»

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Acer drugi največji proizvajalec računalnikov

Tabela s tržnimi deleži

vir: engadget
engadget - Največjemu svetovnemu proizvajalcu osebnih računalnikov (tako namiznih kot prenosnih), Hewlett-Packardu, je do pred kratkim na drugem mestu sledil Dell. Ker so pri Acerju, prej tretjeuvrščenemu, v tretjem letošnjem četrtletju dosegli odlične prodajne rezultate (kar 24% več, kot v tretjem četrtletju leta 2008), so se uresničile njihove napovedi, da bodo preskočili Dell in zasedli drugo mesto na svetovni lestvici tržnih deležev.. Podobno kot Acer je v večji prodaji užival tudi HP (9% več prodanih računalnikov), medtem ko je izgubi drugega mesta verjetno tudi pomagala nekoliko slabša prodaja Dellovih računalnikov. Slednjih se je z 10.343.000 prodanimi primerki prodalo približno 7% manj, kot v istem obdobju lani. HP ima na prvem mestu 20% celotnega tržnega deleža, Acer pa na drugem mestu 15,4%. Dell je v primerjavi z...

36 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Intel izpodrival AMD

X-Bit Labs - O finančni krizi in bojda neizbežni recesiji čivkajo že vrabci na vejah, zategadelj je ravno pravi čas, da pogledamo tržna deleža procesorskih velikanov. Intel je lahko s tretjim letošnjim četrtletjem bistveno bolj zadovoljen, saj se je njegov tržni delež povzpel na zavidljivih 81,2 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Nasprotno je AMD-ju v jadra pihal manj ugoden veter, saj je njihov kos pogače upadel na vsega 17,7 %, kar je prav tako najnižja vrednost v zadnjih treh letih. Medaljo za udeležbo dobi tudi VIA, ki obvladuje 1,1 % tržišča.

V tretjem četrtletju letos se je prvikrat primerilo, da so pošiljke mikroprocesorjev za mobilne naprave presegle tiste, namenjene namiznim računalnikom, kar je najverjetneje posledica povečanega povpraševanja po netbookih in ultra poceni računalnikih (ULCPC). AMD-jev slab rezultat gre bržkone na račun šibke prisotnosti v tem segmentu. Kljub temu pa je AMD na področju strežnikov svojo prisotnost okrepil, kar niti ni tako slabo, saj se...

29 komentarjev

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

Porast prodaje računalnikov

The Register -

Prodaja računalniške opreme v svetu oziroma natančneje prodaja čipov je trenutno v porastu, pravijo pri SIA (ang. Semiconductor Industry Association). V celotnem drugem četrtletju letos so na svetu prodali za 37,6 milijarde dolarjev čipov, kar je za 3,2 odstotka več kot v prvem kvartalu in za dobro desetino več kot v lanskem drugem kvartalu.

Tudi prodaja mikroprocesorjev je sledila splošnemu trendu, tako da so se trgovci veselili osemodstotnega porasta prodaje.

Poglejmo še prodaja po celinah. Japonci so prodali za 5,5 odstotkov več, Azijsko-Pacifiški trg za 5,9, Američani za 3,6, no, v Evropi pa je prodaja padla za 4,1 odstotka glede na prvi kvartal. V primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so Japonci prodali za dobro petino več, Stara celina za 12,3 odstotke, Azijsko-Pacifiški trg pa za 11,8. Edini, ki so prodali manj kot lani, so bili Američani s 3,7 odstotnim padcom.

Izvirna novica.

0 komentarjev

Še malo Opterona

The Register - Današnji dan je, vsaj tako kaže, v celoti posvečen AMDjevim Opteronom. The Register, vaš "večni vir preverjenih informacij", nam je danes postregel z novimi cenami AMDjevih procesorjev v prihodnosti. Najbolje jo bodo odnesli tisti, ki si nameravajo v prihodnosti kupiti Opterona, saj je Opteron 144 cenejši kar za 35 odstotkov (iz 669 na 438 USD), Opteron 142 za 33 odstotkov (iz 438 na 292 USD), medtem ko ostaja cena Opterona 140 nespremenjena. Seveda govorimo o veleprodajnih cenah na 1000 prodanih primerkov procesorja.

Tudi dvoprocesorski Opteroni so doživeli pocenitev -- Opteron 244 se je znižal iz 794 na 690 USD kar ustreza 13-odstotni pocenitvi. Opteron 242 je šel iz 690 na 455 dolarjem (24-odstotna pocenitev), in tako dalje. Pocenitvi niso mogli zbežati niti ostali modeli procesorjev iz AMDjeve ponudbe, saj so se v povprečju pocenili za 15 odstotkov. Novica in celotna tabela.

3 komentarji

2002: 423,4 milijona prodanih mobilnikov

Electric News - Gartner Dataquest poroča:

Dragi potrošniki, v lanskem letu ste pokupili kar 423,4 milijone mobilnih telefonov -- prodajalci se vam najlepše zahvaljujejo, pripadniki naravovarstvenih organizacij pripravljajo obtožnice. Da so podjetja pridno izplačevala božičnice in da se radi obdarujete, dokazuje tudi prirast prodaje v zadnjem četrtletju, v katerem ste denarnico odprli za kar 14 % večkrat kot leto poprej (povprečno, seveda). Za tekoče leto bomo rast prodaje konfigurirali z dvomestnim odstotnim številom. Prilagodite se.

Očitno vas primankljaj novejših storitev ne moti preveč; aparati s kvalitetnimi barvnimi zasloni in natančne kamerice so vas očitno prepričale bolj kot nasplošno mobilniki 3. generacije (to boste po naših napovedih popravili leta 2004). Ker monopol načeloma ni dober, se zna zgoditi, da bodo operaterji rahlo zajezili množično prodajo Nokiinih plastičnikov, saj je s 35,8 % odstotnim deležem (151.4 milijona enot) daleč pred Motorolo (64,6 mio enot; prirast 9,4 % in 15,3...

0 komentarjev

SiSovi rezultati Q3

X-Bit Labs - Tretje četrtletje se je že zdavnaj končalo, tako da smo že dodobra zakorakali v zadnje letošnje četrtletje, a poslovni rezultati podjetji v tretjem četrtletju še prihajajo. Tokrat je na vrsti tajvanski gigant, proizvajalec čipov, podjetje Sillicon Integrated System Corporation oz. krajše SiS. Pa poglejmo.

Celotni dohodki so tako znašali 117 milijonov dolarjev, kar je za 27% več kot v drugem četrtletju in kar 73% več kot v enakem obdobju lani. SiS je tako v prvih treh četrtinah letošnjega leta ustvaril za 312 milijonov dolarjev dohodkov. Podjetje je v tem četrtletju prodalo okrog 6.5 milijonov kosov čipovji, kar jim je prineslo 23 milijonov dolarjev izgube. Originalen članek in podrobnejše informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Slabe napovedi za Windowse XP Professional

Gambit - Kot vidim, je zadnje čase pravo pomanjkanje novic (je razlog poinfosovska utrujenost?), zato bom malo vskočil.
Kljub vsemu trudu, ki ga je v oglaševanje Windowsov XP vložil Microsoft, se vsaj profesionalni različici ne obeta prav rožnata prihodnost. Tako Gartner Dataquest napoveduje, da bo do konca leta profesionalna različica XP nameščena na samo 16% poslovnih računalnikov. Levji delež (41%) bodo še vedno navzemali Windowsi 2000. Malo boljša slika je pri Home ediciji, kjer zaradi novosti od serije Win9x/Me napovedujejo večji odstotek. Sicer bi bilo pa zanimivo videti še sliko druge plati izven statistike.

4 komentarji