»

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Spor o Windows Media Playerju

The inquirer -

Poročali smo že, da evropska komisija zaslišuje Microsoft zaradi domnevnega izkoriščanja monopola z integracijo Windows Media Playerja (WMP) v operacijski sistem, danes pa je znanega še nekaj več.

Microsoft je namreč opozoril komisijo, da bo, če ga prisilijo, da iz Windows odstrani WMP, primoran na novo napisati dobršen del kode operacijskega sistema, kar se bo odražalo v slabši kakovosti, ki je bodo deležni evropski uporabniki. Postavlja se seveda vprašanja, v kolikšni meri Microsoft pretirava.

Vemo, da so naprimer Embedded različice Windows zelo fleksibilne, prav tako pa obstajajo celó programi, ki WMP popolnoma odstranijo iz sistema. Zakaj torej Microsoft ne more storiti tega še na namizni različici?

V Redmondu smatrajo WMP kot funkcijo sistema, komisija pa kot...

30 komentarjev

Microsoft ponovno pred komisijo ...

CNet - Potem ko je Microsoft s precej sreče in s podporo politiki (v zelencih, se ve) "ušel" kazni onstran luže, se bo na naši strani luže, natančneje v Bruslju, od srede do petka odvijalo zadnje zaslišanje pred sodniki evropske komisije zaradi Microsoftovega domnevnega izkoriščanja monopola - nekaj podobnega kot se je dogajalo z Internet Explorerjem, le da bi naj sedaj bil krivec Windows Media Player.

Srečanje predstavnikov Microsofta in njegovih kritikov (predvsem predstavniki Computer and Communications Industry Association) bo potekalo za zaprtimi vrati, dokončna odločitev komisije pa naj bi bila znana spomladi prihodnje leto, a le če Microsoft do takrat ne doseže dogovora s komisijo. Klik!

14 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

Slovensko morje

Slo-Tech - Ker je čas dopustov in lepega vremena, mogoče ne bo odveč link do portala, ki vam bo posredoval vse aktualne novice in vsega kar sodi zraven o slovenskem morju, obali, hotelih in še čem. Klik!. Vas mogoče zanima kako toplo je ta trenutek morje v Portorožu? Posodablja se vsakih pet minut, trenutno pa znaša:

2 komentarja