»

Pirati vsako leto manj uspešni pri distribuciji nominiranih filmov za oskarje

TorrentFreak - Vsako leto po najavi nominacij za oskarje velja pogledati, kdo je bil v preteklem letu uspešnejši - pirati pri objavljanju črnih kopij najnovejših filmov ali filmski studii pri varovanju kopij in nadziranju članov Akademije. Lani smo ugotavljali, da so pirati na internet poslali rekordno malo nominiranih filmov, a so se letos odrezali še slabše.

Izpustivši dokumentarne in tuje filme, je letos na omrežjih torrent na voljo 20 izmed 29 nominiranih filmov. Ocenjuje se, da so jih sedem na internet poslali člani Akademije, kar založniki ugotavljajo z vodnimi žigi in drugimi načini označevanja kopij. Če upoštevamo samo screenerje, je na internetu 38 odstotkov nominiranih filmov (lani 41 odstotkov), skupaj z DVD-ji pa 66 odstotkov (lani 79...

15 komentarjev

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Slo-Tech - Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14...

54 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

DVD enote, ki bodo cenzurirale filme

Independent - Da imajo starši radi svoje otroke pod nadzorom, je splošno znano dejstvo in verjetno prav v težnji izkoristiti prej omenjeno željo staršev, bodo na trg prišle DVD-enote, ki bodo cenzurirale filme. Tako bodo ClearPlayjeve naprave glede na stopnjo, ki jo boste nastavili, preskočile oz. utišale dele filma, ki bodo žaljivi in neprimerni za gledalce. A ker takšno početje vpliva na izgled umetniškega izdelka, so režiserji, med drugim tudi Steven Spielberg, že vložili tožbo proti podjetju, ki pa se je kljub takšnim in podobnim pritiskom odločilo poslati njihov DVD predvajalnik na trg.

Sedaj si, dragi bralci, predstavljajte Vojno zvezd brez nasilja in ostalih PG-13 bonbončkov ...

18 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Overclockers.com - Vsi ste že slišali za razne akcije?, ki jih je izvajal ameriški krožek za glasbene ustvarjalce (RIAA) in po novem tudi njihov filmski ekvivalent (MPAA), da bi ustavili piratstvo. Nekatere so bile bolj, druge malo manj uspešne, ampak na splošno prav velikega učinka do zdaj še ni bilo zaznati.

Morda je to vzrok za najnovejši razvoj dogodkov, ko so začeli posamezni filmski studii pošiljati grozilna pisma direkno uporabnikom peer to peer programov. Kar pa je morda še najbolj presenetljivo pri vsem skupaj, je, da so udarili nikjer drugje kot v Evropi, kjer smo se do sedaj počutili precej varne pred ameriškimi združenji. Kakšne posledice se obetajo dobitnikom teh obvestil in ali bo tak direkten nastop kaj bolj učinkovit, za zdaj še ni jasno, vsekakor pa protipiratsko gibanje dobiva vedno večji zagon. Izvirno novico si lahko preberete tu.

Se je torej vojna prelila tudi na našo stran oceana?

22 komentarjev

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji