»

Winbond z lastnimi GDDR čipi

X-Bit Labs - Čeprav je propadlo Qimondo oz. njen grafični oddelek kupila Elpida, Winbond, ki se je prav tako potegoval za taisti del Qimonde in je ostal praznih rok, ne bo obupal. Podobno kot Elpida je tudi Winbond od Qimonde kupil tehnologije, povezane s proizvodnjo GDDR pomnilnika, a je, za razliko od Elpide, ki je dobila tudi inženirje, ostalo le pri tem. Skupaj s pogodbo je Winbond prevzel tudi 28,3 milijonov dolarjev Qimondinega dolga.

Da bo volk sit in koza cela, bodo prvi GDDR čipi, ki jih bo izdelal Winbond, izdelani v 70 nm-proizvodnem procesu, Elpidini pa v nekaj manjšem, 65 nm. Winbond je tako sposoben izdelovati GDDR3 in GDDR5 pomnilniške čipe, a zaenkrat še niso predstavili načrtov, kdaj naj bi le-ti postali na voljo proizvajalcem grafičnih kartic. Do nadaljnjega, dokler proizvodnje ne zažene tudi Elpida (oz. Winbond, ki naj bi sprva zanjo proizvajal čipe), bomo tako še vedno imeli le dva proizvajalca GDDR čipov, Samsung in Hynix.

6 komentarjev

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Le 2,5 Gb internet

Bit Technologies - Mislite, da ste z 10 Mb povezavo dosegli leecharsko nirvano? Au Contraire, pirates! V določenih predelih Pariza so za testne namene 100 domovom omogočili internet s kar 2,5 Gb/s /1,2Gb/s (d/u). Vse to za naravnost kriminalno ceno 70€ na mesec. Sacré bleu! Ker je to seveda popolnoma preveč tudi za nadpovprečen domači računalnik (in povprečnega domačega uporabnika), bo večina pasovne širine uporabljena za HD video. Ki ga bodo najbrž izkoristili tako, da bodo v vsaki od 30 soban gledali drug HD program. In še telefonijo. Pri kateri bo, vsaj po pasovni širini sodeč, poleg govora mogoče prenašati še kup francoskih štruc, par strokov česna in ozimnico krompirja za pomfri.

povezavi:
- Bit-tech;
- Infoworld.

33 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Slike ATIjevega R360

R360

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X- Bit Labs se je pojavila ena prvih slik kartice, na kateri se bohoti ATIjev nov umotvor, ki sliši na ime R360. Specifikacije kartice si lahko pogledate v povezani novici, tokrat si raje oglejmo, kaj bo hladilo blazno hiter GPU in 128 ali 256 MB prav tako hitrega RAMa.

Hladilnik je, po sliki sodeč, povsem iz bakra, nanj pa je pritrjen zelo velik ventilator, kar verjetno pomeni tiho delovanje, hkrati pa bo kartica ostala hladna. Zraven tega pa je inženirjem uspelo ohranit višino hladilnika na minimumu, tako da le-ta ne ovira sosednjih PCI rež.

8 komentarjev

Samsung razkril 1600 MHz GDDR-II pomnilnik

X-Bit Labs - Kot veste, zadnje čase na področju izdelovanja pomnilniških modulov poteka velika bitka med proizvajalci. In to ne le pri sistemskem DDR pomnilniku, ampak tudi pri GDDR, pomnilniku, namenjemu grafičnim karticam.

Samsung pa je pred nekaj dnevi razkril izboljšano inačico - GDDR-2. Končni izdelek bo temeljil na tehnični dovršenosti, saj si pri nazivni hitrosti, ki so jo pripisali izdelku, ne smejo privoščiti napak. Kot pa je že razvidno iz naslova, bo noviteta tiktakala pri 1600 MHz. Samsung je za to priložnost najavil izdelek v izvedenki z 256 MB, prav tako bo v uporabi modul, ki bo omogačal grafičnim karticam uporabo 512 MB. V pasovni širini 128-bitov bo omogočal prenos dobrih 25 GB/s, pri 256 bitih pa bo prepustnost presegala 51 GB/s. Klik!

Kaj lahko se zgodi, da bosta dotični pomnilnik uporabljala tudi NV 40 in R 420

4 komentarji

Zlata mrzlica se vrača

Viper's Lair - Čeprav so časi nehenega iskanja za zlatom že minili, je zlato še vedno iskana kovina, ki se ne uporablja le v zlatarstvu. Eden izmed alternativnih način koriščenja je tudi uporaba v hladilne namene, saj ima zlato dobro toplotno prevodnost. To je bil tu razlog, da je OCZ v svojo kolekcijo pomnilniških ploščic vključil tudi "zlat" pomnilnik, ki ga krasi žlahtno obarvan hladilnik. V kompletu sta dve DDR PC4000 ploščici pomnilnika, ki sta prilagojeni dvokanalnemu načinu delovanja.

5 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

DDR533 pomnilniški modul

X-Bit Labs - Poročali smo že, da je Hynix napovedal in poslal v proizvodnjo čipe za DDR500 pomnilnik, kar je bil svojevrsten hitrostni rekord. X-Bit Labs pa poročajo, da je podjetju Geil uspelo izdelati najhitrejši DDR pomnilnik do sedaj z nazivno hitrostjo 533 MHz, znan tudi pod imenom PC4200. Nekateri analitiki ga (kar se hitrostni tiče, ne pa same zasnove) primerjajo celo z DDR-II pomnilnikom, ki se bo počasi prikradel v naše mlinčke. Dostopni čas takisto ni niti slučajno zanemarljiv saj znaša 3,5 ns, za optimalno delovanje pa potrebuje od 2,6 do 2,95 V napetosti. Omenjeno ploščico bo GeIL ponudil v seriji Ultra Platinum in sicer v dveh velikostih -- 512 MB in 1 GB. Klik!

7 komentarjev

Quad band memory moduli

X-Bit Labs - Ljudje si še niso povsem opomogli od pohoda pomnilnika DDR, ko je svet presenetila novica, da se nam obetajo prvi QBM (quad band memory) moduli. Prve module so napovedala podjetja Kentron Technologies Inc., ST Microelectronics Inc. in Integrated Circuit Systems Inc. (ICS).
Masovna proizvodnja teh modulov se bo začela v začetku leta 2002, ko bodo na "sporedu" čipi z maksimalno pasovno širino 3,2 GB/s (PC1600 x 2) in 4,2 GB/s (PC2100 x 2), v letu 2003 pa naj bi ugledali še module s prepustnostjo 5,4 GB/s (PC2700 x 2). Čeprav je tukaj prepustnost že prav neverjetna, pa se razvoj ne bo ustavil. Nekje v letu 2004 nas čaka predstavitev modulov s prepustnostjo kar 6,4 GB/s (PC3200 x 2). Slednji se bodo na trgu pojavili skupaj z novim standardom DDR II.

3 komentarji