»

Pomnilnik DDR3 se draži

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da se je cena pomnilnika tipa DDR-3, praktično edinega v uporabi v osebnih računalnikih ta trenutek, v vsega dveh tednih povišala za vsaj 15 %. Povišanje cene velja za 4 GB module z delovno frekvenco 1600 MHz, medtem ko se je manjšim, 2 GB modulom cena povišala za kar 25 %. Vzrok za to naj bi se skrival predvsem v kitajskih proizvajalcih mobilnih naprav (tablice, mobiteli), ki namesto namenskega, LPDDR2 oz. LPDDR3 pomnilnika (LP pomeni low power, torej še varčnejše izvedenke) uporabljajo kar običajen DDR3 pomnilnik. Poraba naprave se s tem poviša, avtonomija jasno pade, a pade tudi cena naprave, kar je v tem segmentu trga zelo pomembno. Večji potrebi po...

51 komentarjev

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

DDR-II lahko kupite že jutri

vir: Akiba
X-Bit Labs - Vsi veliki pomnilniški proizvajalci že razkrivajo svoje pomnilniške rešitve z DDR-II, datume prodaje pa postavljajo v konec marca ali začetek aprila. Japonsko podjetje Buffalo je danes predstavilo svoje DDR-II SDRAM DIMM module za osebne računalnike, njihovo registrirano različico za strežnike in SO-DIMM za prenosnike. Uporabljali bodo Elpidine čipe, kupiti pa jih bo moč že jutri. Moduli bodo tiktakali pri 400 ali 533 MHz, na voljo pa bodo v kapacitetah 256 MB (kar vas stane 455 dolarjev) in 512 MB (915 dolarjev). Več o tem.

17 komentarjev

Micron se pobira

The Register - Verjetno veste, pa tudi poročali smo že, da je Micron, eden vodilnih izdelovalcev pomnilnika, v razburkanih finančnih vodah (sicer, roko na srce, kdo pa ni?). Vendar se tudi temu velikanu obetajo mirnejše vode, saj so po treh letih zabeležili prvi četrtino, kjer so imeli dobiček.

Tako so zadnjo letno četrtino, kjer je sicer tudi promet najvišji, zabeležili ob 1,1 milijardah dolarjev prometa 1,1 milijonov dobička. Ta podatek pa menda ni pomembnen samo za podjetje samo, ampak je tudi dober znak, da se trg pomnilnika obrača na bolje. Kot pravijo pri Registru, ki se sklicuje na IDC, bo prodaja na svetovni ravni ostala visoka nadaljni dve leti, ko naj bi spet prišlo do prenasičenosti trga.

Kako je k dobrim rezultatom pripomogel Intel, in kaj je Micron pestilo pred časi, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

Dvogigabajtni DDR-II moduli za strežnike prihajajo

X-Bit Labs -

DDR-II, naslednika klasičnega DDR-ja, ki ga pretežno uporabljamo v naših računalnikih, že trka na vrata. Proizvajalci namreč kar tekmujejo, kdo bo izdal večji in hirejši modul pomnilnika DDR-II. Tokrat je razveselila Elpida z novimi dvogigabajtnimi moduli. Označeni so kot PC2-4300, podpirajo pa ECC in so tako namenjeni strežnikom in tistim res najzmogljivejšim večprocesorskim delovnim postajam.

Zanimivo je tudi ciljno okolje teh modulov. Intelovo čipovje Lindenhurst po doslej znanih podatkih ne bo podpiralo PC2-4300 pomnilnika, zatorej je zanimivo, zakaj Elpida izdaja tovrsten pomnilnik. Bodisi za kakšno še ne odkrito čipovje bodisi pa je Intel spremenil specifikacije Lindehursta. Več o tem.

0 komentarjev

Micron in DDR-II

X-Bit Labs - Micron, dobro poznani proizvajalec pomnilniških čipov, je napovedal prve pošiljke 1 GB DDR-II pomnilniških modulov izdelovalcem strežniških sistemov. Čeprav ti moduli niso nobena novost, proizvajalec še vedno ni izustil, kdaj bodo na voljo tudi širši javnosti.

Narejeni so v 0,11-mikronski tehnologiji, za optimalno delovanje potrebujejo 1,8 V in so pripravljeni za delovanje pri 400 oziroma 533 MHz. Micron je že demonstriral 256 MB, 512 MB in 1 GB module, kar mu ponuja dobro izhodišče za dobavo čipov z velikostjo od 128 MB do 4 GB pri hitrosti 400 oziroma 533 MHz. Klik!

7 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev

DDR-II prihaja

X-Bit Labs - Dejstvo je, da si DDR-II pomnilnik nezadržno utira pot v domače računalniške sisteme. Včeraj je tako podjetje Samsung Electronics objavilo, da so kot prvi na svetu sploh pričeli s proizvodnjo gigabajtnih DDR-II modulov, ki so sestavljeni iz 512 megabitnih DDR-II čipov.

Pomnilnik bo deloval pri delovni napetosti 1.8 V in delovni frekvenci 533 MHz. Dobavljivi bodo tudi 633 MHz-moduli, ki bodo namenjeni zahtevnejšim omrežjem in ostalim posebnim okoljem. A vendarle ostaja vprašanje, kdo ta trenutek tak pomnilnik sploh potrebuje, glede na to, da trenutno še ni platforme, ki bi ga podpirala. Novica.

1 komentar

Več pomnilnika

Sillicon Strategies - Kaj pravite na gigabajtne module? Ni dovolj? Ok, kaj pa 2 GB modul? Fantazija? Kmalu nič več. Zadevici bosta prišli od Infineona, sestavljeni pa bosta iz 18 oziroma 36 512 Mbitnih čipov. Še cena teh zadevic: 1 GB modul bo naprodaj za 1.900 zelencev (približno 500.000 SIT), medtem ko vas bo pa 2 GB modul prikrajšal za 3.900 $ (približno 1.000.000 SIT). Hja, cena je res malo visoka, ja, ampak če hočemo vedno imeti najnovejšo in najboljšo strojno opremo, je cena majhna :D.

0 komentarjev

1 GB DDR moduli v prodaji

X-Bit Labs - Podjetje Transcend je najavilo, da so začeli prodajati svoje 1 GB DDR SDRAM module. Tiskano vezje modula je 8-plastno (8-layer PCB), saj je nanj pricinjenih kar 36 čipov. Celoten modul deluje s hitrostjo 133 MHz, je registriran, kar pomeni, da bo šel v vsako ploščo (tudi tiste, ki zahtevajo registriran DDR SDRAM - npr. Tyanova Thunder plošča) in opremljen z doživljenjsko garancijo. Cena še ni znana, gotovo pa ne bo nizka, saj so večplastna tiskana vezja malce dražja.

0 komentarjev