»

MSI HAWK

Expreview.com - Prejšnji teden smo poročali o MSIjevi nameri, da bi navijalcem prijaznejše grafične kartice približali tudi kupcem, ki nimajo namena seči tako globoko v žep, kot zahtevajo njihove grafične kartice iz serije Lightning. V ta namen so pripravili cenejšo serijo, poimenovano HAWK, katere prvi predstavnik je Radeon HD 5770. Kot smo že poročali bo uporabljal tiskano vezje in hladilnik, ki so ga zasnovali pri MSI-ju, z uradno predstavitvijo pa je znanih tudi več podatkov.

V primerjavi z več kot 10 napajalnimi fazami na karticah serije Lightning jih bo Radeon HD 5770 HAWK imel le 8, 7 za grafični čip in 1 za pomnilnik (7+1). Po MSI-jevih testih naj bi to omogočalo do 20% višje frekvence pri navijanju v...

2 komentarja

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

Nov paket optike pri T-2

Cenik optike pri T-2

vir: T-2
T-2 - Z današnjim dnem bo slovenski ponudnik dostopa do interneta prek optike ali VDSL-ja T-2 ponudil nov širokopasovni optični paket, ki bo razveselil uporabnike, ki terjajo veliko hitrost prenosov k sebi. Po novem je moč naročiti asimetrično optiko 100/10 Mbps za 20 evrov. Najcenejši paket ostaja simetrični 10 Mbps za 14 evrov, medtem ko simetričnih 100 Mbps stane 100 evrov. Neuradno se za 1. september obljubljajo še nekatere novosti, o katerih vas obvestimo brž, ko bo kaj znanega.

184 komentarjev

OCZ z novo tipkovnico

OCZ Sabre

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje OCZ, ki ga sicer poznamo predvsem po računalniškem pomnilniku, je predstavilo zanimivo tipkovnico, ki je namenja prvenstno igralcem iger. Od običajnih se razlikuje po programljivih tipkah, ki imajo OLED prikazovalnik simbola. OCZ Sabre ima devet takih posebnih tipk, kamor lahko uporabnik postavi poljubno bližnjico (hotkey), medtem ko 128 MB notranjega pomnilnika skrbi za slikovni simbol. Proizvajalec poudarja še ergonomičnost in dolgoživost, saj naj bi zdražala več kot pet milijonov pritiskov na tipke. Čeprav jo prodaja OCZ, so jo bržkone razvili v sodelovanju z United Keys in Foxconn Electronics, ki podobne naprave prodaja za 259 dolarjev. OCZ svoje...

28 komentarjev

Kako brez lepljenja?

Overclocker Warehouse - Na pomnilnik novejših (in starih) grafičnih kartic že tovarniško prilepijo hladilna telesa, ki pomagajo odvesti toploto s površine pomnilnika, da ne pride do pregretja in težav. V tovarni to naredijo s posebnim termalnim lepilom, ki je ponavadi narejen tako, da lepi tem bolje, čim višja je temperatura (seveda to ne gre v skrajnost). Da, zato vam vedno predlagamo da grafično kartico, ki bi ji radi odtujili hladilnik, vržete za nekaj časa v zamrzovalno skrinjo.

Kako pa sedaj pritrditi nova, večja rebra nazaj na pomnilnik? Ta nova rebra so po možnosti še težja in jih ustaljena metoda s super lepilom ne more držati na svojem mestu. Pa še super lepila izgubijo svojo lastnost dobrega lepljenja...

5 komentarjev

Čimprej v trgovino!

Jaz - Po mojem mnenju je pomnilnik ta teden dosegel svojo minimalno cenovno mejo. V ZDA se že draži, naslednji teden smo na vrsti mi. Sedaj pa poslušajte: Če mislite kupiti pomnilnik, čim brž v trgovino! Danes sem ga sam kupil 2 x 128 MB, za vse skupaj sem pa dal malo več kot 40000 SIT! 20000 SIT za 128 MB pomnilnika! Kupil sem ga pri Mlacomu, nazivna hitrost je pa PC133 na CAS2. Btw, izdeluje ga Micron. Torej, kaj še čakate, hitro v avto / trolo / na vlak ter brž po pomnilnik! Časa zmanjkuje!

8 komentarjev

Kronične pocenitve pomnilnika

Mushkin - Če vsaj malo obiskujete našo stran, potem najbrž že veste, da so se pomnilniški moduli v zadnjem času drastično pocenili. Tako lahko pri različnih podjetjih dobimo 128 MB PC133 pomnilnika že za 25000 SIT, kar je v primerjavi s skoraj dvakratno ceno pred dobrim mesecem pravi blagoslov. Ampak, ker je vsake dobre stvari enkrat (največkrat prekmalu) konec, izgleda da bodo cene že spet narasle. Mushkin, ameriška internetna trgovina, je še včeraj ponujala 128 MB PC150 CAS2 module za izjemno nizkih 99$. Danes cena znaša že 119$. Btw, če hočete ta pomnilnik kupiti, skočite na to stran.

0 komentarjev