»

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

10 najboljših prvoaprilskih šal

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o članku, ki se je pojavil na breitbarf. Tekst govori o desetih najboljših prvoaprilskih šalah po izboru ameriške ustanove Museum of hoaxes. Mesto na lestvici so si prislužile glede na to, koliko ljudi so prevarale ter kako absurdne in slavne so bile, med drugim pa so se na njej pojavili: BBC-jevo poročanje o švicarskih drevesih, na katerih gojijo špagete, švedska uvedba barvne televizije s pomočjo najlonk in igralec bejzbola, ki je z budističnimi metodami žogo metal s hitrostjo 270 kilometrov na uro. Vredno branja na tako lep dan.

27 komentarjev

Ubuntu z OS X izgledom

Fresh News - Ubuntu je ena izmed bolj priljubljenih in razširjenih Linux distribucij, ki se ponaša tudi z dokaj očesu prijaznim in prečiščenim grafičnim uporabniškim vmesnikom. Če vam le-ta v svoji privzeti podobi ni preveč všeč, se ga pa da z nekaj truda v celoti predelati.

V kolikor vam je bliže izgled Applovega OS X-a, si lahko s tem vodičem pomagate pri predelavi Gnome namizja v nekaj bolj jabolčnega. Sam postopek ni preveč zapleten, vključuje pa nameščanje novih ikon, teme, nekaj prilaganja upravljanika oken Metacity, prilaganjanje Firefoxa, itd. Rezultat je lepo viden na spodnji sliki.

29 komentarjev

Xandros Desktop 2.5

DistroWatch - Naslednik Corel Linuxa in nekdanji tesni sodelavec Linspira, tedanjega Lindowsa, Xandros Corporation, je predstavil novo različico svoje distribucije Linuxa za namizje, Xandros Desktop 2.5. Vsebuje CrossOver Office 3.0.1, ki omogoča uporabo nekaterih novih aplikacij za Windows, med drugim Lotus Notes 6.5.1, Microsoft Project 2000/2002 in Microsoft Outlook XP. Še vedno pa ostaja na stari veji jedra Linux, 2.4.24.

Že od samega začetka distribucija Xandros skuša biti čim bolj podobna okolju Windows, tako kar se ti tiče grafičnega uporabniškega vmesnika, kot tudi glede programske opreme. Ta je v veliki meri enaka kot v okolju Windows, novi programi pa so zelo podobni obstoječim v Microsoftovem okolju. Žal je podobnost ostala tudi na področju nabave distribucije, ki se je ne da dobiti brezplačno. Razen, če želite vaš obstoječi Xandros Desktop OS le nadgraditi. Klik!

0 komentarjev

Ukazna vrstica najprimernejša za začetnike?!

PC Linux Online - Še pomnite, tovariši, kako je bilo pred nekaj leti, ko je bil grafični uporabniški vmesnik samo pregrešna ideja inovativnih mislecev? Danes bi verjetno večina odgovorila, da dolgočasno, ker smo del KlikGeneracije™, prežete z grafičnimi podobami, animacijami in zvočnimi učinki. A vendar marsikdo še vedno ne more brez ukazne vrstice, ker je za nekatera opravila preprosto robustnejša in priročnejša.

Po nedavni raziskavi sodeč, pa ukazna vrstica ni priljubljena samo pri računalniških zanesenjakih. Večina ljudi, ki so se prvič srečala z računalniki, namreč meni, da je lažja za upravljanje kot grafično okolje. Kljub temu da je grafično zelo nekonkurenčna, omogoča boljšo komunikacijo z uporabniki. Zelo presenetljivi rezultati, ki gradijo na trdnih temeljih, zato je branje toplo priporočeno.

15 komentarjev

Vse najboljše, Mac!

Prvi Macintosh

Slashdot - "In videli boste, zakaj 1984 ne bo tako kot '1984'." Tako se je zaključil oglas podjetja Apple Computer, ki je na najbolj gledanem športnem dogodku v ZDA leta 1983 najavil predstavitev Macintosha. Ta je bil popolno nasprotje takratnim računalnikom, saj ni bil namenjen programerjem, ampak je domačim uporabnikom prvi omogočil zabavo, kreativnost in komuniciranje. Bil je prvi, ki je imel grafični uporabniški vmesnik, prvi, ki je imel miško, in prvi, ki je imel disketno enoto na 3,5-palčne diskete. Izvirna novica, intervju s Stevom Jobsom, takratnim in današnjim prvim možem Appla, in prenovljen Macintosh.

18 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Obletnica prvega računalniškega hrošča

Slashdot - Danes mineva 58 let od prvega odkritega računalniškega hrošča. Devetega septembra, 1945 so ob 15:45 po lokalnem času, v releju št. 70, razdelek F, zasledili ujeto veščo. Harvardskim inžinirjem je povzročala preglavice med preizkušanjem relejnega računskega stroja Mark II. Operaterji so pritrdili hrošča v dnevnik in zapisali, da gre za prvo dejansko odkritje hrošča. Pri tem so tudi zapisali, da so odstranili hrošča in s tem uvedli pojem razhroščevanje računalniškega programa.

10 komentarjev