»

Foxconn izdal popravek za BIOS in napovedal resnejšo podporo Linuxu

Slashdot - Po tem, ko je prejšnji teden eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa opazil, da Foxconnov BIOS vsebuje pokvarjeno tabelo z ukazi za implementacijo ACPI v okolju Linux ter zaradi nekoliko neprimernega odnosa uporabniške podpore pri omenjenem podjetju pozval odprtokodno skupnost k pošiljanju zahtev po rešitvi problema, so iz Foxconna včeraj sporočili, da so pripravili popravek BIOS-a.

Tako so odpravili večino težav, zaradi katerih ACPI funkcije pod Linuxom niso delovale, nekaj manjših težav pa je očitno povzročila tudi napaka v Linux jedru in bodo odpravljene v različici 2.6.26.

Hkrati so se iz Foxconna tudi zahvalili vsem, ki so jih opozorili na napako in ter dodali, da jim je odprtokodna skupnost dala dobro lekcijo, zaradi katere se bodo v prihodnje veliko bolj posvetili testiranju Linuxa z njihovimi izdelki.

We are the Linux. Surrender your code. It will be assimilated. Resistance is futile.

9 komentarjev

HP proti piratstvu

The Register - Prva ženska ameriškega giganta HP, Carly Fiorina, je ta teden na sejmu zabavne elektronike (Consumer Electronics Show) najavila, da bo HP začel boj proti deljenju glasbe in programske opreme. Ta poteza, ki je že zaradi narave HP-jevih storitev (prodaja računalnikov) skregana z logiko (stranka je kralj?), pa je še bolj nelogična, ker je zadnja leta prodaja glasbe ponovno v porastu, kljub nasprotnim trditvam RIAA in drugih organizacij.

HP bi tako naj trenutno poskušal razviti zaščito DRM (Digital Rights Managment), ki bo, če bo seveda uspešno razvita, vgrajena v vse njihove računalnike in naprave. Zakaj so pri HP svoj odnos do P2P spremenili tako nenadno, ni poznano, a na tiskovno konferenco so med drugim povabili tudi enega izmed glasnejših direktorjev proti piratstvu - Jimmy Iovina, ki je v svojem govoru ponovno "pridigal" o kupovanju glasbe. Če pa bo HP pri svojem boju proti piratom tudi uspešen, bomo verjetno videli čez nekaj časa. Klik!

9 komentarjev

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar