»

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Pentium 4 3.0 GHz bo porabil 70 W

DigiTimes - Že kar tri gigaherčni model Intelovega procesorja Pentium 4, ki bo na prodajne police tujih trgovin prišel v začetku oktobra, bo porabil preveč električne energije. Osnovne plošče, ki trenutno preplavljajo trg, lahko nase brez težav spravijo procesor, ki porabi do 60 W. No, trigigaherčnik bo porabil kar 10 W več, kar pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč primorani izdati dodatno izvedenko vsakega modela osnovne plošče. Proizvodni stroški so se zaradi sprememb strukture plošče (kar štirifazni tok, zamenjan PWN kontroler, drugačna razporeditev elementov,...) povišali za dva dolarja. Če bo vse šlo po načelu popolne zmede, lahko nato pričakujemo cenejšo in dražjo verzijo vsake od P4 osnovnih plošč, a se naj to ne bi zgodilo. Glavno besedo bo dalo tržno povpraševanje. Klik!

7 komentarjev

nForce ter hitrost PCI vodila

Tech Report - Nekateri uporabniki osnovnih plošč z nForce čipovjem so začeli postajati sumničavi, saj jim je vodilo PCI delalo po polžje. Namesto pričakovanih prenosov, ki naj bi se gibali v okolišu 60 MB/s, so uporabniki doživljali razočaranje s 30-35 MB/s. Zadevo so raziskali pri Tech Reportu ter po odgovoru s strani podjetja, ki je čipovje tudi naredilo, nVidie, izvedeli, da je težava v BIOSu, ki bi moral omogočati možnost "MRM Prefetch" in le-to imeti omogočeno, torej nastavljeno na "Enabled". Vzroka za težavo pri nVidii še niso sporočili, možno je pa praktično karkoli - od napake v predpomnenju pa vse do človeške napake.

0 komentarjev

Višanje voltaže na Pentiumu 4

VR - Zone - Če si lastite Northwood Pentiuma 4 ter hočete, da bi tekel na višji voltaži, se kaj hitro odpravite na to stran, saj je postopek popolnoma enostaven. Vemo, da smo morali pri Athlonu XP za dosego največje voltaže, ki jo procesor uradno še podpira (1.85 V) med sabo pravilno povezati vse L11 mostiče s srebrno prevodno pasto. Tukaj je postopek podoben, le da s enako pasto med sabo povežete štiri nožice procesorja. Klik!

0 komentarjev

Novi gonilniki za nForce in ATIjeve Radeone

Guru 3D - Kot ste lahko prebrali že v naslovu, so na voljo zopet novi gonilniki, in sicer za nVidiin nForce in ATIjeve Radeone. Gonilnike za nForce dobite tukaj, gonilnike za Radeone pa tu. Radeonovi gonilniki so verzije Beta 6.13.10.6052 in so napisani za čipe:
  • Radeon 7000 / Radeon VE

  • Radeon 7200 / Radeon

  • Radeon Mobility

  • Radeon Mobility 7500

  • Radeon Mobility 7500 GL

  • Radeon 7500

  • Radeon 8500

  • Radeon 8500 DV Edition

Aja, pa še to: gonilniki so napisani za operacijski sistem Windows XP.

4 komentarji

EAX tudi v nForcu

The inquirer - "Končno spet nekaj časa za novice", reče sly in se odloči, da spiše nekaj novic.
Že dalj časa se lahko čudimo Nvidiini novi pogruntavščini, ki sliši na ime nForce in bo najverjetneje postala precej priljubljen izdelek, ki bo že tako odličnim AMD-jevim Athlonom dal novega poleta. Kljub pestri paleti funkcij, pa ima nabor manjšo pomanjkljivost, ki bo prizadela predvsem igričarje, ki radi uživajo v prostorskem zvoku - najnovejši gonilniki še vedno ne podpirajo Creativove knjižnice EAX (Environmental Audio Extension), ki je v igrah skozi čas postala de facto standard. Zaenkrat še ni uradnih podatkov o vključitvi EAX-a v nForce, vendar se govori, da se nekaj premika v tej smeri in da bo Nvidia poizkušala narediti vse, da zadovolji kupce.

0 komentarjev

nVidia Crush okleščena

X-Bit Labs - Nič kaj preveč razveseljujoča novica iz nVidiinih logov: nVidiin težko pričakovano visoko integrirano čipovje ne bo tako superiorno, kot je na začetku kazalo. Nvidia ima enostavno preveč stroškov z vgraditvijo vseh funkcij v čipovje. Če bi ostalo pri vseh funkcijah, bi osnovna plošča z nVidia Crushom stala enostavno preveč. V izvedenki čipovja, imenovani Crush11, ne bo podpore zvoku Dolby Digital 5.1 - namesto njega bo na čipovju samo podpora zvoku AC'97, kar je kar nekaj gromozanskih kakovostnih razredov nazaj. Šušlja se tudi, da Crush ne bo imel integrirane mrežne kartice. Bodo osnovne plošče s Crushom le še kopija i810 osnovnih plošč (z boljšo grafiko)? Upajmo, da ne.

3 komentarji

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev