»

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

V pričakovanju Athlona 64(FX)

GamePC - Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov...

18 komentarjev

Okna za AMD64

X-Bit Labs - Zanesljivi viri pravijo, da bo Microsoft izdal nov operacijski sistem, posebej prilagojen za AMDjeve 64-bitne procesorje. Opteron in Athlon 64 bosta svoja Okna dobila konec leta ali v začetku naslednjega. Beta različica naj bi luč ugledala že v tretji četrtini letošnjega leta. Predstavnik iz Redmonda, je potrdil, da bo Microsoft izdal tudi strežniško verzijo, zato je zelo verjetno, da se bo po izdaji novih Oken povečala prodaja Athlonov 64. Klik!

4 komentarji