»

Spet mesni narezek

The inquirer - Včeraj smo poročali, kako ameriški pravni sistem za pošiljanje neželene elektronske pošte skoraj na smrt obsodi krivce, danes pa sem zasledil krajšo analizo, od kod neželena pošta sploh prihaja.

Tako je John McLean za Inquirer povzel pošto, ki je prispela v treh dneh in pol. Od skupno 140 sporočil, je približno 80% imelo znane pošiljatelje, preostali pa so predstavljali vzorec. Podrobnejši pogled je pokazal, da je jezik večine pisem ameriška angleščina, da je pošta prišla iz 29 različnih držav, od katerih je 23 držav imelo samo enega ali dva predstavnika.

Med večjimi kršitelji so najbolj izstopale Kanada, Koreja, Brazilija, s skupno 28 sporočili, Kitajska z osemnajstimi, medtem ko so prvo mesto s prepričljivim vodstvom 41% ali 58 sporočil prevzele Združene države. Zanimivo je, da njihovi ponudniki niso imeli konkretnih rešitev tega problema. Še nekaj zanimiviih dejstev najdete tukaj.

0 komentarjev

V ZDA pripravljajo Criminal Spam Act of 2003

Slo-Tech - Pri FindLaw so pred nekaj dnevi objavili, da ameriški Kongres pripravlja Criminal Spam Act of 2003, ki naj bi ga sprejeli še letos ( Senate Panel Backs Anti-Spam Bill, Includes Jail). Če oz. ko bo sprejet, bo to prvi tovrstni zakon v ZDA, ki bo veljal na zvezni ravni.

Če bo zakon sprejet, bo z denarno in zaporno kaznijo prepovedan vdor v zaščiten računalnik z namenom pošiljanja komercialnih elektronskih sporočil preko ali iz tega računalnika, oziroma pošiljanje teh sporočil preko zaščitenega računalnika z namenom zavesti prejemnike o viru pošiljatelja. Prav tako bo prepovedano ponarejanje glave (header) takega sporočila ter registracija več kot pet elektronskih naslovov oziroma več kot dve domeni z lažnimi podatki ter pošiljanje komercialnih sporočil preko takšnih naslovov oziroma domen.

In kako predlog Criminal Spam Act of 2003 definira komercialno elektronsko sporočilo oziroma spam? Po definiciji iz predloga zakona je to vsako elektronsko sporočilo, katerega glavni namen je...

6 komentarjev

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

Slashdot - Verisign, podjetje, ki upravlja z vrhovnimi .com in .net domenami, je danes pozno ponoči uvedlo pomembno novost. Od sedaj naprej vse zahtevke za domene, ki ne obstajajo, preusmerjajo na stran na sitefinder.verisign.com.

Kaj to pomeni v praksi? Če se, recimo, zatipkamo in napišemo stran na www.slo-techhhhh.com namesto stran na www.slo-tech.com, bomo "prijazno" preusmerjeni na Sitefinder, kjer nam bodo ponudili podobne domene. Samo preusmerjanje spletnih naslovov niti ni tako -- dokler ne pomislimo na dejstvo, kaj vse še poleg potegne ta odločitev. Tako po novem, če se zatipkamo pri vpisu elektronskega poštnega strežnika, ne dobimo napake "host not found", kar pomeni, da iz stališča poštnega odjemalca obstajajo prav vsi naslovi poštnih strežnikov. Prav tako je s tem padel tudi preprost SPAM filter, ki preverja, da elektronska pošta prihaja iz obstoječe domene.

Uporabniki Slo-Techa, ki pomagamo še kopici manj veščih uporabnikov, pa smo izredno navdušeni ob vsem tem, ker bodo...

42 komentarjev

Antivirus in antispam zaščita na Arnesu

Arnes - Arnes je včeraj za svoje uporabnike vključil dve novi poštni storitvi: zavračanje elektronske pošte, okužene z virusi, ter možnost izločanja nezaželene pošte (spam-a). Pohvalno! Najbolj pa gre pohvaliti dejstvo, da Arnes uporabnikom omogoča personalizacijo antispam zaščite. Ti si tako lahko stopnjo antispam zaščite nastavijo na nizko, običajno ali visoko (oziroma jo pustijo izključeno). Najboljše pa je, da si preko spletnega vmesnika lahko vsak uporabnik oblikuje tudi svoj osebni seznam virov (Return-Path in ne From polje!), iz katerih bo pošto vedno sprejemal oziroma zavračal. Spam pošta se preusmeri v posebno mapo 'spam', kjer jo lahko pregledate (npr. preko IMAP protokola) in izbrišete. Če pa mape spam ne pregledate več kot 30 dni, se sporočila - prijazno do vaše kvote na poštnem strežniku - samodejno izbrišejo.

Na voljo pa je še ena poslastica, ki pa sicer ni opisana v Arnesovih navodilih. Navodila za preusmeritev spam pošte so zapisana v datoteki .forward+spam (ki se nahaja v...

16 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev