»

BeOS se vrača

Slo-Tech - O operacijskem sistemu BeOS smo na Slo-techu že poročali, saj je po tem, ko so mu napovedali, da bi lahko bil osnova Applovemu Mac OS X, skoraj neslavno propadel.

Da se da tudi priti od mrtvih, se je pokazalo sedaj, saj na /. poročajo, da naj bi se naslednji mesec vrnil kot Zeta OS, izdali pa naj bi ga pri nemškem yellowTabu. Če bo uresničil vse karakteristike, ki jih napovedujejo, med drugim tudi popoln zagon v 15 sekundah, potem zna dobiti marsikaterega uporabnika.

BeOS? Zeta OS!

31 komentarjev

Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool

Microsoft - Danes, nekaj dni po izidu AntiSpyware Beta1, je Microsoft izdal še program za odstranjevanje zlobnih programov. Med te programe spadajo Berbew, Blaster, DoomJuice, Gabot, MyDoom, Nachi, Sasser in Zindos.

Program deluje na Windows 2000, XP in 2003, za njegovo uspešno delovanje pa morate biti prijavljeni kot administrator. Ko program poženete, se je potrebno strinjati s pogoji uporabe, nato pa program začne iskati po vašem disku za zgoraj omenjenimi zlobnimi programi. Na koncu tudi izpiše, ali je vaš računalnik okužen s kakšnim od teh zlobnih programov, ali ne.
Prav tako je možno preveriti, če so na vašem računalniku zlobni programi, kar preko internetne strani.


Kot...

16 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev

Prvi virus v MSN Messenger

The Register - Pojavil se je prvi virus, ki se razširja s pomočjo MSN Messenger programa. W32/Hello, internetni črv, se širi na računalnikih z operacijskim sistemom Windows, kot datoteka Hello.exe. Če uporabnik klikne na to datoteko, ki je v resnici Visual Basic 5 aplikacija, črv napravi bližnjico brez imena in ikone v start-up mapi v Windows-u. Potem se bo poskušal poslati vsem ljudem na kontaktni listi uporabnika MSN Messenger programa.
Če MSN Messenger ni instaliran na računalniku v pričakovani mapi, se bo namesto črva prikazalo sporočilo: "Run-time Error '91'. Object variable or With block variable not set."
Ta črv je označen kot low risk, ker se ne razširja hitro ter ne povzroča dosti škode. Vseeno pa je v opozorilo uporabnikom, da naj bodo previdni tudi pri programih za "instant messaging".

4 komentarji