»

Acer odpoklical prenosnike

Slashdot - Acer je na zahtevo ameriške komisije za varstvo blaga za široko potrošnjo odpoklical 22 tisoč prenosnikov iz serij Acer Aspire, ki bi lahko v določenih okoliščinah zagoreli. Pod naslonjalom za dlani imajo ti prenosniki kable od vgrajenega mikrofona, ki lahko pridejo v kratek stik in povzročijo požar in opekline. Acer je dobil tri poročila o tem dogodku, ko so se delno stalila ohišja računalnikov, medtem ko poškodb ni utrpel nihče. Prizadeti so nekateri prenosniki iz serij Acer AS3410, AS3410T, AS3810T, AS3810TG, AS3810TZ in AS3810TZG. Več o tem.

5 komentarjev

Windows Fundamentals za stare PC-je

InternetNews - Microsoft je izdal Windows Fundamentals for Legacy PCs, okleščen operacijski sistem, namenjen starejšim PC-jem, ki niso dovolj zmogljivi za Windows XP.

Gre za sistem, ki temelji na Windows XP Embedded Service Pack 2 in omogoča zagon le omejene zbirke programov, namenjen pa je predvsem za uporabo kot thin-client, torej za povezavo za na strežnike na primer preko Remote Desktop protokola. Te programske opreme ne bo v prosti prodaji, ampak le pod "Software Assurance" licenco (enterprise). Za dodatnega branja željne je na voljo tudi uradna objava na strani Microsofta.

35 komentarjev

Nov članek: urejanje napajalnih kablov

Slo-Tech - Že dolgo opažamo trend, da industrija, ki proizvaja računalniške komponente, včasih pokuka v peskovnik entuziastov (spomnite se okroglih IDE kalbov). Vsak, ki vsaj enkrat tedensko odpre stranico ohišja in stika po komponentah ve, kako so lahko neurejeni napajalni kabli moteči. Zadnje čase opažamo, da že izdelovalci najboljših napajalnikov uredijo kable oziroma celo omogočijo odstranitev neuporabljenih (redki so tisti, ki bi imeli zasedenih vseh 10 Molex priključkov). Za vse tiste, ki takih napajalnikov še nimate, je Samo Cerkovnik spisal članek o tem, kako se vse kable lično obleče in tako omogoči boljši pretok zraka. Pa tudi izgled ni od muh.


Za obsežnejše komentarje še tema na forumu.

13 komentarjev

Sony predstavil dva posebneža

vir: Sony
The Register - Kot kaže, razvoj prenosnih računalnikov zadnje čase vse bolj dohaja, če ne kar prehiteva razvoj klasičnih modelov. In, kakor nam nakazuje tudi sledeča novica, tudi kaže na brisanje mej med obema skupinama.

Tako je Sony ta teden predstavil dva modela, polprenosnik in ultratanek prenosnik. Prvi sliši na kodno ime PCV-P101 in vsebuje 17" zaslon, mobilni procesor pri 1,66 GHz, 40 GB disk, kombinirano DVD/CD-RW enoto in spodvito tipkovnico.

Druga novost je ultratanek prenosnik PCG-X505, ki se ponaša z debelino enega centrimetra in težo 825 gramov, sicer pa po specifikacijah ne sodi v vrh ponudbe. Cena vseeno ne odraža tega dejstva, saj znaša krepkih 3235 dolarjev. Ameriških,...

7 komentarjev

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji

Moj prenosnik je lahko tudi namiznik

Computator convertibus

Slashdot - Že dalj časa opažamo, da namizni računalniki vse bolj posnemajo prenosnike. Pa ne samo v barvi, ki že zdavnaj ni več izključno bela, pač pa tudi v nekaterih manj opaznih podrobnostih, npr. v naslonjalih za roke na tipkovnici. Po besedah Davida Hilla, IBM-ovega glavnega oblikovalca, se je oblika prenosnikov v zadnjih desetih letih neprestano izboljševala, zdaj pa je že povsem blizu zgornje kakovostne meje. K temu je veliko pripomogla tudi usmeritev VelikegaModrega™, ki zunanjosti prenosnikov daje prednost pred notranjostjo [:D]. Oblikovalci ameriškega giganta pa so nas kljub temu spet presenetili. Predstavili so prototip prenosnika, ki se ga da enostavno pretvoriti v namizni računalnik in narobe.

6 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Kako spraviti računalnik v Millennium Falcona?

The Register - Kot lahko preberete na tej strani, ne ravno brez težav, toda z malce truda tudi to ne bo več problem. Tip, ki se je odločil, da v Falcona zbaše računalnik, je modelček nabavil na eBayu, vanj pa spravil matično ploščo z 800 MHz procesorjem VIA C3, 7 GB disk za prenosnike ter nekaj ostale periferije, kot so priključki PS/2, USB in podobno. Poseg je podrobno poslikan in opisan, zato kar veselo na branje [:)].

7 komentarjev