»

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

Novo leto - stari varnostni problemi

Slashdot - Novo leto na žalost prinaša "novosti" tudi na področju varnosti. Tako Slashdot poroča o novem virusu Phel (gre za anagram besede help, torej pomoč), ki se širi preko HTML-datotek, izkorišča pa varnostno pomankljivost v gradniku IE Help control component. Za okužbo je dovolj, da uporabnik odpre HTML-datoteko, ranljivi pa so tudi računalniki z naloženim SP2.

Prav tako poročajo tudi o novem načinu za skrivanje vohunskih in oglasnih programov (spyware in adware) v Windows Media datoteke. Načina se poslužuje organizacija Overpeer, ki se sicer ukvarja z širjenjem poškodovanih in lažnih multimedijskih datotek po omrežjih P2P z namenom narediti omrežja P2P neuporabna.

Da pa ne bi ostali povsem pesimistični pa še spodbudna novica za konec. Kot odgovor na črv Santy, ki je izkoriščal phpBB varnostno pomanjkljivost, se je pojavil črv Anti-Santy, ki poišče ranljive strežnike in nanje naloži popravke.

9 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Kazaa in Bollywood

ZDNet - Pri Sharman Networks so v četrek najavili, da bodo omogočili prenos filma Bollywoodske produkcije, s svojim "peer-to-peer" programom Kazaa. Gre za Hindujski film Supari, ki si ga bodo uporabniki lahko ogledali za 2,99 avstralskega dolarja. Glasba iz filma oz. posamezne skladbe pa bodo na voljo za 90 centov, medtem ko bodo filmski izvlečki - prikolice in posnetki s snemanja - dosegljivi zastonj. Producenti filma bodo denar dobil vsakokrat, ko bo film dodan v javno dostopne datoteke ali kupljen s pomočjo programa Kazaa. Klik!

4 komentarji

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Univerze proti P2P

Wired News - Delilcem datotek se obetajo črni časi. Zaenkrat sicer samo tistim z University of Florida, verjetno pa se jim bodo kmalu pridružili tudi študentje drugih univerz. Njihovi programerji so namreč razvili open source program za onemogočanje P2P izmenjave datotek. Za takšno rešitev so se odločili preprosto zato, ker so v začetku leta dobivali do 40 obvestil o kršitvah avtroskih pravic preko P2P omrežij mesečno, prav tako pa so P2P omrežja zajedala 90% lokalnega prometa.

Program z imenom Icarus deluje tako, da se morajo študentje ob prvem vstopu v omrežje najprej strinjati, da ne bodo delili avtorsko zaščitenih datotek, program pa nato preišče njihov računalnik za različnimi črvi, virusi ter stežniškimi programi tipa Kazaa, nato pa jim ponudi navodila kako te programe blokirati. Če študent nato vseeno poiskuša uporabiti tak program, Icarus o tem pošlje eletronsko obvestilo, prikaže pop-up opozorilo ter študenta izključi iz omrežja. Prvi poiskus se kaznuje s polurno, drugi s petdnevno,...

18 komentarjev

Bo P2P pot do zapora?

The Register - V deželi presežnikov so dobili novo idejo, kako uporabnike P2P omrežij spraviti v smeh. Namreč, na zelniku Howarda Bermana je zrasla ideja, kako bi omejili prenašanje datotek preko izmenjevalnih omrežij. V čem se kaže inovativnost te ideje?

Berman je predlagal, da bi izmenjeva avtorskih datotek, ne glede na tip, pomenila prekršek z zagroženo zaporno kaznijo. Kot so dobro obveščeni krogi izvedeli kasneje, naj bi za prekršek štelo več kot deset kopij, v vrednosti 2500 USD. Na datoteko, se razume.

Ideja je eno, kako pa se bo razvila, pa vas bomo obveščali na Slo-techu.


Zahodne države bodo bankrotirale, ker bodo prisiljene zgraditi preveč zaporov. Ali pač?

13 komentarjev

P2P programi nedolžni. Krivi uporabniki!

Wired News - Dve leti po tem, ko je ameriško sodišče Napsterja klavrno pokopalo, se je v ZDA končala še ena tožba proti servisom za izmenjavo datotek med uporabniki (P2P). A presenetljivo je tokrat ameriški okrožni sodnik Los Angelesa razsodil, da v tem primeru obtožena Grokster in Streamcast Networks ne moreta biti kriva za nelegalno početje uporabnikov, saj predstavljata le orodje in aktivno ne sodelujeta pri spodbujanju nabiranja rožic. V obrazložitvi je sodnik zapisal, da tudi proizvajalci naprav za presnemavanje video kaset niso krivi za početje uporabnikov, zatorej tudi obtožena ne moreta biti. Več o tem.

16 komentarjev

S.N.D.S ali S.O.N.D.S?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so se vprašali, ali je popolnoma pravilno govoriti S.N.D.S (Sudden Northwood Death Syndrome) in ne o S.O.N.D.S (Sudden Overclocked Northwood Death Syndrome).

Ali je res tako nenavadno, da navit procesor po določenem času enostavno umre? Verjetno ne, vendar je čudno, da umre po tako kratkem času. Zaenkrat sicer še nihče ne ve, zakaj Northwoodi prenehajo delovati tudi če so zadovoljivo hlajeni, ena izmed razlag pa je migracija elektronov (Kaj je elektromigracija?). Če želite o tej temi prebrati kaj več, pa si oglejte tole.

6 komentarjev

Uporabniki Kazaae in podobnih - pozor!

CNet - Da je veliko programov za izmenjavo datotek dandanes "okuženih" s spyware in adware komponentami, ni nič novega. Tudi to ne, da obstajajo triki, kako jih onemogočiti in vseeno uporabljati omenjene programe. Na CNET-u pa se je pojavila novica, ki opozarja na to, da je v pribljubljenem p2p programčku Kazaa skrit delček kode, ki nekemu podjetju, imenovanemu Brilliant Digital Entertainment, omogoča povezati vse računalnike, ki uporabljajo Kazza, v navidezno omrežje. To omrežje nameravajo v kratkem zagnati in morda med drugim izkoriščati tudi njegovo procesorsko moč. Uradno se to ne bo zgodilo brez uporabnikovega dovoljenja, vendar pozor: dovoljenje za to ste (smo) že dali vsi, ki ste vunpotegnili ta programček od februarja naprej - in to s tem, ko ste pritisnili Accept v pogojih uporabe programa. Na srečo obstaja tudi neka delna rešitev tega problema. Koliko je pa to varno početje, pa si ne bi upal trditi... :D...

10 komentarjev