»

Google Maps dodal podatke o vremenu

Prijeten večerni hlad.

TechCrunch - Google je v sodelovanju z weather.com in vojsko končno ponudil vremenske podatke kar znotraj Google Maps zemljevida.

Podatki so na voljo kot posebni sloj (layer) in se vklopijo v meniju zgoraj desno. Za zdaj lahko vidimo vremensko sliko (oblačnost) ter temperaturo in vreme v večjih krajih na vidnem delu zemljevida. Z zoomiranjem ven je mogoče videti vremensko stanje v regiji, kar je posebej priročno pri načrtovanju potovanja. Klik na ikonico kraja seveda ponudi podrobnejše informacije in obete. Medtem se na pasu levo od zemljevida izpisujejo bližnji kraji.

Poskrbeli so tudi za pretvorbo Celzijev v Fahrenheite in km/h v mph pri hitrosti vetra.

Nekoliko zoprno je, da ni mogoče dobiti...

45 komentarjev

Do leta 2020 ljudje na Marsu?

MarsFirst

New Scientist - V torek, 8. 9., je zasedala skupina strokovnjakov (panela), ustanovljena maja tega leta s strani zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame, pod vodstvom bivšega izvršnega direktorja podjetja Lockheed Martin Normana Augustina. Namen njene ustanovitve je pregledati načrte NASE glede človeških odprav v vesolje. Čeprav zaključno poročilo še ni pripravljeno, je vseeno poslan povzetek na sedež NASE in v Belo hišo. Glavna ugotovitev panela je ta, da NASA brez dodatnega denarja ne bo mogla poslati človeške odprave dlje kot do nizke zemeljske orbite in da je Bushev ukaz, da se NASA vrne na Luno do leta 2020 brez drastičnega zvečanja proračuna popolnoma nerealen. New York Times pravi, da...

35 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Nove erupcije na Soncu

Včerajšnja erupcija na Soncu

vir: Space
Space -

Poročali smo že, da je Sonce prejšnji ponedeljek zelo močno sijalo, saj je tretja največja zabeležena aktivnost sonca povzročila mnoge fantastične dogodke, kot so čudovite aurore, vidne celó v naših krajih, in nekatere manj fantastične, kot so naprimer občasno moteno delovanje nekaterih satelitov.

Space.com poročajo, da smo bili včeraj spet priče trem veličastnim erupcijam na Soncu, tako da se je njihovo skupno število dviginilo že na devet v zadnjih dveh tednih, česar znanstveniki ne pomnijo. Močna Sončeva aktivnost se bo v prihodnjih dneh nadaljevala, tako da se ponoči le kdaj uzrite v...

18 komentarjev

Ste se ozirali v nebo?

več strani - Kot verjetno veste, je v ponedeljek na Soncu "močno počilo". Kot so sporočili astronomi, je Sonce izkazovalo tretjo največjo aktivnost v času opazovanja, in posledica tega je bila močno izražena aurora tudi v naših krajih.

Vendar pa smo vsi, ki smo se včeraj ozirali v nebo in vsake pol ure spremljali satelitske slike Evrope, bili precej razočarani, saj se oblačnost ni razkadila. Če vas zanima, kaj ste zamudili, si lahko ogledate Nasine slike, nekaj podatkov najdete tudi tukaj, še več uporabnih povezav pa v tej temi na forumu astronomskega društa Orion.

Sodeč po tej novici pa lahko jutri zvečer, torej 31.10, pričakujemo še en polarni sij, ki naj bi spet bil viden v naših krajih. Samo upamo lahko, da bo tokrat...

18 komentarjev