»

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

Nič več reaktivacije Windows XP prek interneta

News.com - Microsoftovi kontroverzni koraki v boju proti gusarjem se nadaljujejo. Pred kratkim so uporabnikom legalnih kopij, ki jih poganjajo pod Wine (emulator okolja Windows pod Linux), preprečili posodobitve, z najnovejšo potezo pa so " razveselili" tiste uporabnike legalnih Oken XP, ki so jih dobili že prednameščene.

Če bo namreč tovrstni uporabnik iz kakršnegakoli razloga opravil ponovno namestitev, po novem ne bo več mogel izvesti aktivacije prek interneta. Namesto tega bo moral poklicati ustrezen MS oddelek, kjer mu bodo zastavili nekaj vprašanj in dodelili novo kodo. Nova politika, ki bo stopila v veljavo konec meseca, bo omejena le na Windows sisteme, ki so jih uporabniki kupili prednameščene skupaj z novim računalnikom (t.i. OEM-različice).

79 komentarjev

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

iTunes for Windows

vir: Apple
Apple - Že nekaj časa se je po Macovih forumih govorilo, da naj bi Apple svoj program za poslušanje in kupovanje glasbe - iTunes - predstavil tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows. Pred nekaj urami so se govorice uresničile.

Vsi, ki uporabljate Okna in bi radi preizkusili glasbeni predvajalnik iTunes, si ga sedaj lahko dolpotegnete iz Applove domače strani - iTunes.

Pa še ena graja. V Apple Music Store lahko glasbo še vedno nakupujejo le prebivalci Združenih držav Amerike. Upam, da bo Apple le uvidel, da Američani niso na svetu sami in tudi nam omogočil enostavno kupovanje glasbe.

27 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji