»

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

HP premešča še zadnje inženirje Itanuma k Intelu

Houston Chronicle - V zelo kratki objavi je HP sporočil, da bo končal z razvojem Intel Itanium procesorjev. Intel in HP sta se podala na skupno pot razvoja Itanium procesorjev pred desetimi leti. V teh desetih letih nista niti približno dosegla svojih ciljev, procesorji niso bili tako zmogljvi kot so obljubljali, prodajali pa so se še slabše. Očtino je HP-ju dovolj te skupne poti, vendar to še ne pomeni da bo HP prenehal uporabljati Intel Itanium procesorje v svojih najmočnejših strežnikih.

Me prav zanima, koliko je imel Opteron prstov zraven [;)].

Vir in več informacij na: HoustonChronicle.com

6 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

50 let barvne TV

Slashdot - Kot ugotavlja The Houston Chronicle, je Radio Corporation of America 25. marca 1954 v tovarni v Bloomingtonu začel izdelovati prve modele barvnih televizijskih sprejemnikov. Izdelali so 5000 modelov CT-100, ki so imeli 12-palčni zaslon. Cena sprejemnika je bila takrat astronomskih 1000 USD, kar bi danes zneslo okoli 4000 USD.

Prvo leto je bila prodaja slaba, saj je bilo malo TV-kanalov, ki bi oddajali barvno sliko. Črno-beli sprejemniki so na trgu prevladovali še dolga leta, tako da je prodaja barvnih sprejemnikov črno-bele presegla šele leta 1967. Komaj čez 6 let pa je imelo več kot pol gospodinjstev v ZDA barven sprejemnik. Klik!

15 komentarjev

Avtor Mellise pomaga FBI

Houston Chronicle - David Smith, zloglasni avtor virusa Melise, je bil, kakor smo že poročali, maja 2002 obsojen na 20 mesecev zapora. Te dni pa so v javnost pricurljali dodatni podatki, čemu tako mila kazen. David je kmalu po aretaciji začel delati skupaj z FBI na razkrinkanju še drugih piscev virusov.

Tako je skoraj dve leti po podzemlju interneta zbiral podatke podatke o drugih piscih računalniških virusov. Na ta način sta bila razkrinkana Jan De Wit, avtor virusa Anna Kournikova, in Simon Vallor, avtor virusa Gokar. Prav tako je pomagal FBI pri razvoju orodij za boj proti spletnim nepridipravom.

12 komentarjev

Tožbe proti nigerijskim prevarantom

Slo-Tech -

Gotovo ste v svoj e-poštni nabiralnik dobili sporočilo iz Nigerije, ki vam obljublja bajne vsote denarja, če jim boste pomagali prenesti njihovih 20 milijonov dolarjev iz Nigerje v kakšno bolj demokratično državo. Resnica je potem takšna, da Nigerijci navadno izpraznijo vaš bančni račun in odnesejo vaš denar.

V Ameriki so včeraj vložili obtožnico proti Patricku Omuju in Ambrosu Agwuibeju zaradi takšnih prevar. Če bosta obsojena, jima grozi pet let zapora in dvajset dodatnih let za vsako prevaro, ki sta jo zagrešila. Mnogo ljudi v Severni Ameriki je namreč prejelo e-sporočila, ki so jim obljubljala velike deleže od 20 milijonov dolarjev, če bi na letališču pobrali neko škatlo in jo za nekaj časa shranili. Več o tem.

15 komentarjev

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev

Stoletje računalniških virusov

The inquirer - Morda je bilo preminulo 20. stoletje, stoletje računalnikov in "silicijske revolucije". Računalniki so nam prinesli nekaj novega, nekaj kar je marsikomu olajšalo življenje. Vendar pa so računalniki prinesli tudi veliko sitnosti. Tukaj nimam v mislih zoprnega sevanja in že kar legendarnega "poneumljanja" ljudi, ampak računalniške viruse, ki so se razvijali premo sorazmerno z računalniki. Prvi resni virusi so se pojavili nekje leta 1985 in se od takrat naprej samo še krepili. Iz kaset, na katerih so bili spravljeni podatki (se spomnite Spectruma?) so se preselili na diskete, kasneje pa še na medij, ki povezuje večino računalničarjev - internet. Priča smo bili posebej prirejenim različicam, ki jih je zaradi posebnega načina razmnoževanja preko interneta skoraj nemogoče uničiti. Internetni virusi sicer niso neverni, če znate ravnati z njim, saj ciljajo predvsem na človeško neumnost (ravno danes sta me po dolgem času razveselili dve pismi s precej zanimivimi naslovi, ki pa sta bili v...

0 komentarjev

Nov e - poštni virus

The Register - Hm, ponavadi tega ne objavljamo, a ta virus ima nov, že kar genialen način, da prepriča uporabnika, da ga požene. Lepo po vrsti. To je še eden tistih virusov, ki uporabljajo visual basic skriptni jezik, tale virus pa izpiše tole sporočilo:

Subject line: Here you have, ;0)
Message text: Hi:
Check This!
File attachment: AnnaKournikova.jpg.vbs

Huh, virus se predstavi kot slika Anne Kournikove? Če to ni podlo...kakorkoli že, če dobite tako sporočilo, ga kar lepo pobrišite.

5 komentarjev