»

AMD-jevi 12-jedrniki uradno tu

X-Bit Labs - Nekaj dni po neuradnem začetku prodaje novih 12-jedrnikov iz AMD-jevih tovarn je AMD novince s kodnim imenom Magny-Cours tudi uradno splavil. V AMD-ju pravijo, da so pošiljke za zdaj omejene in namenjene pripravi na strežnike s temi procesorji, ki bodo sledili še v tem četrtletju. Proizvodnja teče že 30 dni in nekaj so jih dejansko že razposlali, je dejal predstavnik za stike z javnostmi Phil Hughes.

Novi Opteroni z dvanajstimi jedri in štirikanalnim pomnilniškim krmilnikom bodo tekmovali z Intelovimi osemjedrnimi Xeoni. Ker...

11 komentarjev

Longhornovi konceptni filmi

Bink.nu - Microsoft nam že od izida operacijskega sistema Windows XP govori, kako bo njihov prihajajoči operacijski sistem, trenutno imenovan Longhorn, spremenil delo z operacijskim sistemom. Govorijo o izboljšanih temeljih operacijskega sistema, mnogih novih knjižnicah za programiranje, medsebojno komunikacijo med programi, računalniki, uporabniki, datotečnem sistemu, ki deli podatke na podlagi tega kaj predstavljajo, ... Kdor temu ni verjel, se lahko prepriča, saj Microsoft že nekaj časa pripravlja in izdaja kratke konceptne filme, kjer prikazujejo te nove tehnologije v pravih, uporabnih aplikacijah.

Tako najdemo v teh filmih vse, od tega kako pacient komunicira z zdravnikom, do tega kako lahko delavci na terenu prejmejo delovni nalog, načrt mesta, območja, ... Filmi so narejeni v zapisu Windows Media Video (.wmv), zato potrebujete ustrezen predvajalnik.

Filmi, ki so vsekakor vredni ogleda

57 komentarjev

CRT, LCD, OLED

Kvalitetnejša slika v primejavi z LCD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Še pred nekaj leti smo vsi uporabljali "navadne" CRT monitorje. Nedolgo zatem je prišla na trg tehnologija LCD. Sprva so jo uporabljali le zaradi manjše velikosti na prenosnikih. Razlog za nepriljubljenost je bila visoka cena, slaba kakovost in nezmožnost gledanja slike pod večjimi koti. Pred kakim letom in pol pa je LCD začel svoj zmagoslavni pohod. Kvaliteta slike je bila od proizvoda do proizvoda vedno boljša in še cena se je nižala.

Na X-Bit Labs pa so...

6 komentarjev

TwinMOS & Buffalo Technologies DDR 466

Tom's Hardware - Pred kratkim se je na trgu pojavil DDR 466 oz. PC3700 pomnilnik, ki na papirju močno prekaša svoje predhodnike. Da pa bi ugotovili sposobnosti te nove tehnologije so na Tom's Hardware stestirali pomnilnik dveh različnih proizvajalcev. A zanimivo je, da tokrat v test ni bilo vključenih odmevnejših podjetij kot sta OCZ ali Kingston, temveč le TwinMOS in manj znani Buffalo Technologies. Prišli so do zaključka, da je ta tehnologija primerna za navijanje, medtem ko nenavita ne izkoristi vseh zmožnosti.

4 komentarji

Steklo kot medij za shranjevanje podatkov

Computer Peripherals - Japonski znanstveniki so pred kratkim objavili resnično revolucionarno tehnologijo za shranjevanje podatkov, ki temelji na steklu in zelo redkem elementu z imenom samarij. S pomočjo njihove tehnike je tako mogoče na s samarijem obdelano steklo zapisovati podatke z zelo kratkimi laserskimi pulsi. Laser na steklu ustvari luminoscentno pikico velikosti 400 nanometrov, pikice pa so med seboj oddaljene samo okoli 100 nanometrov. V en kubični centimeter samarijskega stekla bi tako lahko zapisali kar 1000 GB podatkov, kar je, milo rečeno, ogromno. Seveda pa je tehnologija še v povojih in potreben bo precejšenj napredek, da bo postala splošno uporabna. Femtosekundni laserji so namreč izjemno dragi, samarij je redek, prav tako pa ni znana velikost in poraba energije naprave, ki bi bila potrebna za branje takšnih podatkov. Kljub vsemu pa vsekakor gre za izjemno obetavno tehnologijo, in če vas zanima več, kar pojdite sem.

8 komentarjev

AMD promovira LDT

X-Bit Labs - O novem AMDjevem vodilu HypertTransport (prej LDT) smo na Slo-Techu že kar precej govorili in vsekakor gre za eno izmed bolj zanimivih tehnologij, ki nas čakajo v prihodnosti. Na Platform 2001 konferenci je tako AMD najavil, da sodelujejo s preko 100imi partnerji pri predstavitvi te nove tehnologije. Med njimi so tudi taki giganti, kot Broadcom Corporation, Cisco Systems, Nvidia in Sun Microsystems, kar priča o splošni uporabnosti in veljavi te nove tehnologije. Na žalost n tej konferenci niso izdali kaj več podrobnosti o tehnologiji, tako da še vedno vemo le malo... Gre za zelo hitro vodilo s prepustnostjo 6.4GB/s, ki bo namenjeno "Point-to-Point" povezavi sistemskih komponent. Vodilo omogoča načrtovanje skalabilnih multiprocesorskih sistemov, mogoča pa je povezava večih HyperTransport mostov na en sam kanal. Ena izmed večjih prednosti je tudi to, da se tehnologijo da uporabiti tudi v raznih komunikacijskih sistemih in ne samo v PCjih....

0 komentarjev