»

V igrah z lokalnim večigralstvom se bo mogoče na Steamu kmalu povezati preko interneta

Ars Technica - Na Steamu bodo čez dober teden pognali beta test funkcije Remote Play Together, ki bo do štirim osebam omogočala, da se v igrah z načinom lokalnega večigralstva pomerijo po internetu.

Na servisu Steam je nekaj zelo priljubljenih iger, ki poznajo zgolj lokalno igro v več - se pravi na skupnem ali deljenem zaslonu. Kdor želi dandanes takšne naslove igrati preko interneta, se mora potruditi z zunanjimi programi, kakršen je Parsec. Pred leti so sicer pri Nvidii nekaj časa preizkušali podobno funkcijo GameStream co-op, a se ni ohranila. Kmalu pa utegne biti skok na linijo enostavnejši, saj so pri Valvu napovedali skorajšnji začetek javnega preizkušanja takšne novosti Remote Play Together.

Najava je sicer prišla potiho, s pošto razvijalcem, a je hitro ušla na splet, nakar so jo uradno potrdili. Funkcija Remote Play Together je postavljena na obstoječi zmogljivosti Remote Play in bo lahko povezala dve do štiri osebe. Omejena bo na igralne načine, kjer vsi vidijo enak zaslon, torej...

7 komentarjev

Odtujena tudi gesla za Yahoo, Gmail in AOL

CNet - Včeraj smo poročali, da se je na spletu znašlo deset tisoč parov uporabniških imen in gesel uporabnikov Microsoftove storitve Live, ki pokriva tudi elektronski predal Hotmail. Microsoft se je hitro odzval na dogodek in uporabnikom na dolgo in široko razložil, kako so se nepridipravi dokopali do njihovih osebnih podatkov. Zelo enostavno, pravzaprav, sami so jim jih dali, ko so se ujeli na limanice tehnike ribarjenja.

Sedaj pa so po medmrežju zakrožili še osebni podatki uporabnikov Gmaila, Yahooja in AOL-a. Skupno naj bi šlo za več kot 30.000 javno objavljenih podatkov, medtem ko je številka dejansko pridobljenih verjetno še mnogo višja. Google se je odzval z besedami, da so pozorni na industrijo ribarjenja in da se trudijo zavarovati uporabnike, a najbolj se lahko ti zavarujejo sami. Doslej so sicer morali ponastaviti le približno 500 gesel prizadetih računov. Tudi Yahoo poziva uporabnike, naj skrbijo za higieno svojega računalnika, k čemur sodi tudi redno spreminjanje gesel in...

30 komentarjev

Tatovi izvorne kode HL2 za zapahi

GameSpot - GameSpot poroča, da so iz programerske hiše Valve sporočili, da so represivni organi v večih državah priprli državljane, ki so osumljeni kraje izvorne kode prihajajoče igre Half Life 2. Zaradi interesa preiskave več podrobnosti niso razkrili.

Če nič drugega pa bodo s tem dejanjem vsaj delno utišali govorice, da so izvorno kodo v javnost izpustili kar avtorji sami. Naj se spomnimo, da je izvorna koda prišla v javnost praktično pred samim izidom igre. Analiza, ki jo je skupnost opravila je pokazala, da je bil takrat izdelek še dale od tega, da bi bil pripravljen za širšo javnost. Sedanji predvideni rok izdaje je 2. september (2004).

Upajmo, da so v enem letu uspeli popraviti škodo, ki jim jo je povzročila kraja izvorne kode ...

20 komentarjev

Usoda igre Half Life 2 še ni znana

več strani - Kot smo že poročali, so pretekli teden pri Valvu doživeli neljub dogodek, ko se je na spletu nekako znašel del izvorne kode prihajajočega Half Lifea 2. Ker ima Murphy vedno prav, se je na spletu znašel ravno eden izmed ključnih delov igre, kar bi omogočilo izdelovanje boljših goljufij in modov za igro, pa še česa bolj nevarnega. Na spletu se pojavljajo namigovanja, da se bo tako izid igre prestavil v prihodnost, ker bodo pri Valvu omenjeni del spisali na novo, in da bomo igro ugledali šele prihodnjega aprila. Uradnih informacij na spletu skorajda ni, zato pa je toliko več špekulacij. Klik!

6 komentarjev

Half Life II izvorna koda

Slashdot - Pred nekaj urami je v igričarsko sceno udarila novica, da po spletu kroži izvorna koda težko pričakovane igre Half Life II. Reakcija ljudstva je bila pričakovana. Večina se je takoj obrnila na njihov najljubši izvor nelegalnih vsebin in si poizkusilo zagotoviti kopijo. Marsikomu je uspelo in tako so se znašli pred približno 100 MB izvorne kode.

Večina od nas jasno ni programerjev, vsaj tako dobrih, da bi si lahko kakorkoli pomagali s tem oz. vsaj potrdili pristnost celotnega skupka datotek, so pa to analizirali vsebino drugi namesto nas in ugotovili sledeče:
  • Koda je najverjetneje pristna in od zadnje spremembe je pretekel približno en mesec;
  • koda med drugim obsega fizikalni model in...

21 komentarjev

Half Life 2 in Radeoni

The inquirer - To, da kanadsko podjetje ATI in Valve (avtorji igre Half-Life) sodelujeta pri razvoju igre Half Life 2, ki naj bi izšla jeseni, je znano že dolgo časa. Tako naj bi bila igra optimirana za serijo grafičnih kartic ATI Radeon (z Radeonom 9800 na čelu) in bo dodana tudi v retail (oziroma box) verzije Radeon 9800 grafičnih kartic.

Novost pa je to, kot poroča The Inquirer, da lahko kmalu pričakujemo tudi testni program, osnovan na grafičnem pogonu Half Life-a 2, kjer se bo videlo, kako zelo je ta pogon optimiziran za ATI-jeve čipe.
Vsekakor je to hud udarec nVidiinemu sloganu "nVidia, the way it was meant to be played!" Še klik.

22 komentarjev

Windows 2000 SP3 hecnosti

The Register - Zopet dokaj delikatna tema, ki bi bila v forumu najverjetneje celo brisana [>:D].

Po svoje sem že kar navajen, da na angleškem cajtengu The Register na čase objavljajo novice z navodili oz. 'zapiski', kako zaobiti določene varnostne zapore v raznovrstnem programju. Tokrat jim je zobe zaskelela EULA v SP3 za Lukenj 2000 -- pardon -- Windows 2000 (se ne bo ponovilo, obljubim!), ki Microsoftu daje pravice do vohljanja po uporabnikovem računalu za namene kritičnih popravkov, varnostnih nadgradenj ipd. Tako pa se je na spletu znašel programček Enabler, ki najverjetneje onemogočenim gumbkom to lastnost spreminja. Klik!

Da se razumemo, uporaba tako nameščenega popravka je nelegalna, prav tako pa bi bilo nezakonito MSjevo vohljanje po vašem računalu. Le, da oni tega verjetno ne bi vedeli...

1 komentar

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar