»

Objavljen poziv Open Data Challenge

Open Data Challenge

Slo-Tech - Tri organizacije, ki se ukvarjajo z odprtim dostopom do podatkov, Open Knowledge Foundation, Open Forum Academy in Share PSI so objavile poziv za zbiranje idej, aplikacij, vizualizacij in drugih obdelav javno dostopnih podatkov. Ponujajo tudi nagrade za javno objavo novih naborov podatkov s strani državnih organov. Med glavnimi sponzorji so Google, IBM, Microsoft in Talis.

V okviru natečaja Open Data Challenge ponujajo nagrade v skupni vrednosti 20.000 EUR. Rok za prijavo se izteče 5. junija, prijavijo se lahko državljani EU ali organizacije, ki imajo sedež v EU.

1 komentar

Kiblix & Linux (Install) Fest 10

Slo-Tech - Jutri, v soboto, 23. 10. 2004, se bo zgodil že deseti Linux fest in sicer v prostorih Kible v Mariboru, točno ob 10.00.

V okviru namestitvene delavnice si boste lahko na svoj računalnik namestili Linux ter se udeležili treh predavanj. Naš ljubljeni vodja Gandalfar, bo predaval o ureditvi datotečnega sistema in vam povedal kaj in zakaj je /var in /usr, od Roka Papeža boste izvedeli kako se z Linuxom znajti v brezžicnih omrežjih, Miha Tomšič bo pa povedal ali se Linux bolje obnese kot namizje ali pa kot zvočni studio.

Vsak udeleženec lahko s seboj privleče neomejeno število računalnikov. Prijazni DHCP strežnik mu bo ponudil IP številko, na voljo bo pa tudi WiFi dostopna točka, da boste lahko priklopljeni brez kablovja.

Društvo Lugos v sodelovanju s Kiblo!

11 komentarjev

Med prijavami na natečaj za najboljše odprtokodne projekte izstopala društvo Lugos in Intelicom

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - MID je konec maja letos že drugič zapored objavil natečaj za najboljše odprtokodne projekte.

Danes je na svojih spletnih straneh objavil rezultate natečaja. Prvo in drugo mesto je pripadlo društvu Lugos, tretje pa podjetju Intelicom. Zmagal je projekt ibuild, okolje za samodejno grajenje živih CD-jev (med drugim se uporablja tudi za ustvarjanje Slo-Tech linuxa), drugi je projekt slovenjenja Mozille in tretji IndySSL. Čestitke!

Dodati velja še to, da so med ekipama na prvih dveh mestih zelo aktivno sodelovali Slo-Techovci.

14 komentarjev

Slix na Sredinem seminarju

Slo-Tech - V sredo, 3. marca, ob 18.15 bo na FMF na Jadranski 21 v Ljubljani (glede lokacije si oglejte tudi povezano novico) v predavalnici M3 v 2. nadstropju Žiga Kranjec predstavil Slix. Za tiste, ki še ne veste, za kaj gre, naj omenim, da je to "živa" distribucija Linuxa, ki ima marsikaj skupnega s trenutno Slo-Techovo, npr. skupne korenine v Knoppixu, izdelali pa so jo v Ljudmili. Vstop je seveda prost. Klik!

Kdo ve, morda pa bi znalo biti poučno za ustvarjalce Slo-Tech GNU/Linuxa ...

5 komentarjev

Skupščina društva uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS

Lugos - Društvo Lugos vabi na 8. redno skupščino društva.

Skupščina bo potekala 6. 3. 2004 ob 15.00h v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Lugos je neprofitna organizacija, katere cilj je promocija operacijskega sistema GNU/Linux, ter drugih rešitev, ki temeljijo na načelih odprte kode in prostega programja. V društvu je steklo slovenjenje proste programske opreme, vključno z namizjem KDE, Gnome, OpenOffice.org, Mozille in drugega programja GNU ...

Na tokratnji skupščini se bomo najprej posvetili formalnostim, volitvam in tudi debati kar tako v točki razno. Dnevni red in vabilo na skupščino najdete tukaj.

0 komentarjev

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo vabi na spletni klepet na temo "Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?". Govora bo predvsem o virusih, nezaželeni elektronski pošti (spamu), žaljivih vsebinah na spletnih straneh in možnosti vpogleda v vašoi zasebno e-pošto s strani tretjih oseb. Med udeleženci klepeta bodo tudi:
  • dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo,
  • dr. József Györkös, državni sekretar MID,
  • Jože Bogataj, glavni republiški inšpektor za varstvo osebnih podatkov,
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT,
  • Matej Kovačič, avtor knjige Zasebnost na internetu,
  • dr. Miroslav Kranjc, državni podsekretar, vodja Sektorja za tehnološke naloge MID,
  • Klemen Tičar, pravnik, MID.
Klepet bo v torek, 17. februarja 2004, ob 20. uri. Prijavite se preko strežnika irc.gov.si, skozi vrata 6667, na kanal #MID.

Na novico nas je opozoril Matthai.

11 komentarjev

MID Objavil razpis za razvijalce odprtokodne programske opreme

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Objavljen je četrti razpis MID-a za sofinanciranje projektov razvoja, lokalizacije in razširjanja programske opreme, temelječe na odprti kodi. Na razpis se lahko prijavijo le ponudniki ali skupine ponudnikov, ki se združujejo v pravno organizacijsko obliko društva ali zavoda (neprofitne organizacije ali združenja). Prijavitelji so lahko le pravne osebe registrirane v Republiki Sloveniji. Na voljo je 15 milijonov SIT, kar je največ doslej. Rok za prijave je 23.02.2004.

1 komentar

Oskarji za najboljše izdelke

KDE - Bralci revije LinuxWorld Magazine vsako leto izbirajo najboljše izdelke, ki so kakorkoli povezani z Linuxom. Nagrajence večkrat primerjamo z dobitniki oskarjev, saj nagrada velja za najbolj prestižno med vsemi s področja odprte in proste programske opreme. Letošnjimi nagrajenci so:

Distribucija Linuxa: Red Hat Enterprise Linux
Namizno okolje: KDE
E-poštni odjemalec: Mozilla
E-poštni strežnik: SUSE Linux Openexchange
Podatkovna zbirka: Sybase Adaptive Server Enterprise
Programsko okolje: IBM WebSphere Studio Workbench

Seznam vseh nagrajencev in njihovih najbližjih zasledovalcev najdete tukaj.

3 komentarji

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Kiblix 2003 se je pričel

Kiblix.org - Z današnjim dnem se je v Mariboru začel 2. mednarodni IT Linux festival, ki bo potekal še jutri in v soboto. Na sporedu so zanimiva predavanja, katerih neposredni prenos si lahko ogledate kar prek interneta, kar je vsekakor pohvalno, ali pa prek amaterskega video signala na frekvenci 1280 MHz. Spisek vseh predavanj, ki pokrivajo veliko področij Linuxa, je na voljo na tem naslovu. Vse ostale informacije pa najdete na domači strani festivala.

5 komentarjev

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

Srečelov kot način privabljanja v Seti

SETI@Home - Pri Seti ekipi Team Seti USA so se odločili, da organizirajo že drugi srečelov, ker jim je že pri privem uspelo nabrati precej novih članov. Nagrade so precej bogate, saj je prva nagrada kar celoten AMD XP1700+ računalnik, druga nagrada je Barton 2500+, tretja pa komplet za vodno hlajenje IceBerg. Ekipa imenu navkljub ne računa samo Seti paketkov, ampak še celo vrsto drugih DC projektov, kot so na primer Folding@Home, RC5-72 in RSAttack576.

V žrebanju lahko sodelujejo tudi srečelovci iz Slovenije, kamor bodo nagrade v primeru dobitka tudi prispele. Več o tem projektu si lahko preberete tukaj

5 komentarjev