»

Bi imeli originalnega ThinkPada z najnovejšo tehnologijo?

ThinkPad 700c iz leta 1992

Lenovo - Eden izmed najprepoznavnejših dizajnov prenosnih računalnikov je gotovo IBM-ova linija ThinkPad, ki jo je oblikoval Richard Sapper in IBM premierno predstavil leta 1992 v modelih ThinkPad 700, 700C in 700T. Dizajn se je v zadnjih dveh desetletjih korenito moderniziral, leta 2005 pa je znamko od IBM-a odkupil Lenovo. Ta se sedaj poigrava z mislijo, da bi obudil prvotni dizajn v modernih prenosnih računalnikih.

Zamisel niti ni neumna, saj na svetu obstaja precej izdelkov, ki se po oblikovni plati niso radikalno spremenili. To je seveda možno in smiselno le tedaj, kadar je bil že originalni izdelek velik uspeh in obuditev ali vztrajanje pri prepoznavnem dizajnu daje dodano (čustveno) vrednost izdelku....

44 komentarjev

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Za vsakega uslužbenca skoraj dva pretvornika

Reuters - IBM bo v prihodnjih dneh vpoklical okoli 553 tisoč električnih pretvornikov za svoje prenosne računalnike. Modeli ThinkPad serij i, 390, 240 in deloma s so bili namreč opremljeni s pretvorniki podjetja Delta Electronics Inc. iz Tajvana, slednji pa so se zaradi pregrevanja lahko celo stopili ali v skrajnem primeru povzročili ogenj. Pretvorniki s 56 vati moči so bili na voljo tudi kot dodatek, računalniki pa so se prodajali med januarjem 1999 in avgustom 2000. Klik!

Vprašanje je seveda, kje so bili uporabniki cela štiri leta?!

4 komentarji

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja

Dothani odloženi

X-Bit Labs - Predstavitev Dothanov, nove generacije Intelovih procesorjev za prenosnike, o katerih smo že poročali, ki naj bi se pojavili na trgu 16. februarja letos, je Intel še malce odložil. Po besedah Paula Otellinija je razlog nedavno odkrit hrošč v načrtih, ki so ga sicer že odpravili, vendar pa bodo Dothani zaradi njega predstavljeni šele v drugem četrtletju letošnjega leta. To je že druga prestavitev predstavitve, ki bi morala prvotno biti na sporedu že sredi leta 2003. Več o tem.

4 komentarji

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev

IBM predstavil sistem za zaščito diskov

The Register - Kot poročajo na The Registru, je IBM danes uradno predstavil nov način zaščite diskov v prenosnikih pred mehanskimi poškodbami. Sistem, ki so ga poimenovali Active Protection System (APS), namreč ves čas spremlja morebitno premikanje prenosnika in tako v primeru, da ga zazna, parkira diskovne glave, kar naj bi preprečilo mehansko poškodbo diska in izgubo podatkov.

IBM tako predvideva, da bi diski v prenosniku, ki bi padel po tleh, preživeli, kar je pomebno, tudi če ostale komponente ne, saj podatki ostanejo in jih tako lahko prenesemo v drugi računalnik. APS bomo najprej ugledali v prenosnikih družine ThinkPad R50 in T41. Več o tem.

12 komentarjev

Test Western Digitalovega trdega diska

100si - Vsi vemo, da vsak navija za svoje. To dejstvo je prisotno povsod; pri grafičnih karticah, procesorjih, miškah, ... in seveda trdih diskih. Pri trdih diskih, sklepajoč po odzivih bralcev, po priljubljenosti vodi IBM, ki je s svojimi diski naredil pravo revolucijo. Vendar pa poleg IBM-a ne smemo pozabiti tudi na druge proizvajalce, kot so Western Digital. Ravno slednji je zadnje čase malce v senci IBM-a, kar pa še ne pomeni, da njihovi inženirji ne znajo narediti dobrih diskov. Če trdite nasprotno, potem si oglejte test diska Caviar 400AB na X-bit labsih , kjer so ga pretestirali z vsemi mogočimi benchmark programi. Disk ima 40 GB in je sestavljen iz (za to velikost) precej nestandardnih plošč, ki imajo kapaciteto 30 GB in se s pomočjo elektromotorčka vrtijo s hitrostjo 5400 RPM. Poleg plošč visokih kapacitet, disk podpira še vmesnik ATA/100 in vsebuje za ta razred kar malce razkošnih 2048 KB predpomnilnika. Torej, če iščete dokaj zmogljiv disk s 5400 obrati na minuto, potem bo...

2 komentarja