»

50 let trdega diska

vir: CNet
CNet - Polovica stoletja bo, odkar je IBM predstavil računalnik z novim kosom strojne opreme -- trdim diskom. Ta kos so prvič pokazali svetu 13. septembra 1956 in je bil spoštovanja vreden. Tehtal je eno tono in hranil neverjetnih 5 MB podatkov na 50 ploščah premera 24 palcev (skoraj 61 cm). Zadeva se je zavrtela 1200-krat v minuti in prenašala podatke s hitrostjo 8.800 znakov na sekundo, skupaj z omarico, v kateri je bil hranjen, pa je disk meril 152 x 172 x 74 cm.


2 GB iPod Nano s takšnim trdim diskom bi tehtal skoraj 410 ton oz. povedano drugače -- od takrat smo v tem pogledu napredovali 150.000-krat (trenutno dostopni diski so veliki največ 750 GB) oz. 65.000.000-krat...

9 komentarjev

Deathstar - zaključek zgodbe z IBM 75 GXP diski

Ars Technica - Očitno je, da bo tudi to temno poglavje IBMove zgodovine dobilo svoj epilog. Verjetno še prenekateri bralec dobro pomni zgodbo s slavnimi Deskstari 75 GXP, ki so umirali kot po tekočem traku. Zgodba, ki je povzročila kar nekaj sprememb na trgu diskov (prodaja IBMove proizvodnje Hitachiju, skrajšanje garancije za diske na eno leto - ki so jo kasneje proizvajalci zaradi pritiska trga spet podaljšali) se počasi končuje. Svoj epilog je namreč dobila tudi leta 2001 vložena civilna tožba proti IBMu, ker je le-ta navkljub vedenju da ima 75GXP resne težave nadaljeval s prodajo le-teh in jih ni umaknil s tržišča.

Dosežena je bila izven sodna poravnava, ki:
1. IBM opere vsakršne krivde (napak pri izdelavi, slabe konstrukcije, laganja/prikrivanja podatkov), na drugi strani pa so
2. uporabnikom z dokazom da so izgubili podatke zaradi smrti deathstarja upraviči do 100 dolarjev povrnitve (Originalno besedilo: "Authorized 75GXP Cash Award Claimants" - hehe, nagrada in ne odškodnina, te pravniki...

28 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz...

28 komentarjev

Pohitritev Maxtorjevih diskov

AnandTech - Na Anadtech-u se je pojavila spodbudna novica za vse lastnike Maxtorjevih diskov. Pri proizvajalcu slednjih so izdali program - zaenkrat še v beta fazi - ki pospeši delovanje vašega trdega diska za celih 67%.

Gre za poseben gonilnik, ki deluje zaenkrat le v Oknih 2000 in XP in skrbi za optimizacijo zapisa podatkov na disk. Če ste srečni lastnik Maxtorjevega diska in ste pripravljeni žrtvovati nekaj stabilnosti za hitrost, potem odklikajte sem. Samo upamo lahko, da bo gonilnik kmalu izven beta testiranja, ter da se bo pojavil še za lastnike diskov drugih znamk.

24 komentarjev

Rešite diske pred smrtjo

Storage Review - "Deathstar", kot po svetu pomenljivo imenujejo IBM-ove Deskstar 75GXP in 60GXP trde diske, lahko sedaj rešite usode podstavka za pijačo ali obtežilnika za papir.

Z upgradeom firmware-a (ki je bil, ironično, izdan že januarja), ki ga dobite tukaj, lahko svojemu disku rešite življenje ali pa vsaj podaljšate življenjsko dobo. Hitro na delo in klik!

21 komentarjev

Griffin Technology PowerMate

ExtremeMHz - Ob prvem pogledu na izdelek bi lahko takoj rekli, da je obtežilnik za papir. A ko ga priklopimo na računalnik, ta mala napravica šele doseže svoje potenciale. PowerMate namreč lahko nastavimo po svojih željah in z njim opravljamo podobne naloge, kot jih opravlja kolesce na miški. Pod aluminijastim ohišjem pa se nahajajo LED diode, ki osvetljujejo dno naprave in podlago, na kateri stoji.

13 komentarjev