» »

napajlnik in ventilatorji

napajlnik in ventilatorji

Vikking ::

Zanima me nekaj pri napjalnikih. nasplošno

1. Pri napajalnikih z enim ventilatorjem 80mm (zadaj), kam ventilator piha zrak? iz ohišja ali v ohišje?

2. Pri napajalnikih z 2 ventilatorjema 80mm (zadaj in spodaj), kam ventilator piha zrak? iz ohišja ali v ohišje?

3. Pri napajalnikih z 1 velikim ventilatorjem cca. 120mm (spodaj), kam ventilator piha zrak? iz ohišja ali v ohišje?

SebaR ::

Pomoje so vsi nareti tako da piha zrak ven ;)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

iro ::

Logika :D
ven iz ohisja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iro ()

Matej_K ::

Zmeraj ven iz ohišja, razen če ti ne obrneš!!
... .. .

Vikking ::

Se pravi nasplošno vsi ventilatorji na napajlniku potiskajo zrak iz ohišja

iro ::

Stari so tudi noter pihali. Kaj te matra.Gre se sam da sevroc zrak odvaja iz ohišja.

SebaR ::

Ti je že iro odgovoril - vroč zrak je pri vrhu :P
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Vikking ::

Jah ker sem gledu te napajalnike ki imajo en velik ventilator spodaj, pa ti potem tiši topel zrak navzdol proti procesorju in grafični.

Barac00da ::

http://www.slo-tech.com/clanki/hs/hs.sh...

Tuki je luni zelo lepo opisal pretok zraka po ohišju.
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

Vikking ::

barac00da, ja vem ampak tukaj je vse lepo in prav ko se gre za ventilator zadaj napajalnika ki izpihuje vroči zrak.

Kaj pa napajlnik ki izpihuje vroč zrak navzdol proti procesorju in grafični. problem je v tem da ga meče direkt na grafo ker je tako postavljena. Problem je rešen če na vrhu ohišja narediš odprtino in napajalnik obrneš da ja ventilator zgoraj.

Kišta je sedaj narejena tako da spodajpod diski ventilator vpihuje zrak, nad grafično ga eden vpihuje, na vrhu ga en 92mm izpihuje (med 5.25 pogoni in napajalnikom).

Kako bi dosegel da bi ventilatorji pri takšnem sistemu učinkovito hladili napajalnik z manj vrtljaji. Dodati spredaj 80mm vent (vpihuje), dodati spodaj en 120mm vent (izpihuje). Na ohišju napjalnika bi se lahko dodatno naredile reže.

Zanimajo me predlogi za najboljšo postavitev in ohladitev napajalnika, da bi dosegel zaželjeno tišino (ne popolno se razume).

Barac00da ::

Nisem ravno strokovnjak, se mi pa zdi da bi bilo vredu, če bi bila pod diski 2 venta, ki bi vpihovala zrak, ta nad grafično bi ga pa izpihoval.
Vant na spodnji strani napajalnika lahko samo obrneš, da piha zrak navzgor (proti napajalniku) in potem ven, sploh če je zadaj še en vent.
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

BluPhenix ::

Jah ker sem gledu te napajalnike ki imajo en velik ventilator spodaj, pa ti potem tiši topel zrak navzdol proti procesorju in grafični.


Emm, napajalnik piha zrak ven iz kište. Torej pri modelu z dvema vetilatorjema piha spodnji V napajalnik, zadnji pa IZ napajalnika, torej oba pihata iz ohišja, vendar en v napajalnik drugi iz, a ni to logično?

Razen če res pihata oba iz napajalnika, potem je to neumno in takega napajalnika nebi nikoli kupil, ker je preprosto neumno.

gofra ::

Fantje, najprej se vprašajate čemu služi ventilator, potem razmislite, katera telesa v računalniku oddajo največ toplote in ne boste več spraševali podobno nesmiselnih vprašanj...














hint: topel zrak se dviga, napajalec pa oddaja precej toplote

bzp ::

toplota ki jo odda napajalnik se precej hitro skrije ce ni v kisti ravno 486. Tudi CE bi pihal v kisto (taksnega napajalnika se nisem videl) to nebi bil tak problem.

Obrnit poljubno pa napajalnika ne bos mogel, ker nima simetricnih lukenj za pritrditev ...

Tisji pa bolj hladen napajalnik je pa samo ena resitev -> $$$ ... danes je izbira kvalitetnih in tihih napajalnikov tudi pri nas ze kar precejsna ... za 5k bos pa pac poslusal ropot ventilatorja (ce ga ugasnes pa cvretje elektronike, kar ti je ljubse)

gofra ::

Ja človek no...kam se pa skrije?
Če sistem sesa okoliški zrak, ki ima recimo nekje 20 - 25 stopinj celzija je to v primerjavi z napajalnikom, ki seva okrog sebe neobremenjen vsaj na 30, 35 stopinj topel zrak (kar je precej malo, bi rekel, da prej več) 10 stopinj hladneje. In če računaš, da procesorju (in drugim komponentam) efektivnost s temperaturo ne pada linearno boš vedel zakaj piha ven.

Napajalniki so po zasnovi toplotno neobčutljive zadeve iz česar gre po zdravi logiki sklepati, da so to ena bolj izrazitih "seval" v računalniku. Iz istega razloga so večinoma postavljeni na vrh računalnika. Poskusi za hec obrniti smer izpuha in opazuj temperature procesorja.

Tako da, če je imel kdo priložnost videti napajalec, ki piha noter in ne ven, je to najbrž posledica bodisi neumnosti ali pa napake.

LC 420 ali 550 je izjemno tih (praktično neslišen), dokaj "hladen" in predvsem poceni. Mislim, da 420ko dobiš že za okrog 6 tisočakov.


lp

iro ::

BZP :D
Kaj če bi si to prebrali Hlajenje sistema

BluPhenix ::

Gofra: v starih 486ke je na veliko ohišjih ventilator na napajalniku pihal v ohišje (takrat se je najbolj grel napajalnik), potem ko so bile druge komponente bolj kritične, so to obrnili.

Napajalniki so po zasnovi toplotno neobčutljive zadeve iz česar gre po zdravi logiki sklepati, da so to ena bolj izrazitih "seval" v računalniku.

Tega stavka ne razumem najbolje, kaj misliš s tem, da so toplotno neobčutljive zadeve? In kaj z najbolj izrazita sevala v računalniku? Da oddajo največ roplote?

Iz istega razloga so večinoma postavljeni na vrh računalnika.

V BTX standardu bodo baje napajalniki spodaj, tako kot jih imajo Appli.

gofra ::

- toplotno neobčutljive = ni potrebe po hlajenju ergo...vroče ko pes (mal heca no, ampoak ni daleč od resnice)
- najbolj izrazita sevala = oddajajo največ toplote

Kar se tiče pihanja V -> mislim ok, ne trdim, da tega nikdar ni bilo. Vsekakor pa se sliši popolnoma nelogično in oh in sploh nesmiselno. In BTX ohišja - kako misliš spodaj? Kakor jaz vem je BTX ležeče (horizontalno postavljeno) ohišje. In imel sem priložnost videti vsaj 10 raličnih pa tudi pri enem ventilator napajalnika ni pihal V ohišje. Bi prilimal kako sliko?



lp

Nejc Pintar ::

hehe, BTX nima veze s horizontalnostjo, lahko je vertikalno ali pa horizontalno:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

bzp ::

kolk porabi napajalnik (W) za lastno delovanje?
koliko pa (sodoben) procesor?
I rest my case ...

alesr ::

HEHE! Napajalnik spljoh ne piha, ker ni prižgan!! Hecam :D

Ker imam Fanless napajalnik mi nič ne piha!?!?! Čudno a ne??

ps.:Je pa res da če odprem okno in vrta začne vlečt prepih! :D

BluPhenix ::

[gofra napajalnik je treba hladiti in to ;im bolj ucinkovito. Ce napajalnik ni ustrezno hlajen ti bo cel racunalnik bolj bogo delal. Zakaj? Recimo ze samo zaradi stabilizatorjev, ki jih imas v napajalniku in skrbijo za stabilne linije, ko so prevec topli ne delajo vec kot bi morali. Pa pustmo ostale dele, ki so toplotno zelo odvisni. Tako da napajalnik rabi hlajenje, brez tega ne dela kot bi moral oziroma se lahko tudi unici.

BTX je novi standard ohisij, lahko si vec o njem preberes tukaj.

Ocitno nisi dobro prebral mojega teksta. Jaz sem navajal, da spodnji ventilator piha V NAPAJALNIK, zadnji pa IZ NAPAJALNIKA, torej oba pihata IZ OHISJA.

Ce nisi se videl napajalnika ki piha noter verjetno pomeni, da se nisi se nikoli srecal z kaksno 486ko.

alesr, kateri napajalnik pa imas? Si zadovoljen z njim? Jaz imam LCja, vendar mi je preglasen tako da bom verjetno kmalu nabavil fanless in me zanima kaksne izkusnje imas s tvojim,

Zgodovina sprememb…

gofra ::

Motiš se, napajalnika ni treba hladiti ZELO učinkovito. Napajalnik, ni občutljiv na povišanje temperature kot je recimo CPU ali GPU, pa čipovje na ramih, NB, SB, konec koncev pa tudi diski. To tudi nekako pojasni zakaj je postavljen na vrh, kot zadnja točka, kjer je zrak (vsaj kar se sitema tiče) najbolj segret. Razlika 10 stopinj bistveno napajalniku ne bo škodila. Medtem, ko je teh deset stopinj v ohišju lahko zelo usodnih za kakega bolj zagrizenega overclockerja.

Dejstvo tudi ostaja, da se napajalnik, kot vsako drugo "elektrificirano" telo segreva. In ker je hlajen bistveno slabše kot drobovje računala, ostaja nekje največji oddajnik toplote.

Kar se tiče "prihajajočega" BTX standarda se meni zdi, da gre bolj ko ne za pred rojstvom umrlo zvezdo (kolikor neumno se že sliši). To sklepam tudi iz še zelo študioznih skic in risb, ki so se raztresle po medmrežju. Poleg tega sem opazil, da naj bi bil v treh različicah od katerih naj bi bile dve desktop variante. Tower naj bi imel napajlnik zgoraj in ne spodaj.

Lian Li je izjema.

Kar pa se 486k tiče...ker jih res nisem veliko bom raje tiho ;) Obe moji pa sta imeli ventilator v napajalniku (en sam), ki je pihal ven.


lp

BluPhenix ::

In ker je hlajen bistveno slabše kot drobovje računala, ostaja nekje največji oddajnik toplote.

Pa ti to resno? Oddana toplota je odvisna od hlajenja? Oddana toplota je odvisna od obremenitve, z dobrim hlajenjem lahko znižaš temperaturo. Napajalnik oddjaja enako količino toplote če ga hladiš ali ne (z enako obremenitvijo), le da če ga ne hladiš, da crkne. Največji oddajnik toplote v računalniku je zadnje čase centralni procesor. Ne bo minilo dolgo, ko bodo to znali biti grafični procesorji.

Motiš se, napajalnika ni treba hladiti ZELO učinkovito. Napajalnik, ni občutljiv na povišanje temperature kot je recimo CPU ali GPU, pa čipovje na ramih, NB, SB, konec koncev pa tudi diski.

Ma halo? Sem ti prej napisal zakaj je treba efektivno hladiti napajalnik. Napajalnik, posebno takšen, ki dela na robu svojih zmogljivosti je precej občutljiv na povišane temperature, vsekakor bolj kot čipovje na ramih, diski in podobno.

Pyr0Beast ::

pr 486 in podobnih stvareh je vent iz napajalca pihu na proc.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

alesr ::

To je pa čisto res! Seveda je moral biti računalnik prižgan! :) hec

Napačno mišljenje včasih glede hlajenja. Ali pač?!

Pyr0Beast ::

sem vidu tut p2 450M ko je mel proc sam ogromna rebra, vent (nad, zraven proca) je iz napajalcavn pihu, tako da se je zrak nekako čudno vrtinču in iz venta pihal na proc. (sej se pr vsakem ventu to pozna, da na tisti strani ko zrak not vleče ob robu piha ven).
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novo ohišje in hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
617190 (5599) solatko
»

BTX (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10518038 (7165) filip007
»

Smer pihanja zraka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121583 (1126) stock
»

Pravilna raba VENTILATORJEV....

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
393442 (2707) SkIDiver
»

napajalnik

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101084 (967) roscha

Več podobnih tem