»

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Intel Developer Forum 2003

X-Bit Labs - Taipei te dni gosti zelo znan Intelov Developer Forum 2003, kar ste v naših novicah seveda že lahko zasledili. Na X-Bit Labs so se podali na nekaj teh konferenc in spisal štiri zelo zanimive članke. Podrobno so predstavili Intelove načrte za prihodnost, ki so, sodeč po člankih, zelo visoki.

Kar se tiče brezžičnih omrežij, si je podjetje zadalo nekaj ciljev. Tako bodo podprli standarde, kot so 802.11g, 802.11e in 802.11i -- prvega že do konec tega leta, drugega enkrat v začetku naslednjega leta, zadnjega pa, ko bo potrjen. O Intelovem četvornem 'T' smo že poročali, zato vsem nevednežem priporočam, da vržejo oko™ sem.

Tehnologija izdelave bo po napovedih Intela vedno manjša, kar je tudi logično. Procesorje lahko tako pričakujemo v vedno manjši obliki, prav tako lahko kmalu pričakujemo 0,09- in 0,065-mikronsko tehnologijo. V pričakovanju leta 2009, za katerega Intel napoveduje mikroprocesorje v velikosti 32 nanometrov (0,032 mikronov) in 15-nanometrske prototipe primerkov lahko...

0 komentarjev

Intelovi štirje T-ji

Paul Otellini

vir: Intel
Slo-Tech - Intelova konferenca za razvijalce je v polnem teku in, kakor se za takšne dogodke tudi spodobi, so nas zopet razveselili s kopico novstmi. Tokrat so se bolj osredotočili na dodatne fićre svojih izdelkov in ne na računsko moč, saj je te že skoraj več kot preveč.

Prva novost je tako tehnologija Vanderpool, ki bo omogočala, da bo na vašem računalniku hkrati teklo več operacijskih sistemov. Strojno podporo temu smo zaenkrat lahko videli le na velikih strežnikih - mainframih. Sedaj se nam ne bo več potrebno zatekati k programski emulaciji, kot je na primer VMWare, ampak bomo imeli...

8 komentarjev

Intelova nova strategija

Intel - Na Intel Devolopers Forum je Paul Otellini, direktor in CEO Intela, orisal novo strategijo Intela, s katero nameravajo še povečati količino prodanega silicija. Tako bo v letošnjem letu kar polovica njihov zmogljiveših rešitev opremljena z HyperThreading tehnologijo. Naslednjo leto pa v večini, če ne kar v vseh.

S tem dejanjem se Intel pripravlja trg za njihove procesorske rešitve z več jedri. S to tehnologijo bo opremljena generacija Xeonov, imenovana Tulsa, ki pride za Potomac serijo, nekje v naslednjih dveh do treh letih. S tehnologijo dvojnega jedra bo opremljena že naslednja serija Itaniumov 2 -- Montecito. Serija, ki pride za tem, Tanglewood, bo opremljena z večjedrno tehnologijo in bo po njihovih besedah sedemkrat močnejša od trenutno dobavljivih Itaniumov.

Kdaj bo vse to na voljo nam, navadnim smrtnikom, se pri Intelu še niso odločili. Nedvomno pa se nam bližajo lepši časi, ko bo večina aplikacij ter iger pisanih večnitno.

5 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Prihaja nova verzija Symantecovega antivirusnega programa

ARNet - Prvega septembra bo na police prišla nova verzija tega zelo priljubljenega programa, imenovana Norton AntiVirus 2003. Ker so črvi, ki se razpošiljajo po elektronski pošti vse "pametnejši", so pri Symantecu razvili novo tehnologijo imenovano "Blokiranje črvov" (Worm Blocking) za katero so vložili celo vlogo za izdajo patenta.
Gre zgolj za novo marketinško potezo velike hiše ali se nam bližajo dnevi izkoreninjenja črvov? Presodite sami.
Klik za več informacij.

4 komentarji