok, izkoristiti želimo vsako priložnost za namakanje v mrzli vodi in povsem jasno je, da nas v življenju zanima samo še eno, in sicer v kakšnem položaju se nahaja francosko podjetje MandrakeSoft. Izdelovalec priljubljene distribucije Linuxa se je pred meseci znašel v velikih finančnih težavah in ČrnoglediZvezdogledi™ so napovedovali celo propad ene najvidnejših družb, ki se ukvarja s prosto programsko opremo. Kmalu po omenjenih težavah je podjetje izdalo Mandrake Linux 9.1, ki je bil med uporabniki odlično sprejet, zdaj se v celoti posvečajo novi različici, ki jo lahko pričakujemo še letos. Po vrhu vsega pa se vročim dnem kaj hitro pripeti, da jih popestrijo nevihte, njihove zveste spremljevalke, strele, pa so nas pravkar pošteno zadele, saj smo izvedeli, da sta MandrakeSoft in HP sklenila zanimiv dogovor. Kmalu bodo vsi namizni računalniki podjetja HP naprodaj z naloženim francoskim operacijskim sistemom,...

8 komentarjev