»

Aktivirajte Visto pri svojem lokalnem piratu

Slashdot - Slashdot poroča, da so računalniški pirati že ugnali Microsoftov sistem za obvezno aktivacijo nove Viste. Vista je namreč za razliko od XP ukinila zloglasne corporate različice, ki ne potrebujejo aktivacije in so namenjene večjim uporabnikom. Ti imajo na voljo dve možnosti aktivacije. Multiple Activation Key (MAK) je enkratna aktivacija na Microsoftovih strežnikih, medtem ko je novost Key Management Server (KMS), ki omogoča aktivacijo kopij na lokalnih strežnikih v podjetju, tako da klienti ne komunicirajo z Microsoftom. Slednji način zahteva ponovitev aktivacije vsakih 180 dni. Slednja je nadomestek dosedanjih corporate inačic in podpira le Enterprise različice Viste.

Na spletu pa se je sedaj pojavil programček, ki pretenta to zaščito. Popravek vzpostavi lokalni strežnik za KMS-aktivacijo v okolju VMware in tako omogoči aktivacijo neavtentičnih kopij Viste. Še več, tako aktivirane kopije je zlahka mogoče ponovno usposobiti vsakih 180 dni tudi s pobeglimi ključi.

56 komentarjev

Firefox 1.0 je tu!

Firefox 1.0 v slovenščini

Mozillazine - In končno je Mozilla Foundation izdala Firefox 1.0, ki je njen prvi glavni izdelek po Mozilli 1.0, izdani junija 2002. Razvoj Firefoxa se je začel pred skoraj dvema letoma z namenom doseganja večje robustnosti in boljše uporabniške izkušnje, kot jo nudi Mozilla. Sadovi so se najlepše prikazali z uspešno predstavitveno različico, ki jo je namestilo čez 8 milijonov uporanikov.

V primerjavi s to različico, uradna odpravlja precej hroščev in prinaša izboljšano delo z zavihki. Na obleganih strežnikih Mozilla Foundation so na voljo tudi prve lokalizirane različice, med katerimi seveda ne manjka slovenska! Zaradi velike obremenitve strežnikov, smo pripravili priročnejše mesto za prenos....

127 komentarjev

Microsoft bi samo malo pokukal

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft začel z novim programom, ki so ga poimenovali Genuine Advantage in vam omogoča, da Microsoft anonimno preveri, če imate legalno različico Oken. Če se izkaže, da imate, vam bodo podarili aplikacijo Photo Story 3, pripravljajo pa še kopico drugih dobrot kot so popusti pri drugih akcijah in ugodnosti pri spletnih storitvah.

Optimistične želje o 20.000 sodelujočih uporabnikov so se v enem mescu hitro izkazale za nepotrebne. Dobili so že preko 800.000 poročil. Podatki o tem koliko jih je legalnih in koliko ni zaenkrat še ni znano. Vendar že krožijo govorice, da bi bilo lahko to preverjanje v prihodnosti - obvezno.

Še posebej, ko bodo Microsoftovi finančni analitiki in delničarji ugotovil natančno kolikokrat po 103.164,00 tolarjev izgubi za vsako nelegalno kopijo.

18 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Linki ponovno dovoljeni za IE uporabnike

Slashdot - Z današnjim dnem ste lahko uporabniki Microsoftovega Internet Explorerja ponovno pomirjeni. Microsoft je po samo 53 dneh od objave varnostne luknje, ki omogoča ponarejanje spletnega naslova, objavil Varnostno posodobitev 832894. Novica je izredno dobrodošla po tem, ko smo pred dnevi poročali o Microsoftovem priporočilu, da naj uporabniki vnašajo spletne naslove in ne klikajo na spletne povezave. Hiter pregled popravka nam pove, da so popravili še vrsto drugih varnostnih napak, ki omogočajo krajo podatkov ter napako v DHTML dogodkih, ki je omogočila, da se je ZlobnaKoda™ lahko predstavila kot neškodljivi pdf dokument.

Za konec pa še največja novost. Po novem več naslovi oblike http[s]://uporabnik:[geslo]@stran/vsebina ne delujejo več. Zadevo je sicer mogoče vklopiti s posegom v register vendar smo se že dodobra navadili na to obliko. Če spletnim mojstrom lahko svetujejo uporabo piškotkov pa si bo marsikateri uporabnik vseeno želel, da bi Internet Explorer privzeto podpiral RFC...

28 komentarjev

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev

Izšel Norton Antivirus 2004

Symantec - Računalniki so v veliki nevarnosti, ko so povezani v internet, saj po medmrežju kar mrgoli črvov in virusov ter na splošno ljudi, ki bi nam želeli med našo nalinijsko izkušnjo škodovati. Najbolj nam tu pomagata požarni zid in antivirusni program. En izmed najboljših protivirusnih programov je Norton Antivirus. Njegov ustvarjalec -- podjetje Symantec -- je izdal najnovejšega člana družine, imenovanega Norton Antivirus 2004 Beta, ki še ni dokončan in še vsebuje nekaj napak. Program pa bo vseeno preverjal nevarno Java kodo, skeniral elektronsko pošto in ščitil vaš računalnik pred neljubimi nezgodami. Dolpoteg!

24 komentarjev

Symantec-ovi Security Updates prinašajo probleme

ZDNet - Skupina nemških hekerjev je odkrila novo varnostno luknjo v Symantecovem LiveUpdate 1.4, ki omogoča, da se naloži in požene zlonamerni program iz neavtoriziranega serverja.
Symantec, ki proizvaja antivirusne programe in programe za varnost računalniških sistemov, je potrdil, da starejše verzije programa LiveUpdate omogočajo, da t.i. trojanski virusi in drugi zlonamerni programi vdrejo v uporabnikov računalniški sistem. Rizik je manjši na sistemih, ki imajo LiveUpdate verzijo 1.6 (ta je zadnja verzija).
Nemška skupina hekerjev Phenolit, ki je opazila to varnostno luknjo, je opisala problem. Ko se požene LiveUpdate 1.4, poišče server 'update.symantec.com'. Ko se LiveUpdate poskuša povezati na update.symantec.com preko FTP, je možno, da napadalec spremeni smer zahteve na želeni server. LiveUpdate bo potem poskušal sneti s serverja potrebne datoteke, in jih bo primerjal z obstoječo verzijo instaliranih Symantecovih programov na uporabnikovem računalniku, da vidi, če je potrebna...

0 komentarjev