»

Nižanje voltaže na AMD X2 4200+ (in nižji račun za elektriko)

Legit Reviews - Poraba procesorjev se z uspešnim implementiranjem novih tehnologij (vsaj zaenkrat) zmanjšuje. Namesto denimo pošastnih 135W Intelovega Pentiuma 840 XE ob polni obremenitvi, se da danes kupiti tudi energijsko varčnejše (in mnogo zmogljivejše procesorje). Intel ponuja novo družino Core 2 Duo, AMD pa za nekaj več denarcev, ki jih je treba odšteti za običajne modele, energijsko učinkovite različice svojih (tudi dvojedrnih) procesorjev na novem podnožju AM2.

Na Legit reviews so se kljub prej omenjenim novotarijam želeli na standardnem primerku dvojedrnika prepričati, koliko je nižja poraba in temperatura procesorja, ki mu znižamo voltažo toliko, da je še povsem stabilen, frekvence delovanja procesorja pa ne spreminjamo. Tak test lahko seveda vsakdo opravi tudi sam, saj ni potrebno poskrbeti za učinkovito odvajanje toplote iz pregretih delov računalnika.

Procesor je bil stabilen še pri 1.125 V (standardno 1.35 V). Pri polni obremenitvi sistema je poraba padla za 28W, kar po njihovih...

18 komentarjev

Nextherm ICS 8200

Za vroče dni.

vir: Metku.net
Metku.net - Na MetkuMods so pripravili zanimiv test ohišja, omenjenega v naslovu (ne, ne gre za nov dodatek voznemu parku Slovenskih železnic, kot bi bilo morda možno soditi iz imena). Gre za nadpovprečno funkcionalno ohišje z dosti dodatki, značilnimi za višji cenovni razred tovrstnih izdelkov (kvaliteten napajalnik, nožice za boljšo stabilnost, dosti odprtin za ventilatorje, drsni zatiči za 5,25 palčne enote, sistem za pritrditev razširitvenih kartic, ...), ima pa tudi nekaj precej izvirnih lastnosti.

Najbolj izstopa klimatska naprava, ki zrak ohladi na temperaturo, nižjo od sobne, kar pripomore k hlajenju celotnega sistema. Princip delovanja te naprave ni kompresorski,...

9 komentarjev

Upogni me nežno

New Scientist -

Kljub temu, da nam znanstveniki že kar nekaj časa govorijo, da sta klasična tipkovnica in miška precej nerodna pripomočka za sporazumevanje z osebnim računalnikom in da bo sporazumevanje med človekom in računalnikom v prihodnosti izgledalo popolnoma drugače, se na tem področju ni veliko spremenilo. Povsem drugače pa je pri raznih miniaturnih napravicah, ki ne presegajo velikosti kreditne kartice.

Tam tipkovnica in miška zaradi zahtev po čim manjši velikosti ne prideta več v poštev. Pravzaprav so pri takih napravicah nezaželeni tudi gumbi. Zato se kar samo od sebe postavi vprašanje, kako bomo sploh upravljali s takimi napravicami. Zanimiv način upravljanja so razvili pri Sonyju in ga nameravajo uporabiti v svojih ultramajhnih napravicah, ki bodo prikazovale zemljevide za turiste, omogočale brskanje po internetu...

2 komentarja

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

Ime na sprednji strani ohišja

Twisted Mods - Zanimiva modifikacija se je pojavila na Twisted Mods. Fantje so se odločili, da malce poživijo in dodajo osebno noto sprednji starni računala. Vzeli so navadno plastično tablico, s kakršno prekrijemo prazna 5,25" mesta na ohišju, vanj vrezali ime, na zadnjo stran pritrdili še svetlobni difuzor in hladno katodo ter zadevo pritrdili v ohišje.

Morem rečt, da je stvar izpadla precej dobro - z modro osvetlitvijo pač ne moreš zgrešit[:D]. Celoten članek, če se bo komu zahotelo, da bi z sprednje strani ohišja hladno sijalo njegovo ime, najdete tukaj.

2 komentarja

Thermaltake Hardcano 2

Overclockers Cafe - Thermaltake se vsake toliko časa spomni izdelati kakšno napravico, ki me popolnoma preseneti. Tako so naredili tudi tokrat z Thermaltake Hardcanom 2. Naj vas podobnost imen Hardcano in Vulcano ne zavede, saj Hardcano ni procesorski hladilnik. Ta napravica ima na 5.25" ploščico, ki jo vgradimo na mesto za CD enote, vgrajena dva LCD zaslončka, od katerih je vsak priključen na svoj termalni senzor, katerega lahko postevimo praktično kamorkoli. Da pa ne bi prostor za zaslončkoma ostal neizkoriščen, so pri Thermaltakeu ubili dve muhi na en mah ter hkrati naredili še 5.25" nosilec za tri-in-pol-palčne trde diske, katere dodatno hladi še 4x4 centimeterski ventilator. Zanimiva napravica v vsakem primeru :D.

0 komentarjev

Koristni nasveti overclockerskega mojstra

Rizenet - Razni nasveti so večinoma namenjeni zelencem, ki še spoznavajo določeno področje računalništva, vendar pa kdaj pa kdaj utegnejo priti prav tudi mojstrom. Tokratni nasveti se bodo nanašali na vodno hlajenje; na Rizenetu se je neki tip odločil, da naredi manjšo raziskavo glede zračnega in vodnega hlajenja. Sicer je že na prvi pogled jasno, da tudi najboljši zračni hladilniki v primerjavi z vodnih hlajenjem popolnoma odpovejo, je pa vseeno lepo pogledati kakšna velika razlika nastane ob menjavi hlajenja. No, ker pa pri Rizenetu ne dvomijo, da je marsikateri napreden uporabnik na vodno hlajenje prešel iz zračnega, predlagajo, da svoj star hladilnik modificirate in ga nataknete na vodni blok. Če pa to ni mogoče, pa kupite kakšen 60 mm ventilatorček, ki bo pihal od strani. Čeprav taka rešitev na prvi pogled ne daje občutka učinkovitega delovanja, se kar dobro obnese, saj je procesorju pri idlanju temperatura padla za 3 stopinje C, pri poni obremenitvi pa je razlika že 5 stopinj C. Če...

0 komentarjev

Sistemski hladilnik 3 v 1

Mikhailtech - Hehe, zanimiva pripravica, ni kaj. Naj vam jo opišem. To je hladilnik za celotno ohišje in se ga lahko namesti v prosto 5,25 ali 3,5 mesto na sprednji strani ohišja, prav tako pa tudi na zadnjo stran, kot recimo zvočno kartico. Rezultati v 5,25 mestu in na mestu kartice so bili kar dobri, zrak v ohišju se je namreč pri idlanju shladil na sobno temperaturo, pri polni obremenitvi pa je bil 4 stopinje toplejši. V 3,5 mestu se je odrezal slabo. Temperatura pri idlanju je bila za 2 stopinje višja od sobnega zraka, pri polni obremenitvi pa je bila le eno stopinjo nižja kakor brez uporabe tega hladilnika. No če vas to zanima si lahko test ogledate tukaj. V sloveniji mislim da se točno take napravice ne dobi, se pa dobi podobne reči, za podobno ceno (4 tisoč SITov).

0 komentarjev

1.500 dolarski računalniški zvočniki

Geek - Huh, se mi zdi da res moraš biti malo čuden, da daš za računalniške zvočnike 1.500$! Saj ne, da bi se jih branil, toda za ta denar se da dobiti kompleten računalnik, in to kar pošten! Na Geeku so testirali ravno take zvočnike podjetja Vergence Audio. Gre za pravo audiofilsko podjetje, ki proizvaja samo zvočnike najvišje kvalitete, toda cena se mi še vedno zdi malce pretirana. Če bi za ta denar vsaj dobili pošten 6 zvočniški sistem. Kje pa, dva visokotonca, en nizkotonec in basta. Če vas zanima ta ekstravaganva, si lahko test ogledate tukaj.

0 komentarjev