»

Policija odkriva identitete članov skupine Anonymous

Yahoo News - Skupina Anonymous, ki je napadala strani različnih podjetij in institucij, ki so bila negativno nastrojena do WikiLeaksa, ni več tako anonimna, poroča Financial Times. Pomembni člani v organizaciji so namreč na spletu na različnih koncih pustili drobce podatkov, ki jih bodo bržkone izdali. Član z vzdevkom Owen živi v New Jerseyju in naj bi ga že intenzivno preiskovali. Drugi član, ki se predstavlja kot Q, in še nekaj somišljenikov, živi v Kaliforniji, ostali člani pa v Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstraliji in na Nizozemskem. Skupina šteje več sto članov, a jih je le 30 redno...

18 komentarjev

Gabe Newell in Erik Johnson gresta v Avstralijo

bit-tech.net - Napoved izida Left 4 Dead 2 je med oboževalci povzročila obilico nemira, saj so bili prepričani, da bo Valve pričakovane razširitve za prvotno izdajo izdelal na hitro ter jih izdal kot popolnoma novo igro. Posledica je bila celo bojkot nove igre, na kar so pri Valveu odgovorili na zanimiv način. Dva najglasnejša akterja bojkota so pripeljali v Seattle, ju nastanili (na stroške studia seveda) ter jima omogočili izdaten predogled nove igre. Kasneje sta poskušala pomiriti skupnost, saj sta povedala, da je igra še pred izidom dodelana ter da ni skrbi, da bi bila spacana skupaj. A skupnost se je na to odzvala z obtožbami o podkupovanju.

Med zmešnjavo je bilo slišati tudi krike modifikatorja igre. Joe W-A je menil, da bi si tudi on zaslužil ogled Valveovega studia, s čimer bi dobil tudi priložnost pokazati svoj mod igre razvijalcem le-te. A Valve mu je odgovoril, da tokrat oni bojkotirajo modifikacijo. Joe jih je v hecu vprašal, če to pomeni, da bo moral k sebi domov na lastne stroške...

14 komentarjev

20-letnica začetka GNU

Slashdot - 27. septembra 1983 je Richard Stallman poslal v svet oznanilo, da namerava napisati popolni brezplačni nadomestek za UNIX, ki se bo imenoval GNU (GNU NI Unix). K projektu so kmalu pristopili še drugi in tako so se rodila GNU orodja, ki jih ščiti danes dobro znana GPL licenca. Kasneje so programerji povezali GNU orodja z jedrom Linux in rodile so se prve Linux distribucije. Kljub neverjetni uspešnosti Linux jedra pa še vedno razvijajo lastno jedro, imenovano HURD. Marsikatero njihovo orodje najdete tudi v *BSD distribucijah, komercialnih UNIX različicah in na marsikakšnem Windows sistemu.

0 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Linux do leta 2008 pokril 20% trga

Slashdot - Eno največjih podjetij v IT industriji, Siemens, je izvedlo obsežno raziskavo med ljudmi, ki niso zaposleni v IT industriji (tajnice/tajniki, menedžerji, ipd.), v kateri so prišli do ugotovitve, da naj bi linux do leta 2008 uporabljalo že kar 20% ljudi v velikih podjetjih.

Duncan McNutt, ki je nadzoroval Siemensovo raziskavo, trdi, da zahteva usposabljanje na sistemu Suse ali Red Hat z Ximianovim namizjem dva dni, kar je približno enako stroškom, ki so potrebni za nadgradnjo na višjo različico Microsoftovega operacijskega sistema in paketa Office. Več o tem še na News Forgu.

11 komentarjev

Phantom

News Forge - Že davno tega, natančneje 23. januarja tega leta, smo poročali o čudni novi konzoli, Phantom imenovani. Ta, v lično škatlo zapakirani sistem, naj bi bil na voljo decembra, medtem ko jo že od marca preizkušajo testni hekerji.

Kaj pa je tako posebnega na tej konzoli, boste vprašali. To, da nikjer ne bo nobene reže, kamor bi lahko zadegali medij z igro ali programom. Vse se bo dogajalo kar preko interneta. Enostavno se boste prijavili na stran, kjer bodo igre in si željeni naslov "downloadali". Dvogigaherčni procesor na mini-ATX plošči bo poganjal Windows XP, imel pa bo brezžično tipkovnico, miško in igralni plošček. Infinium Labs bo Fantoma prodaja za okoli 400 dolarjev. NewsForge in The Inquirer.

10 komentarjev

Opera čedalje glasnejša v Linuxu

News Forge - Jon S. von Tetzchner, generalni direktor podjetja Opera Software, ki izdaja priljubljen lahki brskalnik Opera, je sporočil, da je razmerje med prenosi Opere za Windows in Linux enako osem proti ena. To lahko pomeni dvoje; da je Linux nameščen na 12,5 odstotkih vseh računalniških namizij (kar je težko verjetno) ali pa so uporabniki Linuxa mnogo bolj zavzeti za Opero kot uporabniki sistema Windows. Sicer je po številu uporabnikov okolje Windows za podjetje veliko pomembnejše, a se to utegne spremeniti, še posebej zdaj, ko je Opera Software nove različice za Windows in Linux začel izdajati sočasno. O prihodnosti Opere in vlogi Linuxa v njej se je razpisal Robin 'Roblimo' Miller.

1 komentar