»

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Intelove hladilne rešitve

X-Bit Labs - Hitrejši kot so procesorji, močnejši morajo biti hladilniki, ki jih hladijo. Na žalost pa pri tem trpijo naša ušesa.

Tokrat so na X-bit Labs predstavili Intelovo najnovejšo hladilno rešitev za prihajajoče procesorje s kodnim imenom Prescott in Tejas. Kot kaže, je Intel skupaj s podjetje AVC razvil dokaj preprosto, a vseeno zelo učinkovito rešitev. Ker bo premer hladilnika le okoli 90 milimetrov, bodo na račun prišli tudi tisti uporabniki z manjšimi ohišji. Poleg tega se je Intel odločil narediti tudi novi 4 pinski priključek za ventilator, ki bo omogočal ročno nastavljanje hitrosti vrtenja. Klik!

3 komentarji

Intel prestavil Prescotta?

OC Workbench - Intel bo v sredini novembra predstavil svoj "prenovljen" Pentium 4 procesor, ki bo tiktakal pri 3.2GHz, imel 800MHz FSB ter podpiral Hyper Threading. Novost bosta dodatna 2MB L3 predpomnilnika, ki naj bi v nekaterih primerih povečal hitrost procesorja za okoli 10%.

Na internetu so se že pojavila ugibanja, ali to pomeni prestavitev Intelovih procesorjev z jedrom Prescott in, kot pravijo na Ocworkbench se bo to resnično zgodilo, namreč izid Prescotta je prestavljen na konec letošnjega leta ali pa začetek 2004. Stepping še vedno ostaja C verzija, za katero se govori, da odda neverjetnih 103W toplote.

Postavlja se vprašanje, ali to pomeni veliko priložnost za AMD, ki bo svoje nove procesorje, Athlon-64, predstavil 23. tega meseca. Klik!

2 komentarja

Prescott 2,8 GHz za 178 $; Prescott 3,8 GHz v drugi polovici 2004

X-Bit Labs - Intelov paradni konj Prescott bo uradno izšel 26. oktobra. Seveda so po poročanju X-Bit Labs znane tudi cene. Prescotta, tiktakajočega pri 2,8 GHz, bo na dan izida možno kupiti za 218 dolarjev, medtem ko so prve pocenitve napovedane za 15. februar. Takrat mu bo vrednost padla na "samo" 178 ameriških zelencev.

Na dan pa je prišla tudi novica, da bo Prescott 3,8 GHz uradno na trg prišel šele v drugi četrtini naslednjega leta. Še izvirna novica.

3 komentarji

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

The inquirer - Pretekli mesec smo poročali o japonskih špekulacijah, da bodo Prescotti po vsej verjetnosti oddajali več kot 100 W toplote, kar je ogromno. Danes je vse skupaj postalo tudi uradno, saj so pri The Inquirerju govorili z Intelovimi predstavniki, ki so to tudi uradno priznali, a hkrati zatrdili, da Intel že dela na novi reviziji jedra, ki bo hladnejša. Znanih je tudi nekaj ostalih karakteristik: megabajt L2-predpomnilnika, izboljšan Hyper-Threading, 800 MHz-FSB in mPGA478 pakiranje. Klik!

31 komentarjev

Prescott platke avgusta

X-Bit Labs - Intel se spet igra. Novi procesor Prescott, ki bo videl luč dneva nekoč jeseni, bo najbrž potreboval posebne matične plošče. Čipovji i865PE in i875P namreč nista VRM10.0, FMB1.5 kompatibilni. Torej vse plošče, za katere ljudje sedaj plačujejo velike denarje ne bodo kompatibilne z novimi Prescotti.

Vendar, ali je to mogoče? Glede na to, da ASUS kljub tem govoricam še vedno trdi, da njihove i865PE plošče brez problema prebavijo Prescotta, vse skupaj zaenkrat še visi v zraku. Če ne drugače, bodo že avgusta predstavljene tudi plošče, ki bodo uradno podpirale te nove Intelove zverinice. X-bit labs in X-bit labs.

1 komentar

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

Acclaim: Turok in -- še več?

Vnunet - Ob gledanju reklam za vodni kamen (opa!) ter branju tegale Klik!-a sem spoznal, da kljub vsemu izdelki, zaradi katerih se naša Ash-ley veliko bolj zaveda naravnega habitata, na kratek rok niti nimajo tako fatalnih posledic, kot bi jih lahko imela Acclaimova reklama za dirkaško igr(ic)o Burnout 2: Point of Impact, ki bo lastnike PlayStationa 2 ugledala 11. oktobra.

V njej se namreč ponujajo, da bodo vsem voznikom, ki bodo na dan izida igre prejeli mandatno kazen zaradi prehitre vožnje, globo -- plačali. Pač, promocija dirkaške igre. Družba je dolžnik ostala ne -- 'Department of Transport' jim je izrekel opomin [:\\] .

Problem je, da se danes v šolah priljubljenost oz. kulerstvo meri po številu prejetih neopravičenih ur, opominov in ukorov. Jebiga.

1 komentar

Pentuim4 Celeron 1.8 GHz

The inquirer - Intel se je, sodeč po njegovih načrtih za prihodnost, odločil, da bo okrnjene Pentuime4 (kot Celeron, le da se najbrž ne bodo tako imenovali) izdal v tretji četrtini naslednjega leta, začenši pri 1800 megahercih. Izšli bodo v različici s 478 nožicami, sprva še v .18 mikronski tehnologiji, pojasnjuje The Inquirer. Kaj še načrtuje Intel poleg tega koraka? V prvi četrtini naslednjega leta naj bi se nadejali P4, grajenih v .13 mikronski tehnologiji, ki bodo sprva dosegali 2.2 GHz. Nato sledi prehod iz RDRAM na DDR pomnilnik. Brookdale, kot ga pri Intelu ljubkovalno imenujejo, naj bi tudi izšel začetkom naslednjega leta, čeprav Tajvančki pravijo, da se bo pomuzal ter poskrbel, da bo njegovo novo čipovje ugledalo luč dneva še to leto. Kodno ime Brookdale-E naj bi tudi nakazovalo, da bo Intel tekom naslednjega leta izdal še eno DDR čipovje, ki bo podpiralo hitrejše DDR module. To in še veliko več - tekom prihodnjih mesecev....

2 komentarja