» »

BTX

BTX

1
2
3

Dr_M ::

glede na to, da majo dobri napajalniki izkoristek cca 75% (slabsi 70%) si kr zracuni, kok ostane na napajalniku, ce ga obremenis z 300W.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Phoebus ::

fantje fantje.
1. napajalnik NE naredi največ toplote in NI največji porabnik. Če bi napajalnik pokuru 300W ne bi procesor nič dubu :)

2. na vrhu ni zato da odvaja od SEBE topel zrak, ampak da pumpa ven iz mašine topel zrak na vrhu. tudi preden so bli 2-fan PSUji, je bilo tako in konec- psu je imel edini vent na ohišju, torej naj bo na vrhu, da bo VEN vlekel iz cele mašine topel zrak od tam, kjer se nabira (torej na vrhu)

Dr_M ::

Phoebus: na mocnih napajalnikih se ob velikih obremenitvah kuri tut 200W...
pa zavoljo mojih zivcev poglej ksn test na tomshardware....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Phoebus ::

DR_M: ok gremo računat...kolk je najmočnejši PSU? 600W rečmo? in če ta stvar pri obremenitvi žre 200W zase, ima 0.3 izgube! Izkoristka samo 0.6? Za PSU?

Dr_M ::

The high power of the power supplies goes hand in hand with enormously high heat levels. Up to 200 watts and more must be expelled in turn as heat.

klik


A power supply's efficiency is often underestimated. In the power supplies that we tested, the relationship of input to output varied, from 64% to 78%.
The Fortron Source power supply draws 571 Watts when plugged into the wall to put out 397 Watts, while the Coba ATX-400W needs 585 Watts for just 377 Watts output. The Fortron Source power supply thus saves 15% in power costs while delivering higher efficiency. In addition, the Coba device generates more than 200 Watts of heat that must be dissipated.

klik2

prej verjamem nekomu, ki je dal cez roke ze neki napajalnikov, kot nekomu, ki nima pojma o stromu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CaqKa ::

za pretvorbo energije glih task ponucaš nekaj enrgije...
tak da totih 70% kr drži.. tebi pa še matematika ne štima.. zakaj? ker 0,3+0,6 ni 1 !!!!

ta najboljši trafoji majo okrog 98% izkoristka.. oni za polnit telefone pa okrog 70-80%.. računalniški napajalniki pa niso trafoji ampak stikalni elementi tako da so izkoristki še manjši... na vsak način bo napajalnik zelo dosti pripomogel k segrevanju v notranjosti kište!

BluPhenix ::

Ja no, sem mislil, da imajo racunalniski napajalniki vseeno malo vec izkoristka. Imajo nekje 70%.
Ampak se vedno stojim za svojimi trditvami. Nekako se bolj. Zakaj bi postavljal stvar, ki rabi veliko odvajanje toplote na vrh, kjer pride se vec toplote?

Ce bi napajalniki vsesavali zunanji zrak, bi bilo veliko boljse hlajeni kot tej, ki ga sesajo od znotraj ohišja. To drži in pika.

DR_M: glede tistih kolko vleče iz zida in koliko daje ven, je premalo podatkov, da bi sploh kaj pomenilo. Kako so merili v zidu in kako in kaj so merili na izhodu... enosmerno...? In š čim so merili.

Jaz imam "nekaj" pojma o stromu, ampak ker se nisem nikoli ubadal z racunalniskimi napajalniki pac ne vem kolko imajo tocno izkoristka. In vcasih je boljse, da mislis tudi s svojo glavo kot da verjames ljudem ki so kdaj kaj poizkusili.

TribesMan ::

Ce bi napajalniki vsesavali zunanji zrak, bi bilo veliko boljse hlajeni kot tej, ki ga sesajo od znotraj ohišja. To drži in pika.


Ja in bi veselo greli notranjost ohišja... kar je posebej priporočljivo...

Dejstvo je da stikalni napajalniki imajo dober izkoristek, vendar se v računalniških napajalnikih izkoristki vrtijo okoli 70%. To večinoma zaradi visokih tokov ki povzročajo izgube na usmerniških diodah in na dušilkah. Seveda bi se dalo narediti napajalnik tudi z precej višjimi izkoristki vendar vprašanje kdo bi bil pripravljen plačati za takstvor, ker ti garantiram da bi bila cena nad 100kSIT. Izkoristek napajalnika sploh ni tako težko meriti. Rabiš en Watmeter ki ga vštekaš v 230V vtičnico in potem nanj priklopiš napajalnik. Potem rabiš "bremena" da jih obesiš na napajalnik. To so lahko kakšni grelci ali kej podobnega... važno je samo da poznaš ohmsko upornost bremena. No na vse linije našopaš toliko obremenitve kolikor dovoljuje napajalnik (da teče maksimalni izhodni tok) in potem meriš napetost na izhodnih linijah... zračunaš moč na posamezni liniji in sešteješ posamezne moči skupaj. Potem pa samo še odčitaš iz watmetra v vtičnici kolliko vleče napajalnik iz električnega omrežja.

Izkoristek pa dobiš tako da izhodno moč deliš z vhodno močjo...
Zelo enostavna in dovolj natančna metoda za naše razmere... mogoče fali nekaj procentov vendar to ni bistvenega pomena.

Aja in napajalniki vlečejo zrak ven iz ohišja zato da je notranjost ohišja hladnejša, kar je veliko bolj bistvenega pomena. Ker napajalnik ima veliko hladilno površino in je ubistvu vseeno ali je temperatura zraka ki teče čez njega 20°C ali pa 30°C, se bo vedno zadostno ohladil... je pa zelo bistvenega pomena za notranjost ohišja ali je notri 30°C ali pa 40°C.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

DSmidgy ::

Da se malo nazaj na BTX vrnemo. BTX računalnik.

BluPhenix ::

TribesMan: preberi ostale poste, in bos videl, da jaz nisem nikjer napisal, da bi vsesani zrak sel v ohisje, zadnji post je bil le dodatek k prejsnjim.

In vem, kako se meri in racuna izkoristek. Napisal sem samo, da vprašanje kako so merili na tisti strani, ne pa da bi bili problemi z merjenjem izkoristka.

Urajmal ::

Jaz imam 420W napjalc in je po moje komponenta ki oddaja največ toplote... Dr_M: nisem te čisto razumel mislil sem da govoriš o oddajanju toplote...

Je to res da napajalc pri višji temperaturi slabše špila ???

Dr_M ::

Je to res da napajalc pri višji temperaturi slabše špila ???

mnja...konkretno pr mojmu precej bolj nihajo napetosti, ko je bolj vroce, kot pa takrat ko je hladno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

DSmidgy ::

Kaj komplicirate. Ni važno koliko watt-ov ma napajalec. Važen je izkoristek pri določeni obremenitvi.

Recimo maš 450W napajalec. Komponente ti porabijo ene 200W v povprečju. Pri 70% izkoristku je to 60W. Pomojem gre to vse v toploto.

Če je prevroče so težave - toplotni šum. Še večje so pa pri velikem nihanju obremenitve - pomoje.


Drugače je pa to tema BTX.

Keyser Soze ::

No pa eno pravo BTX ohišje



Ki gre tudi v ATX smeri. Kaj je s tem BTXom ipd? Bo umrl še pred rojstvom al bo zaživel.

Trenutno namreč premišljam o enem večjem ohišju. In tale Stacker me kar privlači. Za zelo dobro ceno. Zajetno, če se bolje izrazim.

A naj pričakujemo nove tehnologije oz. standarde (RAM, SLOTI) na ATX fomratih ali bolj na BTX?
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

BaRtMaN ::

So že na ATX platah vsekakor bodo tudi na BTX platah.

ick51 ::

Jaz sm kupu tega stackerja 1mesec nazaj in sem zelo zadovoljen! Ventilatorji ki jih dobiš zraven so izredno tihi, razen tist na vrhu je mjčken glasn, tko da sm ga odklopu. Ampak še vseeno mam zdj 21stopinj v ohišju. Mam AMD XP2600+ nenavitga.

Edino neki je, kar me moti...
Kukr veš ima to ohišje kletko za diske in spredaj je namontiran 12cm vent. Samo če hočeš uporabljat disketno enoto, ne morš venta namontirat, ker morš disketo ravno tako namontirat v kletko. In ker disketar mora gledat ven, potem ne more bit čez ventilator.

Jaz sem to tko rešu, da sm ventilator "obesu" samo na spodnje dva nosilca na kletki, tko da mi nekak visi dol s kletke. In stvar čis ok funkcionira, samo ne piha direktno na disk.

Z vsem ostalim sem pa navdušen!!
Ohišje ima ogromno prostora, zraven dobiš celo koleščke, kar se izkaže kot zelo uporabna zadeva, ker je kišta kr težka, tko da jo je lažje vozt naokoli:)

Vsekakor priporočam nakup!

kuglvinkl ::

Small update, na letoćnjem CESu, ki je je ravnokar odvrtel, n i bilo govora o BTX standardu, še posebej ne pri Intlu (po poročilu TechReporta IIRC). Menda so našli eno samo kišto pri ASUSu. V glavnem, če bo Intel šutiral v kanto P4 arhitekturo in se posvetil Dothanu in naslednikom, BTXa tudi ne bo rabil.
Your focus determines your reallity

DSmidgy ::

Sej nakaj kompjutrov je že v BTX formatu: HP desktop, gateway, shuttle.

Meni se zdi BTX boljši. Manj hrupa za isto temperaturo (rabiš samo 2 ventilatorja pa je isti učinek, kot če imaš 4 pri ATX. Pri ATXu se samo meša topel zrak okoli procesorja, pri BTX gre pa lepo ven iz kište.

A ni ECS bolj igračkarska zadeva? Verjetno se bo marca v Taivanu na Computexu vidlo, kako bo z BTXom.

Racko ::

Torej po domnevnih "BTX" ohisjih, kot je bilo povedano na prvi strani naj bi to bila ohisja ATX obrnjenia na glavo.Tukaj je to "BTX" ohisje po domnevah na prvi strani te teme ;). Jakoslav, slava ti!


LP Rapy

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Racko ()

Djluna ::

ammm kaj novega o btx?
------------------------------------------
www.pc-moding.cjb.net

kuglvinkl ::

Na srečo nič.
Your focus determines your reallity

Zheegec ::

Samo res, sem mislil da bo Intel to kaj bol forsiral na OEM trg, kot ponavadi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

falotXP ::

Kdaj približno bo podprt oz. uveljavljen ta BTX standard?
Se že zdaj splača kupiti kako "BTX" ohišje, če kupuješ novo ali pa je boljše še nekaj časa (1-2 leti) počakati?

boštjan ::

samo BTX ohišje se ti ne splača kupovat(ga sploh prodajajo kje),ker se še glede tega sploh ni nič zgodilo.Če hočeš si kupi tako ohišje,ki podpira oba standarda,ATX in BTX
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

falotXP ::

Tako ohišje ki podpira oba standarda - ATX in BTX je malo hecno, saj sploh v celoti ne podpira BTX standarda ampak neko zmes med ATX in BTX, tako da to odpade.
Kdaj naji bi se redno pojavil BTX oz. je že kaka BTX plata?

boštjan ::

google man,google
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

falotXP ::

Kaj BTX standard je že po rojstvu umrl ali kaj? Čudno, da ni in ni podpore BTX, saj ne najdem nobenih BTX plat in ohišij...kaj bo na mesto BTX ostal ATX ali kakšen ATX2???

BaRtMaN ::

ATX2 že je, če se ne motim, dražji napajalniki so že skladni z BTX, a njega od nikoder. Po mojem ga tudi še nekaj časa ne bo, zdaj ko bo Intel na nova jedra prekopiral Pentium M, ki je precej hladnejši od Presscotta.

falotXP ::

BTX vstal od mrtvih???!! Ali se je zadeva začela premikat ali kaj TO pomeni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: falotXP ()

falotXP ::

Kaj se ta zadeva BTX kaj premika ali nič....ima kdo kake novice o BTX standardu?

tina-n-robi ::

jaz mam doma BTX ohišje. če koga zanima, ga lahko mal pofotkam od znotraj. razen da je lep, njegove prednosti ne opazim

lp

kuglvinkl ::

Kul, ti kar slikaj in objavi fotke tukaj. :)
Your focus determines your reallity

falotXP ::

A je kaj novega o tem standardu? Bo mogoče BTX oživel ob prihodu novega Windowsa Viste?
No, ampak kot vse kaže se BTX ne bo tako zelo uveljavil, ampak bo nekako še en standard poleg ATX 2.0...ali?

kuglvinkl ::

Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

falotXP ::

To, da eden manj znani proizvajalec matičnih plošč (FIS) naredi eno plato po BTX standardu ne pomeni nič....saj vem, da se najde nekaj BTX stvari, samo teh je zelo zelo malo.

kuglvinkl ::

Kdo je pa reku, da to kej pomeni. Pač primerek BTX MB za AMD. Redek kot sneg poleti, tu je catch. ;)
Your focus determines your reallity

falotXP ::

Nekaj novega o BTX-u.... KLIK!

bradek ::

Dell precej uporablja BTX ohisja in plate... modeli GX280, GX620, Dimension, XPS, PowerEdge serverji,...

para! ::

Tale BTX je zanimiva stvar. Ravno sestavljam enga BTX enermaxa, moram rečt, da je kar kul, samo Tagan ma nekoliko prekratke kable, da bi jih primerno skril :\

Seveda, pridejo fotke, ko končam.

lp
Death before dishonor!

falotXP ::

Ja...samo ne vem, nič ne zgleda, da bo AMD podprl ta Intel-ov BTX standard...
Mogoče bo pa tako, da bodo Intel mašine podprte z BTX, AMD pa še dalje z ATX 2.0...
Samo, če se dobro spomnim, bi ta BTX standard moral nadomestiti ATX že v začetku leta 2005, zdaj smo pa že 2006 pa še nič ne kaže na to!!
Mislim, da več vloge ob podpori BTX-a imajo podjetja, ki izdelujejo matične plošče, ohišja in druge komponente, kot pa proizvajalca procesorjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: falotXP ()

para! ::

Če bo Intel šel na BTX, bo na BTX šel tudi AMD, slednji se lih ne more kej preveč zmišljevat, dokler Intel narekuje smernice industrije...

lp
Death before dishonor!

borizZZ ::

Napajalnik še zdaleč ni najtoplejša stvar v računalniku......je med hladnejšimi stvarmi v računalniku ;)
Js sm dal za svoj napajalnik 10k, pa je ful stabiln.. greje se pa splJoh ne.Po enem tednu delovanja je napajalnik na otip HLADEN ;) :O
zej nevem, a je kej narobe z mojim napajalnikom al pa s tistim, ki trdi, da se najbolj segreva :8)
0:)

falotXP ::

Kot kaže se nekaj spreminja v prevzemu BTX standarda namesto ATX-a, saj tako je kazalo na Intel-jevem IDF Forumu , kjer je Intel trdil, da bodo leta 2007 izdelovali le še BTX matične plošče, nakaj povzetih besed pa se najde tudi na strani Računalniških novic. AMD, naj bi BTX standard prevzel v sredini leta 2007.

falotXP ::

Ima kdo kakšne novice o tem kako in kaj je s tem BTX-om?

kuglvinkl ::

Ja, neki se počasi premika. Delam članek na to temo.

falotXP ::

Kdaj bo ta članek nared, ker se odločam za nakup ohišja, pane vem ali naj kupim ATX ali BTX ohišje...

iskra ::

Eh, skoči na slo-mod in poišči kak nasvet kako narediti tako ohišje ;) Pa še ATX komponente lahko zbašeš noter :P
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

kuglvinkl ::

Če boš vzel BTX ohišje, rabiš še BTX mama plato.

falotXP ::

Teh plat pa skorajda ni oz. tiste, ki so niso nič posebnega, tako, da mislim, da ta opcija odpade!

Heavy ::

Kam pa je zdej poniknu BTX po prihodu Core 2 procesprjev?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GeForce GTX 260+ za eno režo

Oddelek: Novice / Grafične kartice
313918 (2839) filip007
»

Slovo BTX-a?

Oddelek: Novice / Procesorji
142982 (2274) Poldi112
»

napajlnik in ventilatorji

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
262209 (1872) Pyr0Beast
»

BTX Form Factor

Oddelek: Strojna oprema
101226 (1098) MilkyWay
»

Po AT in ATX še BTX

Oddelek: Novice / Modifikacije
362506 (2506) norvalk

Več podobnih tem