»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Test Audigy-ja

3DnHardware - Creative kar nekaj časa ni izdal nobene zvočne kartice. Namesto tega se je raje grebel okoli korita grafičnih kartic. Ker je konkurenca tam veliko hujša in ker so tam podjetja, ki imajo dolgo tradicijo delanja zelo dobrih grafičnih kartic, Creativu ni šlo tako dobro. Ne razumite me narobe, šlo mu je v redu, ampak ne tako, kot bi si on sam želel. Zato se je raje spet posvetil zvočnim karticam in ustvaril Audigy.
Audigy je najnovejši Creativov zvočni čip, ki podpira celo vrsto novih funkcij. Pa da jih naštejem: :
  • omogočal bo ADVANCED HD
  • do 4x hitrejši od vseh dosedanjih zvočnih procesorjev
  • Multi-Environment; poslušalec lahko istočasno posluša štiri audio okolja v realnem času
  • Environment Morphing; omogoči naravni avdio prenos iz enega okolja v drugega z realnočasnim morphingom karakteristik posameznega okolja
  • Environment Panning; omogoča relno-prostorsko odmevanje zvoka od površin in odbijanje od le-teh nazaj k uporabniku
  • Environment Filtering; uporablja high-pass filtre za generacijo...

6 komentarjev

Staro meso

Guru 3D - Danes sem pa kar malo užaljen. Vsi tako računate na slycerja (glej novico spodaj; Opravičilo) jaz vas pa redno in zanesljivo že cel teden zalagam z novicami. Šmrk, šmrk. A sem že tako star, da nisem več za nobeno rabo? Tako kot je zgledalo za Creative in njegov program zvočnih kartic dokler ni "spacal" skupaj Audigy zvočnega procesorja?
Ker Creative je, očitno, vstal od mrtvih in odšel v nebesa. Danes so se pojavile podrobnosti o prihajajočem Audigy zvočnem procesorju. Pa si jih poglejmo:
za gamerje so pomembne predvsem te nove funkcije:
  • omogočal bo ADVANCED HD
  • do 4x hitrejši od vseh dosedanjih zvočnih procesorjev
  • Multi-Environment; poslušalec lahko istočasno posluša štiri audio okolja v realnem času
  • Environment Morphing; omogoči naravni avdio prenos iz enega okolja v drugega z realnočasnim morphingom karakteristik posameznega okolja
  • Environment Panning; omogoča relno-prostorsko odmevanje zvoka od površin in odbijanje od le-teh nazaj k uporabniku
  • Environment Filtering; uporablja...

7 komentarjev

CeBIT 2001

Guru 3D - Na Guru3Dju so se napotili na CeBIT, se tam pogovarjali z raznimi predstavniki podjetij, posneli slike prihajajočih komponent in jih objavili na internetu. Vsega vam ne bom razlagal, ker je materiala res veliko. Posebne omembe je vredna Asusova Geforce 3 kartica, V8200, ki izgleda res dobro. Na njej je hudo velik hladilnik zlate barve. Naslednja zanimiva kartica, sicer ne po izgledu, je bila VideoLogicova Kyro II kartica, ki bo za relativno majhen denar ponujala veliko. VideoLogic je imel na sejmu raztavljene še dts zvočnike in ostalo multimedijsko periferijo. Naslenje podjetje je bilo Hercules s svojim Prophetom III, ki izgleda zelo dobro. Je pri njih že standardno modre barve in ima ubitačno lepe modre hladilnike. (Wanna have it!!!) Novost sta tudi Herculesovi kartici, ki temeljita na Kyru II. Razveseljivo je, da je ena od njih narejena za PCI vodilo. Naslednja zanimivost tega podjetja so LCD zasloni in zadnja Herculesova novost, zvočna kartica Fotissimo II, ki ima (sklepam iz...

1 komentar

Pa še Creative...

The Nando Times - Intel, Dell, Yahoo... Vsa ta podjetja so v preteklem času odpuščala delavce zaradi prevelikih stroškov. V taisti koš sedaj spada še Creative, ki se je odločil, da bo odpustil 400 delavcev, kar znese 10% celotne delovne sile, ter zaprl tovarno v Pennsylvanii. Razlog? Isti kot vedno: "Drastično bomo zmanjšali stroške". Kot vidite, celotno računalniško področje trpi z izgubami (razen redkih izjem). Tudi Yahoo, ki je bil smatran za največjega, je v primerjavi z lanskim letom zgubil kar 90% na vrednosti delnic, odpustili so pa domala vse direktorje vsake od podružnic tega giganta. Ja, tako je to... Temu obdobju sedaj bi lahko na grobo rekli "ločevanje listja od plev", saj se bo šele sedaj, po težkem udarcu, pokazalo, katero podjetje ponuja kvalitetne storitve. Taka podjetja bodo obstala in preživela. Podjetjem (in s tem mislim tudi e-podjetja), ki so pa prišla na trg samo zaradi čimhitrejšega zaslužka, se pa ne piše dobro....

1 komentar