»

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

Sharman Networks proti RIAA

ZDNet - Verjetno se vsi redni bralci Slo-Techa spominjajo in so navajeni rednih novic, v katerih poročamo o tožbi neke založniške hiše, po navadi RIAA, proti nekomu ali nečemu. RIAA se je s svojimi tožbami zaradi deljenja datotek s Kazaa še posebno dobro promovirala, saj so tožili dobesedno vsakogar - tudi upokojenko, ki je imela Maca in ki Kazaa sploh ni mogla poganjati in uporabljati.

Da pa lahko vse skupaj postane še bolj smešno, so poskrbeli pri razvijalcu Kazaa, podjetju Sharman Networks. Le-ti so bili v zadnjih letih večkrat toženi s strani RIAA, vendar so se sedaj odločili, da bodo tožili RIAA zaradi nadlegovanja in kršenja uporabniške zasebnosti oz. njihovih pravic, ter razširjanja napačnih oz. pokvarjenih datotek. Prvič, drugič in tretjič.

Na novico nas je opozoril MrStein.

5 komentarjev

RIAA toži 532 IP naslovov

Yahoo News - Včeraj je med ameriško spletno javnostjo ponovno udarilo. RIAA je sodišču predala 532 IP-naslovov in od njega zahtevala, da od internetnih ponudnikov dobijo identiteto, da jih bodo lahko potem tožili. Za takšen način postopanja so se odločili, po tem ko je sodišče pred kratkim odločilo, da s pomočjo zakona DMCA ne morejo zahtevati od internetnih ponudnikov, da razkrijejo identiteto njihovih uporabnikov. Tako se začenja nova serija tožb, s katerimi želijo prestrašiti uporabnike do te mere, da bodo nehali krasti glasbo (ali pa začeli uporabljati omrežja, ki zagotavljajo anonimnost). V prejšnjih tožbah so od uporabnikov, ki so razdajali njihovo glasbo, v povprečju uspeli iztrgati po 3.000 dolarjev na osebo.

Pri nas smo zaenkrat še varni, a je samo vprašanje časa, kdaj bo komu na vrata potrkal Interpol.

14 komentarjev

Prodaja glasbe v porastu

The Register - Če pogledate, pri katerih novicah je na Slo-techu največ ironičnih komentarjev, so to prav gotovo novice o različnih zaščitah glasbenih medijev in poročila o uspešnih pregonih zlobnih uporabnikov P2P programov. Vendar, kot kaže, smo se zmotili.

Kot poroča Register, je bilo leto 2003, predvsem zadnja četrtina, za glasbeno industrijo zelo uspešno, saj je rast prodaje na letni ravni znašala kar 4,3, medtem ko se je dobava glede na lani povzpela za 10,5 procenta. Svoj lonček tem podatkom je takoj pristavila RIAA, ki je ponosno razglasila, da je rast posledica več uspešnih tožb proti kršilcem avtorskih pravic.

Na Registru seveda razmišljajo drugače, saj je se pokazalo, da je verjetni razlog za povečano prodajo gospodarska rast in povečana kupna moč prebivalstva. Ta naj bi se v Združenih državah glede na november povečala za 0,4 procenta, prihodki pa še za 0,1 odstotne točke več. Podrobnejši pregled si lahko ogledate tukaj.

Po bitki je lahko celo RIAA general.

10 komentarjev

Znebite se slabe vesti!

Slo-Tech - Omrežja za deljenje datotek gredo tako močno v nos raznim založbam in njihovim združenjem, kakršna je na primer tudi RIAA, da so posegla že po mnogih sredstvih, s katerimi bi poboljšala nepokorno ljudstvo. Krotiti so ga do zdaj poskusili samo na grd način.

Kako naj na to odgovorimo tisti, ki slabo vračamo z dobrim?

Na srečo je splet velik in na njem se je našel prostor tudi za dobre ljudi. Če vas je, ob tem ko ste izvedeli, da je deljenje avtorskih del nelegalno, zapekla vest, potem se lahko poskusite oddolžiti avtorjem in borcem za njihove pravice. Zakaj ne bi ukradenega vrnili in obljubili, da se boste za vedno poboljšali? Če vas zanima, kako se znebite bremena vesti, potem brez pomislekov sem!

17 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji

Zgodba se nadaljuje

The Register - Zadnje čase ste verjetno navajeni, da vas zabavam z zgodbami o "najbolj zlobnih uporabnikih" spleta in sorodnih dogodivščinah. Tokrat se je po vseh sodbah, ki jih je RIAA vložila proti velikemu številu ljudi, tudi sama znašla na zatožni klopi. Ne prvič, in ne zadnjič.

Tokrat najboljšemu zastopniku kapitala nasproti stojijo Sharman Networks, najbolj poznani po izmenjevalnem omrežju Kazaa. Kot verjetno veste, so sodniki odločili, slednji ne moreji biti krivi za početje uporabnikov, ki programje uporabljajo. Sharman Networks pa sedaj upravičeno moti, da RIAA razpečuje lastne modifikacije Kazaa-e, ki uporabnike zabava z raznimi obvestili.

Kakšna so dejstva sedaj, poglejte tukaj, kako pa se bo zgodba razpletala (in zapletala), pa vas bomo obveščali.

Na travniku so se pojavile plastične rože...

6 komentarjev

Ne prenašaj mp3 datotek. Ja, seveda...

The Times-Reporter - Zaradi nedavnih tožb ameriškega združenja RIAA je večina tamkajšnih univerz začela s kampanijami za ozaveščanje svojih študentov, naj ne prenašajo avtorsko zaščitenih datotek iz interneta. Tako objavljajo opozorila v študentskih časopisih in razobešajo plakate. Nekateri so šli celo tako daleč, da so se vsi bruci dolžni udeležiti predavanja na to tematiko.

Tam jim je razloženo, da bo univerza v primeru zahteve s strani RIAA posredovala njihove informacije naprej in bodo tako izpostavljeni na milost oziroma bolj nemilost tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Bolj mili pa priporočajo, da naj vsaj izključijo prenašanje k drugim uporabnikom. Tako bodo manj verjetna tarča.

Študentje se ob vsem tem le nasmihajo, saj so se v zadnjih letih dodobra navadili, da večino informacij dobijo oz. prenesejo iz spleta. Vendar je vseeno marsikdo izključil možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki, za vsak primer.

Ob vsem tem je RIAA skupaj z ostalimi založniki sprožila tožbo proti iMeshu, kljub...

16 komentarjev

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev

Mozzila ni za Osamo Bin Ladna

Slo-Tech - Hmm precej zanimiv licenčni vložek so si privoščili pri Mozzili, ko so ob izdaji težko pričakovane 1.0 verzije tega internetnega brskalnika zapisali v pogoje dolvleke to, da je izvorna koda podrejena pravilom ameriške administracije za izvoz, kar pomeni, da tega programa ne smejo dolpovleči iz naslednjih držav: Afganistan (in to samo področja pod nadzorom Talibanov), Kuba, Iran, Irak, Libija, Severna Koreja, Sudan in Sirija. Kolikor je znano, gre za projekt odprte kode in naj bi bil kot tak po pravni podlagi brezplačno na voljo vsem, ki se zanj zanimajo. Ampak je očitno po ameriškem zakonu open source koda bolj namenjena političnemu udejstvovanju, kot pa prvotnemu namenu. Žalostno!

7 komentarjev

Nevaren Zlatko virus

Jaz - Nemški Telekom opozarja, da od te nedelje razsaja izredno nevaren virus z imenom ZLATKO. Nahaja se v screensaver datoteki Zlatko.exe, ob zagonu pa pobriše celoten trdi disk, pred tem pa še pošlje uporabniško ime in kodo za dostop do interneta svojem stvaritelju. Zaenkrat ustreznega antivirusnega programa še ni, tako da v slučaju prejema te datoteke takoj ukrepajte in jo pobrišite z diska.

2 komentarja