»

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Združitev CPU in GPU leta 2008?

X-Bit Labs - AMD-jev tehnični direktor, Phil Hester, je v intervjuju za Cnet News.com dejal, da naj bi prvi procesor z integriranim grafičnim procesorjem izdelali leta 2008 v 45 nanometrskem procesu. O izdelavi tovrstnega izdelka pričajo govorice tudi iz Intelovih logov. Tako bi z združenim procesorjem ter grafičnim procesorjem lahko procesorska giganta kupcem ponujala energijsko varčne, a kljub temu zmogljive računalniške sisteme.

Več na X-bit labs.

23 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Upanje za Moorov zakon

SRAM leta 2002

vir: Google
iTNews - 65-nanometrska tehnologija je že omogočila Intelu, da so naredili 4 megabajtni SRAM (Static Random Access Memory - hitrejši in bolj zanesljivi pomnilnik v primerjavi z DynamicRAM-om ) s površino celice le 0,57 mikrona2 in s tem zopet ujeli korak z Moorovim zakonom. Prvi 65-nm procesi se bodo začeli uporabljati leta 2005, 45-nanometrski pa dve leti kasneje.

Sedajsnji 90-nm Prescotti so bili na primer "odkriti" že pred dvema letoma in imeli...

5 komentarjev