»

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev

Kitov računalniški tečaj

Večer - Kiblina spletna točka Kit na mariborskem Glavnem trgu bo pripravila računalniški delavnici, namenjeni naprednemu grafičnemu oblikovanju in osnovnim računalniškim veščinam z uporabo interneta. Prvi tečaj bo posvečen odprtokodnemu programu Blender, ki omogoča tridimenzionalno grafično oblikovanje in modeliranje, izdelavo interaktivnih animacij in aplikacij ter igric, ki delujejo na različnih platformah. Tečaj bo vodil Matija Abram.

Trajal bo štirikrat po štiri šolske ure, prva se bo začela to soboto, 28. februarja, ob 14. uri, nato pa še v nedeljo, 29. februarja, ter v soboto, 13. in 20. marca.

0 komentarjev

Prenesite OpenOffice.org tudi s počasnejšo povezavo

PC Linux Online - OpenOffice.org je odprta in brezplačna pisarniška zbirka za različne operacijske sisteme, obložena s številnimi možnostmi, ki v nekaterih primerih celo presegajo Microsoftov Office, ki kraljuje v tem tržnem segmentu. Vendar OpenOffice.org za nekatere uporabnike še vedno ni popolnoma dostopen, saj marsikdo še vedno uporablja modemsko ali podobno povezavo v splet, za katero je dobrih 60 MB še vedno velik zalogaj za prenos, še posebej če upoštevamo morebitne prekinitve povezave. V ta namen je Ed Buck, avtor številnih prispevkov za odprto pisarniško zbirko, pripravil manjše pakete za prenos, velike po 10 MB. Prenos je na voljo za Linux in za Windows.

10 komentarjev

GIMP 2.0pre1

Slashdot - Izšla je prva predstavitvena različica druge izdaje orodja GNU Image Manipulation Program. GIMP 2.0pre1 predstavlja nov mejnik v razvoju priljubljenega brezplačnega orodja za obdelavo slik, ki deluje tako v Linuxu kot tudi v Windowsu. Trenutna stabilna različica 1.2.x je že precej zastarela, saj so se razvijalci usmerili predvsem v beta razvoj druge izdaje, ki so jo začasno poimenovali kot 1.3.x. Skupnost uporabnikov odprtokodnih rešitev z nestrpnostjo pričakuje GIMP 2.0, saj bo prinesel mnoge novosti, čeprav se že zdaj odlično kosa z glavnim konkurentom, Adobovim Photoshopom. Kliknite za prenos in si oglejte GIMP 2.0pre1.

4 komentarji

FreeCiv Intergalactic Tournament

Slo-Tech - V Kiberpipi pripravljamo prvi galaktični turnir v igri FreeCiv (svobodni naslednici legendarne Civilization). Turnir bo potekal v četrtek, 8. 1. 2004, v večernih urah, od 18.00 do 24.00. V tem času se bodo odigrale predvidoma tri do štiri igre.

Na voljo bo deset računalnikov z nameščeno igro FreeCiv. Če posedujete svoj prenosni računalnik ali pa ste pripravljeni prinesti svoj računalnik s seboj, prosim, pišite organizatorju. Prijave so obvezne, saj sprejemamo udeležence do zasedbe vseh mest. Prijave, pritožbe ali kar koli vam že pade na pamet, zbira Maurizio.

3 komentarji

Nekaj novega programja

Warp2Search - Jesen je spet poživila računalniške kroge, tako se je na spletu pojavilo tudi nekaj novih različic znane programske opreme.

Izšla je verzija 2004 priljubljenega diagnostičnega programa SiSoft SANDRA, ki še naprej ostaja dostopna kot okrnjena brezplačna ter plačljiva različica. Vsakemu svoje.

Pri Aheadu so izdali novo verzijo znane šestice Nera Burning ROM, katerega prejšnjo različico je za peko uporabljal skorajda slehernik, medtem ko šestica uporabnikov ni preveč impresionirala. Menda naj bi 6.0.0.19 šestici prinesla zasluženo slavo.

Brezplačni program za izživljanje nad videom VirtualDUB je ugledal že različico 1.5.5, za kateri nam avtor obljublja nemalo izboljšav.

Luč sveta pa je ugledala tudi 0.8.2055 inačica spletnega brskalnika, MyIE2.

1 komentar

CD prostega programja za Windows

Kiberpipa - V Kiberpipi smo pripravili peto kompilacijo prostega programja za Windows, namenjenega predvsem tistim, ki se s takšnim programjem srečujejo prvič.

Na njem se med drugim najde tudi pisarniški paket OpenOffice 1.0 in 1.1rc3, spletni brskalnik Mozilla 1.4, grafični program Gimp 1.2.5, program za tridimenzionalno risanje Blender 2.28, program za pretvarjanje videa VirtualDub, program za pogled v vesolje Celestia, najučinkovitejši pakirni program 7-zip, poleg tega pa še nekaj prosto dostopnih iger, kot npr. FreeCiv (svobodna civilizacija).

Skratka, če želite narediti svoj prvi korak v svet prostega programja, je to najlažja pot. Seveda lahko...

24 komentarjev

Blender 2.28

Slo-Tech - Izšla je nova različica znamenitega programa za trodimenzionalno modeliranje Blender z oznako 2.28. Blender je znan predvsem po tem, da je bil v preteklosti komercialen program, a podjetje, ki ga je izdelovalo je propadlo in Blenderju je grozila bridka smrt. Vendar pa so bili upniki podjetja pripravljeni prodati izvorno kodo in ustrezne avtorske pravice za 100.000 evrov. Privrženci prostega programja so zagnali veliko kampanijo v kateri so do oktobra 2002 zbrali ustrezno količino denarja in prevzeli Blenderjevo usodo na svoja pleča.

Različica 2.28 je tretja svobodna po vrsti, deluje na množici operacijskih sistemov med drugim...

2 komentarja

Zgodovina Freeciva

Slashdot - Kje se je začela zgodovina ene najpopularnejših muliplayer iger za Linux (in mnogo drugih OSjev) FreeCiv? V temle članku je razloženo, kako se v bistvu open source igre sploh razvijajo. Piše tudi o tem, zakaj je FreeCiv ena redkih multiplayer iger v katerih je nemogoče goljufati, tudi če se zelo trudite. Zvedeli boste zakaj FreeCiv (in kaka druga open source igra) ni enako igrabilna kot njene komercialne inačice. In kaj je največji problem svobodne civilizacije? Delajo jo predvsem programerji in strašansko jim manjka ustvarjlcev zvokov in grafike.

3 komentarji

Sourceforge hacked?

več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

3 komentarji