»

Polurna odpoved računalniškega sistema kriva za zamudo tisoč letov

The Wall Street Journal - Aerodata je eno tistih manj znanih podjetij, o katerih se v javnost in ne govori, spletne strani imajo iz prazgodovine, a so hkrati nujno potrebna za funkcioniranje države. Danes je bilo v ZDA preloženih več sto poletov, ker je za 40 minut odpovedal računalniški sistem, ki ga zagotavlja Aerodata. Posledice so se kaskadno razširile po celotnih ZDA in so trajale ves dan.

Aerodata nudi programsko opremo, ki se uporablja za izračun mase letala in težišča, kar je ključno za načrtovanje poletov, predvsem z vidika potrebnega goriva ter razporeditve potnikov in prtljage. Uporabljajo jo tudi Southwest in podizvajalci za United, American in Delto. Zato je bilo po do sedaj znanih podatkih preloženih vsaj 970 letov, posledice pa so čutili tudi...

14 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

Prva beta SP1 za Windows 7 že julija

SP1 ne bo prinesel večjih novosti, Windows 7 so že zdaj primerni za poslovno rabo

vir: Wikipedia
CNet - Včeraj so pri Microsoftu povedali, da lahko v juliju pričakujemo prvo javno beta različico prvega servisnega paketa za Windows 7. Sodeč po Windows Vista je ta časovni okvir popolnoma normalen, saj je Vista dobila prvi servisni paket približno eno leto po izidu (izid se je zgodil konec januarja 2007, SP1 je izšel v začetku februarja 2008), kjer je obdobje beta-testiranja trajalo pet mesecev. To bi pomenilo, da bi z enako dolgim obdobjem beta-testa SP1 za Windows 7 izšel novembra oz. decembra, ponovno dobro leto dni po izidu samega operacijskega sistema. Obdobje testiranja se seveda lahko zavleče, če bo prišlo do večjih težav, oz. se lahko skrajša, če bo testiranje...

65 komentarjev

Windows 7 Service Pack 1 še letos?

Bo Windows 7 prav tako uspešen, kot Windows XP?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je Microsoft sprva načrtoval izid prvega servisnega paketa za Windows 7 šele 22 mesecev po izidu, torej konec poletja leta 2011, po spletu krožijo govorice, da se je to obdobje močno skrajšalo ter da prvi servisni paket lahko pričakujemo še letos. Vir teh govoric je spletna stran Tech ARP, ki ima že dobro zgodovino bolj ali manj točnih napovedi Microsoftovih servisnih paketov in ostalih popravkov. Dobro prodajo Windows 7 bi Microsoft s servisnim paketom zgolj povišal. Razlog za pohititev z izidom naj bi bila obilica hroščev, ki so ali že popravljeni oz. so njihovi popravki že v testni fazi in naj bi bili v kratkem na voljo za prenos. Lep delež teh hroščev je namreč sčasoma lahko močno upočasnil delovanje sistema. Mnogi uporabniki...

65 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Microsoft začel s prodajo Windows XP x64 in 2003 x64

Slo-Tech - Microsoft je danes začel s prodajo operacijskih sistemov spisanih za 64 bitne procesorje. Poleg operacijskega sistema Windows XP Professional x64 Edition, ki je namenjen domači desktop uporabi, so izdali še tri strežniške različice; Windows Server 2003 Standard, Enterprise in Datacenter x64 Edition.

Posamezniki, ki imajo že danes 32 bitne originalne Windows XP Professional, bodo imeli do 30. julija možnost le te zamenjati za licenčna 64 bitna Okna preko Microsoft Technology Advancement Program. Več bo oz. je na voljo na uradni "64 bitni" strani.

Ta izdaja 64 bitnih operacijskih sistemov pa ni mišljena kot nov paradni konj, ki bo nadomestil 32 bitne. Prvi 64 bitni operacijski sistem, ki bo postavljen v ospredje pred 32 bitnimi, bo Windows Longhorn.

19 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Windows Server 2003: brez gneče

Monitor - Sodeč po raziskavi Gartner-ja se uporabnikom starejših strežniških sistemov Microsofta (Win NT 4, Windows 2000) nikamor ne mudi pri nadgradnji na Windows Server 2003. Do konca leta 2003 naj bi Windows Server 2003 začela uporabljati le tretjina uporabnikov (80 odstotkov tistih z Windows NT 4). Najmanj razlogov za nadgradnjo je zaslediti pri uporabnikih strežniških Windows 2000, saj mnogi še niso pokrili investicij.

Ne preseneča tudi pričakovanje potencialnih kupcev na izdajo prvih servsnih popravkov, s katerimi bodo najverjetneje zopet krpali varnostne luknje. Pri Microsoftu se z raziskavo seveda ne strinjajo in uporabnikom NT 4 okolja ponujajo rešitev Virtual server, s katero bodo uporabniki okolje NT ohranili znotraj navideznih strežnikov. Več...

0 komentarjev

Windows Server 2003 boljši od Linuxa

The inquirer - Postalo je znano, da je Microsoftov Windows Server 2003 znatno boljši od operacijskega sistema Linux. Tekmovalci, ki so se borili za prvo mesto na testu, so bili Windows Server 2003, Red Hat 8.0 in Red Hat Advanced Server 2.1. Test je bil opravljen na 8-procesorskem HP Proliant DL760 Xeon sistemu s 4 GB RAM, izpeljan pa s pomočjo uporabe NetBench 7.02. Microsoftov izdelek je bil prepričljivo boljši (kar se tiče hitrosti, jasno), saj je bil v nekaterih testih tudi do dvakrat hitrešji od konkurenta. Opazna prednost Linuxa ostaja njegova cena, kar pa še ne pomeni, da ga lahko izključimo iz boja z Microsoftom. Klik!

25 komentarjev

Nova Okna že konec naslednjega leta?

Slowwwenia - Po mnenju analitikov naj bi že konec naslednjega leta ali v začetku leta 2005 Microsoft na trg poslal nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn. Na spletu se je namreč pojavila preizkusna verzija Oken, imenovana Milestone 5. MaliMehki™ nas je že presenetil s svojo zadnjo serversko različico Windows Server 2003, vse pa kaže, da ni presenetil le tistih, ki sisteme uporabljajo za strežniške dejavnosti, pač pa bo poskrbel tudi za nas - namizne uporabnike računalnikov. Preizkusna različica Longhorna - MS Longhorn M6 imenovana - naj bi med ljudstvo prišla oktobra. Več poiščite tu.

10 komentarjev

Server 2003: Hitri in drzni

OSNews - Po dveh letih prelaganja roka izida in štirih zamenjavah imena je Microsoftu le uspelo izdati nov operacijski sistem za strežnike -- Server 2003. Na internetu in v računalniških revijah se že pojavljajo prvi preizkusi in ocene. Steven J. Vaughan-Nichols je za Practical-Tech napisal članek z naslovom Server 2003: Incompatible, Fast & Confusing (Server 2003: nezdružljiv, hiter in spravljajoč v zadrego). Kot že naslov nakaže, avtor precej dvomi v uspeh izdelka. Kljub temu da je hitrejši od prejšnjih različic in tudi od Linuxa, je za Server 2003 na voljo premalo programov. Očitno ga lahko pokoplje prav to, kar mnogi (neupravičeno) očitajo Linuxu. A kot vedno -- bili živeli pa videli. Klik!

1 komentar

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev

Starejše aplikacije ne bodo tekle na Windows Server 2003

The inquirer - Na spletu so se pojavile informacije, da bodo imeli uporabniki, ki bodo namestili najnovejši Windows Sever 2003, nemalo težav pri poganjanju nekaterih starejših Microsoftovih programov. Na tem mestu je potrebno poudariti, da ne gre za kakšne obrobne dodatke, temveč da naj bi resne probleme pozvročali tudi veliki programi, kot sta naprimer SQL Server 6.5 in 7. Podobne težave bodo tudi z Windows Exchange Serverjem 2000 in 5.5. Microsoft bo izdal nove različice problematičnih programov, ki bodo neokrnjeno delovale tudi v Windows Server 2003. Zazdaj še ni znano, ali so težave tehnloške, ali gre za marketinško potezo. Več o tem.

22 komentarjev

Windows za AMD x86-64 procesorje

X-Bit Labs -

Microsoft je danes uradno potrdil, da razvijajo posebni različici Windows XP in 2003 Server operacijskih sistemov, ki bosta prirejeni za AMD-jeve 64-bitne procesorje, tako da bosta izkoriščali vse prednosti, ki jih bo prinesla 64-bitna obdelava podatkov. Prav tako je Microsoft samovšečno izjavil, da sedaj AMD lahko pričakuje povečano prodajo dotičnih procesorjev, zakaj ljudje naj bi sedaj dobili garancijo, da bo obstajalo tudi programje zanje.

Prve beta inačice pričakujemo sredi letošnjega leta (junij?), poudariti pa velja, da bodo imele nove različice Windows tudi sposobnost poganjanja 'starih' 32-bitnih programov, tako da bodo delovali tudi vsi sedanji programi. Končnega datuma, kdaj bodo Windows na voljo še ni, Microsoft je le objavil, da bodo v zadnjem četrtletju izdali dokumentacijo in orodja za razvoj programov s podporo 64-bitnim Windows. Več o tem.

16 komentarjev

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Remote Desktop

The Register - Odkar imam doma dve računali ter na enem prihajajoča okna .Net, je Remote Desktop moj najboljši prijatelj.

Zato pa sem danes doživel pravcati šok, ko sem odkril tale članek na The Register-u. Uporabnike namreč opozarja na nemajhno leglo Luknjov™ na strežniški in odjemalniški strani tega pripomočka za nadzor in delo na oddaljenem računalniku. No, nemalo napak je bilo odpravljenih v prvem servisnem paketu za Windows XP -- o katerega koristnosti (ter težavah pri namestitvi, ahem) se na našem forumu krešejo mnenja, vendar Microsoft tega ni kaj preveč objavljal. Sicer gre povečini za napake, ki delujejo v dokaj specifičnih okoljih, a se uporabniku vseeno odvali kamen od srca.

p.s.: Ne, vnc mi nikakor ne predstavlja primernega substituta.

6 komentarjev