»

OCZ z novo tipkovnico

OCZ Sabre

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje OCZ, ki ga sicer poznamo predvsem po računalniškem pomnilniku, je predstavilo zanimivo tipkovnico, ki je namenja prvenstno igralcem iger. Od običajnih se razlikuje po programljivih tipkah, ki imajo OLED prikazovalnik simbola. OCZ Sabre ima devet takih posebnih tipk, kamor lahko uporabnik postavi poljubno bližnjico (hotkey), medtem ko 128 MB notranjega pomnilnika skrbi za slikovni simbol. Proizvajalec poudarja še ergonomičnost in dolgoživost, saj naj bi zdražala več kot pet milijonov pritiskov na tipke. Čeprav jo prodaja OCZ, so jo bržkone razvili v sodelovanju z United Keys in Foxconn Electronics, ki podobne naprave prodaja za 259 dolarjev. OCZ svoje...

28 komentarjev

Kam bo odletel škrjanček?

Delo - Bliža se prodaja državnega deleža v Telekomu Slovenije. Po zagotovilih vodje direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo, Matjaža Janše, naj bi vlada čez 14 dni objavila javni razpis.

Za nakup 49,13-odstotnega deleža v Telekomu se po besedah Janše trenutno zanima 10 do 15 ponudnikov. Med njimi naj bi bili evropski telekomunikacijski operaterji ter nekaj finančnih ponudnikov.

Čeprav se gospodar običajno trudi svoje blago prodati za čim več denarja, je Janša tokrat presenetil z napovedmi glede možne cene. Kot je dejal, bi ga presenetilo, če bi državi uspelo iztržiti enako ali več kot trenutno znaša cena delnice na borznem trgu. S tem je potencialnim kupcem poslal jasno sporočilo, da lahko za delnico ponudijo nižjo ceno od trenutne tržne. Ob tem se tudi postavlja vprašanje, kako bo njegova izjava vplivala na vlagatelje na Ljubljanski borzi.

Če bo vse potekalo po načrtih, bi bil glede na časovnico izvedbe prodaje lahko najboljši ponudnik izbran že konec...

100 komentarjev

Prebitih 5 GHz s tekočim dušikom

Tom's Hardware - Danes, ko je v svetu računalništva mogoče skoraj vse, je mogočih tudi mali miljon metod hlajenj. Na Tom's Hardware so nam prikazali, kako lahko s pomočjo tekočega dušika pripravimo procesor Pentium 4 do tega, da deluje pri skoraj nemogočih frekvencah -- preko 5 GHz. V navezi z Asusovo ploščo P4C800-E in Corsairjevim DDR550 so spravili procesor do tega, da se je pri -196° C prebudil pri 5,25 GHz. Procesor so navili na 330 MHz FSB, pomnilnik pa na 285 MHz. Sapojemajoče rezultate najdete tukaj, ne pozabite pa tudi prenesti videoposnetek, ki...

27 komentarjev

Zlata mrzlica se vrača

Viper's Lair - Čeprav so časi nehenega iskanja za zlatom že minili, je zlato še vedno iskana kovina, ki se ne uporablja le v zlatarstvu. Eden izmed alternativnih način koriščenja je tudi uporaba v hladilne namene, saj ima zlato dobro toplotno prevodnost. To je bil tu razlog, da je OCZ v svojo kolekcijo pomnilniških ploščic vključil tudi "zlat" pomnilnik, ki ga krasi žlahtno obarvan hladilnik. V kompletu sta dve DDR PC4000 ploščici pomnilnika, ki sta prilagojeni dvokanalnemu načinu delovanja.

5 komentarjev

Gigaherčni FSB! Sinhrono s pomnilnikom, prosim!

Tom's Hardware - Prehod iz 533 na 800 MHz FSB je pri Pentiumu 4 pomenil veliko. Zaradi visoke prepustnosti tu igra veliko vlogo prepustnost pomnilnika. Striček Tom nas je tokrat presenetil s preizkusom treh DDR 500 pomnilniških modulov različnih proizvajalcev -- Corsair, Kingoston in OCZ. Za to priložnost so Pentiumu 4 zvišali delovno frekvenco in tako izenačili prednje vodilo procesorja na 1 GHz. Pognali so ga skozi nekaj testov in prišli do zanimivih ugotovitev o tako hitrem pomnilniku. Klik!

34 komentarjev

DDR533 pomnilniški modul

X-Bit Labs - Poročali smo že, da je Hynix napovedal in poslal v proizvodnjo čipe za DDR500 pomnilnik, kar je bil svojevrsten hitrostni rekord. X-Bit Labs pa poročajo, da je podjetju Geil uspelo izdelati najhitrejši DDR pomnilnik do sedaj z nazivno hitrostjo 533 MHz, znan tudi pod imenom PC4200. Nekateri analitiki ga (kar se hitrostni tiče, ne pa same zasnove) primerjajo celo z DDR-II pomnilnikom, ki se bo počasi prikradel v naše mlinčke. Dostopni čas takisto ni niti slučajno zanemarljiv saj znaša 3,5 ns, za optimalno delovanje pa potrebuje od 2,6 do 2,95 V napetosti. Omenjeno ploščico bo GeIL ponudil v seriji Ultra Platinum in sicer v dveh velikostih -- 512 MB in 1 GB. Klik!

7 komentarjev

Ko že govorimo o hitrosti...

X-Bit Labs - Korejsko podjetje Hynix je napovedalo prihod njihovega 500-MHz DDR SDRAM modula kapacitete 256 MB. Napovedani DDR500 pomnilnik, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo na voljo že avgusta v treh različnih paketih: FBGA, TSOP in QFP. Namenjen je predvsem igračarskim navdušencem, saj s svojo frekvenco dosti pripomore k boljši zmogljivosti sistema. Kot kaže bo edina težava dobavljivost pomnilnika na ameriškem tržišču, saj ima podjetje v Združenih Državah samo eno tovarno, uvoz v Ameriko pa je predrag. Klik!

4 komentarji

Pentiumi 4 z 800 MHz FSB

Intel vrača udarec!

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Poročali smo že o novih Intel procesorjih in čipovjih. Tokrat je striček Tom na test postavil procesorje in skušal ugotoviti koliko pripomore k hitrosti hitrejše vodilo. Testirali so najnovejše modele v najrazličnejših testih (članek obsega kar 25 strani).

Po rezultatih sodeč je Intel zadal AMD-ju hud udarec, saj se njihov trenutno najhitrejši procesor AthlonXP 3200+ v večini primerov postavi celo za Pentiuma 4 2,4 GHz. Prvo mesto si delita Intelova Pentium 4 s tremi gigaherci in 800 MHz FSB-ja ter Pentium 4 3,06 GHz s 533 MHz prednjim vodilom. Vzporedno s tem testom pa so izvedli še test...

19 komentarjev