»

Nvidia objavila poslovne rezultate

The Register - Kot je za čas par tednov po koncu zadnjega kvartala značilno, podjetja objavijo analizo poslovanja. Kako je zadnje tri mesece poslovala Nvidia, so si ogledali na Registru.

Rezultati kažejo, da je bilo letošnje zadnje obdobje, ki je končalo 25. januarja, sicer manj uspešno kot tretja četrtina, na letni ravni pa vseeno zelo primerljivo, saj se vse številke, ki ponazarjajo celoten promet, gibljejo okoli 480 milijonov dolarjev. Kljub temu se je tromesečni prihodek prepolovil, saj namesto 50 znaša samo še 24 milijonov zelencev.

Na letni ravni so številke pokazale, da je celoten promet od lanskega leta upadel za pet odstotkov, medtem ko se je dobiček, ki je lani znašal nekaj več kot 90 milijonov, letos zmanjšal na malo pod 75 milijonov dolarjev. Glede na stalno pritoževanje, kako se podjetjem težko preživeti, številke vseeno niso slabe. Še klik.

11 komentarjev

Pametni telefoni prehiteli dlančnike

The Register - Večnamenske naprave, v katere se čedalje bolj spreminjajo nekdaj okorni in samo "kliči-me-pa-nič-drugega" mobilni telefoni, so, kot kaže, v lanskem zadnjem četrtletju, zavzeli močan tržni delež.

Kot poroča Register, je bilo v zadnjem četrtletju lanskega leta prodanih kar 2,24 milijona pametnih telefonov, kar je za dober milijon več kot število prodanih dlančnikov. Največji kos si je odrezala Nokia, ki je imela kar 50,2% celotne prodaje, sledita pa HP in Palm, vsak z okoli 10 procenti.

Analizna hiša Canalys, ki je objavila podatke, prav tako navaja, da je največji skok prodaje glede na leto nazaj dosegel prav finski proizvajalec, medtem ko je Palm celo prodal relativno manj, kljub absolutnemu povečanju prodaje.

Izvirno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Prodaja glasbe v porastu

The Register - Če pogledate, pri katerih novicah je na Slo-techu največ ironičnih komentarjev, so to prav gotovo novice o različnih zaščitah glasbenih medijev in poročila o uspešnih pregonih zlobnih uporabnikov P2P programov. Vendar, kot kaže, smo se zmotili.

Kot poroča Register, je bilo leto 2003, predvsem zadnja četrtina, za glasbeno industrijo zelo uspešno, saj je rast prodaje na letni ravni znašala kar 4,3, medtem ko se je dobava glede na lani povzpela za 10,5 procenta. Svoj lonček tem podatkom je takoj pristavila RIAA, ki je ponosno razglasila, da je rast posledica več uspešnih tožb proti kršilcem avtorskih pravic.

Na Registru seveda razmišljajo drugače, saj je se pokazalo, da je verjetni razlog za povečano prodajo gospodarska rast in povečana kupna moč prebivalstva. Ta naj bi se v Združenih državah glede na november povečala za 0,4 procenta, prihodki pa še za 0,1 odstotne točke več. Podrobnejši pregled si lahko ogledate tukaj.

Po bitki je lahko celo RIAA general.

10 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Koliko pomenijo študentje?

The Register - Spomnim se izjave šolskega ministra Bajukove vlade, Lovra Šturma, ki je na podelitvi zlatih spričeval Mature 2000 za šolajočo mladino obljubil zastonj dostop do interneta. Nato je prišla dolgo pričakovana Arnesova cenejša številka za klicni dostop, zdaj pa imamo kabelske ponudnike in skoraj monopolista, ki se zavedajo, da je treba potrošnike vzgajati kot mlade. In tu smo, kot kaže, že pred tujino.

Register tako poroča, da so se ponudniki dostopa do interneta šele zdaj začeli zavedati, kakšen potencial bodočih strank predstavljajo študenti. Večina ponudnikov je tako pocenila klicni dostop in uvedla pakete xDSL, ki so cenovno celo primerljivi s slovenskimi. Posledično so uvedli nove ugodnosti, od brezplačnih požarnih zidov do brezžičnih omrežij. Kako se ponudniki še borijo za svoj tržni delež, si oglejte tukaj.

Vseeno bi bilo zabavno pogledati BDP teh držav.

7 komentarjev

Dan, ko je skoraj umrl mp3.com

The Register - Dogaja se velikim, dogajalo se je tudi v naših logih. Namreč to, da lastnik spletne strani pozabi podaljšati domeno. Tokrat je bil na vrsti mp3.com.

Kot poroča Register, je Steve Cox, pisec glasbe, ki za razširjanje uporablja tudi mp3.com, ugotovil, da poleg glavne strani ne deluje nobena od njenih podstrani. Po nekaj VeriSign-ovih preusmeritvah je za borih 35 dolarjev podaljšal domeno, česar očitno ni uspelo več milijonskemu Vivendi Universal.

Registru še ni uspelo ugotoviti, kako dogodek komentirajo pri Vivendi Universal, saj so nedosegljivi, poleg tega pa imajo blokiran poštni strežnik. Epilog, če bo, bomo spremljati tudi na Slo-techu.

Kdo bo naslednji na vrsti?

8 komentarjev

So varnostne kopije res varne?

The Register - Če pogledamo razlago varnostne kopije, vidimo, da gre v svetu informacijske tehnologije največkrat za kopije vaših najljubših zgoščenk, za katere se bojite, da se jim ne bi zgodilo Zlo™. Čeprav pa lahko, in ne samo v primeru teh zgoščenk, ampak tudi vseh ostalih, postanete zaskrbljeni.

Kot poročajo na Registru, so pri nizozemski reviji PC Activ testirali 30 različnih zgoščenk, ki so jih zapekli pred dvajsetimi meseci. Na njihovo razočaranje je bila velika večina težko berljivih, nekaj primerov pa celo neberljivih.

Glede na to, da so testirali samo stisnjenke manj znanih proizvajalcev, so sklepali, da gre uporabo nekvalitetenega premaza, ki naj bi razpadal pod vplivom svetlobe. Kako so se odrezali "premuim" CD-ji, pa ne poročajo.

Na novico nas je opozoril JanBrezov, za kar se mu zahvaljujemo.

S'noč pa dav' je slan'ca pala na zelene travnike.
Je vse rož'ce pomorila, vse te žlahtne rožice...

17 komentarjev