»

Pazljivo z dokumenti na docs.com

Slo-Tech - Docs.com je priljubljena in pripravna Microsoftova storitev za deljenje dokumentov, ki jo ljudje množično uporabljajo za deljenje dokumentov in skupno delo na njih. Toda očitno večina ni vedela, da je privzeta nastavitev vidnosti vseh dokumentov Javno. In na to do tega konca tedna ni bil pozoren nihče, Microsoft pa je na naslovi strani ponujal okence za iskanje po vseh dokumentih, Google in ostali iskalniki pa so jih seveda veselo indeksirali.

Kevin Beaumont je na hud nesporazum opozoril v soboto in pokazal, da gre za resno varnostno pomanjkljivost. Pravzaprav ne gre za luknjo, saj storitev deluje točno tako, kot bi morala, žal pa to ni enako temu, kar ljudje od nje pričakujejo. Iskanje po dokumentih na docs.com je pokazalo, da je dostopnih na tisoče dokumentov z različnimi gesli, uporabniškimi imeni, številkami zdravstvenega zavarovanja, zdravniški izvidi, internimi...

25 komentarjev

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v...

51 komentarjev

Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Slo-Tech - Zahvaljujemo se vam za tako množičen odziv na prvo anketo. Anketo je izpolnilo 931 anketirancev, od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk, starih med 13 in 56 let. Največji del anketirancev spada v starostno skupino med 17 in 28 let.

Rezultati ankete med drugim kažejo , da sta struktura in navigacija spletnega mesta najpomembnejša elementa spletnih mest (4.62), saj pripomoreta k boljšemu in hitrejšemu razumevanju spletnega mesta. Prav tako se anketirancem zdi pomembno, da se zlahka in brez večjih težav naučijo, kako uporabljati določeno spletno mesto. Podobnost spletnega mesta z že videnimi in uporabljenimi spletnimi mesti ne prinaša občutka domačnosti.

Na podlagi rezultatov ankete smo izvedli pet skupinskih pogovorov, v katerih so nam nekateri uporabniki zaupali bolj specifične predloge in želje o uporabnosti spletnih mest.

Nekaj zanimivih citatov iz skupinskih pogovorov

Na vprašanje, kaj uporabnikom Slo-Techa pomeni koncept uporabnga spletnega mesta, so odgovarjali:...

38 komentarjev

MSN Slate Magazine naprodaj

Slashdot - Microsoft je v pogovorih s petimi ali šestimi potencialnimi kupci spletnega časopisa MSN Slate Magazine. Razlog za prodajo naj bi bilo veliko zanimanje za časopis s strani drugih medijskih hiš, ki je prisotno že nekaj časa. Microsoft želi MSN Slate Magazine tudi po prodaji ohraniti v sklopu spletnih strani omrežja MSN. Seveda pa to ni nujen pogoj za prodajo, zato Microsoft ne bo oporekal prenosu časopisa na katero drugo spletno mesto ali v tisk.

Časopis se je nazadnje zaiskril pred nekaj tedni, ko je na veliko promoviral brskalnik Firefox ...

2 komentarja

Bush krepko vodi pred Kerryem

Wired News - Seveda ne v anketah, pač pa v številu varnostnih napak in pomankljivosti, ki jih vsebuje njegova spletna stran georgewbush.com.

Wired News namreč poroča, da se je nekaj varnostnih analitikov odločilo analizirati Bushevo in Kerryevo spletno stran iz varnostnega vidika. Pri Bushu so odkrili več kot 30 varnostnih pomankljivosti s pomočjo katerih je mogoče prevzeti popoln nadzor nad Bushevo spletno stranjo, kar pomeni, da jo je mogoče sesuti, ali pa spreminjati informacije na njej (tudi slogane in slike).

Pri Kerryu je stvar malenkost boljša, vendar pa je ravno tako mogoče s pomočjo SQL injection brskati in spreminjati SQL bazo, ki poganja Kerryevo spletno stran.

Pri tem pa je na obeh spletnih straneh zapisano, da je poskrbljeno za najstrošje varnostne ukrepe, saj se strežnika nahajata v zaklenjenih prostorih, Kerry pa se še pohvali, da njegov strežnik varuje stražar. Očitno je tako za varnost strežnika dovolj poskrbljeno.

Oba kandidata pa s pomočjo spletnih hroščev zbirata...

9 komentarjev

Kadar želite kaj skriti, bodite temeljiti

Slo-Tech - Kljub temu, da je na internetu ogromno informacij, ki bi jih človek nepovezane le stežka našel, se veliko teh informacij centralno arhivira na različnih iskalnikih, zato načeloma nimamo problemov, če želimo te razpršene informacije najti.

Problem pa nastopi, če kakšne informacije v iskalniku ni. Lastniki spletnih strani namreč lahko na svojem strežniku ustvarijo posebno datoteko z imenom robots.txt, v kateri določijo, do katerih spletnih mest naj iskalni roboti (programi, ki iščejo in arhivirajo spletne strani) ne dostopajo. Sicer se iskalni roboti teh navodil niso obvezani držati, vendar jih načeloma spoštujejo.

Drugo vprašanje je seveda, zakaj bi si kdo želel, da njegove spletne strani ali njenih delov ni v iskalniku. Administratorji spletnih strežnikov se za to možnost pogosto odločajo zato, ker ne želijo, da jim iskalni roboti prekomerno obremenjujejo strežnik, lahko pa si seveda želijo, da nekatere informacije ne bi bile preveč javno dostopne. To morda še bolj velja za...

7 komentarjev