» »

Izdelovanje pejgov

Izdelovanje pejgov

«
1
2

JurijTurnsek ::

Ker se sam veliko ukvarjem z izdelovanje spletnih strani, me zanima kaj je pri vas najpomemnejše pri straneh. Ali je to hitrost loadanja, ali pa samo da je flash, pa boli men k kak dolgo loadalo... Vam je vsseno al je stran nareta v beležki al je lahko tu kk front page vmes... Komentirajte!!
http://www.slatnaskejta.com

whatson ::

NO flash, frontpage, ...

stran mora dobro izgledati, mora biti funkcionalna, hitra,...

sicer pa: Perl, php
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

lordgreg ::

točno tako..

uporabljaj samo čisto html kodo z uporabo beležke, ultraedita,.. BREZ frontpejdža, drimviverja,...

tudi ne glej za kakšnimi FLASH stranmi! ne smeš pa gledati samo na hitrost nalaganja... glej tudi na obliko.. barve,.. pazi da bo prvi vtis obiskovalca dober in da ti strani ne bo zapustil čez 20 sekund

JurijTurnsek ::

sej se men tud zdi da flash sux(pa čeprav lepo zgleda), pa front page tud, ker vse sm naredi, pol te pa kdo kej o html vpraša pa nimaš pojma...
http://www.slatnaskejta.com

CCD ::

To, da se piše webpage v beležki se mi zdi pa največja traparija vseh časov. Dreamweaver vrže ven čist lepo kodo, še FP pa Word kodo lohka z njim čistiš (sej ne da bi kdo delal kaj v Wordu)
Drugače sem pa zagovornik funkcionalnih in uporabnih in ne fancy Flash strani. Kakšno majhno animacijo se že lohka da, da se pa vse premika pa blešči...no way.
Pa pazit je treba na barvne kombinacije, jest narbol sovražim fluorescentne barve pa teksture za ozadje.
Hitrost nalaganja je pa tud precej pomembna. Dobra stran se ne sme nalagat dlje kot Slo-tech.:D
Ampak to je sam moje mnenje...

JLP ::

Stran more bit lepo oblikvana brez kakih pretiranih barv pa animacij pa take šminkarije. Se je treba potrudt da je majhna kolikor je to le mogoče. Najraj brez DW (sploh pa tace stran od FP), more bit narjena po standardih, specifikacijah.
Live long and prosper!

Lunik ::

najvažnejše pri spletni strani je, da je ENAKO vidna v vseh brskalnikih (torej standardi...), preprostost izgled in uporabnost

whatson ::

se strinjam z JLPjem...
stran je naj čim manjša (v velikosti filejev mislim)... ter pregledna, polna informacij in brez nepotrebnega crapa,... ter seveda grafično primerno narejena... (očem prijazna):D
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

JurijTurnsek ::

ja pa se vam zdi to da je stran enako dobro vidna v vseh browserijh full pomembno, al si mislite IE rulz??
http://www.slatnaskejta.com

JLP ::

Odvisn od strani. Kake velke korporacije si recimo ne morjo prvošt da u kašnmu browserju stran neb delala.
Sam pa mislm da se more pisat stran po standardih in če browser ne podpira standarda (pa ne mislm s tem "MS standardov") pol nej pač popravjo browser da bo prov rendirov.
Live long and prosper!

Lara-K ::

Omas ma cist prov, ne vem zakva ne bi smel narest paget v dreamwaverju ker je cist v redu. Jest mam pa rada take preproste strani pa lepo narjene, pa ne prevec kicaste seveda. In brez flasha...:D
Lara-K - http://lara-k.zipp.nu

Loki ::

Se strinjam z vsemi, pa framov ne sme bit!!!

Drgac pa kodo lahko pises tut z M$ Visual InterDev, ce ga mas (fajn je, k mas predogled, tko da lohk hitr kej popravs, pa se barva ti kodo).

Aja pa ne sme bit pisana za doloceno locljivost.
I left my wallet in El Segundo

darh ::

ejga Kornholio... tko ti povem.. če se velik z izdelovanjem ukvarjaš tko kt pravš bi pa to že mogu vedt !!

anyway..


- čimamnjša velikost strani ( skupej z slikam ) -> hitrost loudanja
- preglednost informacij, nekak je namen da ponudis informacije
- čimlajšja navigacija oz struktura strani ( take logične rešitve so najboljš ! )
- če se že greš šminkarijo, jo uporabi zvito, ne pretiravat, dobro je kej vedt o barvah ipd... če je stran tebi ušeč, še ne pomni da je drugim ( aja.. umetnost je prepričat druge da jim je stran ušeč, še posebej če je to stranla, pa se ti ne da redesigna delat !! )
- da stran zadovoljuje standarde!
- da je prikaz strani enako kvaliteten v večini broserjev ( ni se ti lih treba ozirat na najstarejše verzije )!!


upam de nism kej pozabu....


še dodatek:
Lara-K
stran itak da lohka nardiš v DW, tud v FP jo lohka nardiš.. apa zarad mene tud v WORDU ( v skrajni sili ( si tud kojot nogo odgrizne... )) ampak... tuning je treba nardit čist tko lepo TEXTonly varjanto... belive me !!

Roberto
določene stvari se da s frejmi velik lepše rešit... sam ko jih uporabiš, morš vedt zakaj si jih uporabu in jih je treba tud primerno skrit, ne pa da je 10px debel rob, ki ločuje strani.... to pa bad zgleda...
Excuses are useless! Results are priceless!

Lunik ::

xbite je povedal vse.... :D
Strinjam se čist z vsem...

Zanima me tolele: zakaj ste vsi proti Flashu????

darh ::

ej sej s flashom ni nc narobe, ce je le preudarno uporablen.... ne pa preturavat.. treba je vedt kje in kako ga uporabt......

pa istko kt pr navadnih pejđih... treba je v cimanjsi file size stlact najvec....
Excuses are useless! Results are priceless!

Loki ::

Emm xbite a ti kej ves, a je ta levi in desni del pri Slo-Techu (linki...) narejen z uporabo framov (ka pa Slo-Lan)?
A se da kako izniciti tisto foro, k ti noce pokazat polhnega naslova v address vrstici v browserju?
I left my wallet in El Segundo

Lunik ::

jah tako nekako ja...
od kar se ukvarjam s flashem sem ugotovil, da se da pejđ izredno fino optimizirat. ce bi se mi dalo (pa se mi ne:D) bi pomoje lahko moj pejđ ki je ogromno prevelik (350kb) spravil na ene ~100kb, kar je pa že kar ok. pa če podstrani loadaš sproti je fajl še manjši. trenutni projekt narejen v flashu je osnova strani velika 60kb. prva beta je bila 150...
ok whatever...

ne zanima me tole, veliko jih je reklo "pa ne sme bit flasha..." zakaj ne?:\

glede fore, da ne prikazuje polnega naslova, mislim, da se ne da, ker potem ti tudi ne bi nič pomagalo, ker lahko ne bi vedel, za kateri frejm je tisti naslov...

darh ::

Roberto slo-tech in slo-lan sta narejena brez frejmov, kar je tusd najboljsa resitev, saj sta leva in desna menula na obeh straneh preolga, in bi glupo izpadlo...


kako skrit URL
cist tko btw: zakaj bi sploh to delou ? a ni fino, ce lahko uporabnik skopira naslov i ga posle kolegu po emejlu ?

zadevo pa lahko resis tako, da nardis samo en frame in notr odpiras pol strani, v vrstici je pa napisan samo URL od frejma.... zvoto ane..
Excuses are useless! Results are priceless!

ilanium ::

Ne bom pametoval okrog strani. Napovedal bi le, da bodo približno čez 2 leti, ko bodo širokopasovne povezave to kar je danes dial-up, vse strani sprogramirane s pomočjo animacije oziroma programov kot so Flash. Sloveniji pa zaenkrat ponudi server-side sprocesirano čisto HTML kodo z manjšimi lepotnimi dodatki flasha in slikc, pa bo.

lordgreg ::

fantje.. in dekle ;) (in en, ki je pametoval, da je nesmisel pisat HTMLja v beležki!!!)

Ko boš ti recimo kakšni dve leti webmaster, boš že videl, zakaj je boljše pisat kodo v beležki kot pa v drimvivr'ju ali v Wordu :B

Aja.. pravi webmasterji vedo, da so z okvirji in tabelami križi.. pa nepreglednost.. zaupal vam bom eno finto, ki jo uporabljajte, kolikor vam paše...

Poglejte uradno (neodprto) stran beast skripte (SOURCE) pa boste videli kaj je čistost HTML kode!!!
Pa daj, klikni že tukaj!

darh ::

mater si se namatru... hehe... ker HTML sweeper pa uprablas :D

aja.. men je leps dat sam 2 presledka pred podrejenim tagom namest enga tagga, tko kt zdej zgleda tud ves moj PHP source... je bolj pregledno, ker je manj zamika...
Excuses are useless! Results are priceless!

lordgreg ::

haha.. meni se zdi, da sem končno nekako na mojstrsko raven izdelovanja strani prišel.. HTML ROX THE WORLD!!! :D

bzagozen ::

Fantje in dekleta, mislim da večina ti. webmasterjev pozablja na VSEBINO. Stran je lahko narejena po vseh standardih, grafično lepa, pregledna, se hitro nalaga in še in še..., ampak, če nima kaj ponuditi, JE ZA EN DREK.

Mislim, da redko kdo pride na Slo-Tech zaradi grafične podobe.

Primer dobre strani, ki upošteva vse (VSE) zahteve je http://www.eon.si. 8-)
www.alkoma.si

darh ::

mislm da tud eon ni popoln !

hehe.. but nothing's perfect...
Excuses are useless! Results are priceless!

whatson ::

Eon je res dober/hiter... skoraj bi lahko trdil da je ena (naj)boljših slovenskih strani trenutno... sicer bi se pa še dalo par stvari izboljšat in polepšat
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

lordgreg ::

zame je najlepša stran rsos.s5.net.. slovenska mislim.. saj vem, da obstajajo še lepše ampak tale mi je trenutno najboljša

darh ::

ja dost kul zgleda tale stran....
anyway... sem zasledu na tejle strani en dobr tekst k lih paše na tole stran, torej QUOTE:


Dober izgled ni dovolj

pon, 26.3.2001 - Največji mit o oblikovanju spletnih mest je ta, da je to izključno v domeni grafičnih oblikovalcev, tistih individualcev, ki preždijo noči pred svojimi Pc-ji in komaj čakajo na najnovejšo izdajo Photoshopa. Dejstvo je, da je grafični designer le eden izmed figur v tej kompleksni in bogati produkciji. Dobro izdelana spletna mesta so rezultat tako oblikovalcev kot tudi informacijskih arhitektov, izvedencev za uporabnost, managerjev blagovnih znamk in trženja ter tehničnih direktorjev. Zakaj toliko ljudi? Ker je bistvo spletnega oblikovanja več kot le dober izgled. V nasprotju z brošurami, katerih namen je poleg dajanja peščice informacij predvsem izgledati čim bolje, pa je namen website-a predvsem pomagati uporabnikom doseči specifične naloge. Spletno mesto, ki izgleda prelepo, a slabo funkcionira, je uporabno približno toliko kot Porsche z Yugovim motorjem.


Pri kreiranju spletnih aplikacij je vse prepogosto spregledan koncept preprostosti. Vedno znova se pojavljajo spletna mesta s fantastično grafiko in animacijo, ne dajejo pa nobenih informacij, čemu sploh služijo in kaj je njihovo poslanstvo. Od povsod nas zasuvajo pop-up okna, pri Flash animacijah pa je občinstvo razdeljeno na tiste, ki jih obožujejo in tiste, ki jih sovražijo. Na srečo spletni oblikovalci z dozorevanjem začnejo dajati prednost funkciji pred formo. Podjetja se znebijo odvečnega osebja in začenjajo delati spletne aplikacije čimbolj praktične in preproste. Velik je pritisk za ustvarjanje dobička, zato je dodatno oblikovanje le v napoto nujnim nalogam, pa naj bo to sklenjena prodaja ali pa prepričati kupca, naj klika še globje.


Vse to poraja strahove, da bo splet postal dolgočasno mesto, kjer bodo vladali le odtenki sive. Vendar bo pragmatično oblikovanje napravilo splet kvečjemu bolj prijeten. Uspešna spletna mesta temeljijo zgolj na nekaj osnovnih principih, kar pa pomen spletnega oblikovanja prej kot ne povečuje. S širjenjem spleta na nove platforme kot so mobilni telefoni in dlančni osebni računalniki, slišimo vse pogosteje besedo 'uporabnost'. Če prodajate bodisi vrtno opremo ali pa posredujete prenose športnih dogodkov, morate poskrbeti, da bo vaše spletišče intuitivno, hitro naloženo, preprosto za navigacijo in stranka zadovoljna. Odločitev je vaša: želite spletno mesto, ki dobro izgleda, ali spletno mesto, ki poskrbi, da dobro izgledate vi?


rSOS

Excuses are useless! Results are priceless!

lordgreg ::

no vidite.. sem vam spet nekaj koristnega pokazal..

Lara-K ::

Ne vem kva maste proti frejmom, men so vsec, ce je stran lepo narjena in ce so postavljeni tako da dobr zgleda. Proti Flashu pa nimam nic, in ce bi imela kabl al pa vsaj hitrejso povezavo bi se kaksno flash stran pogledala, tko pa se mi ne da cakat da se flash naloada. Pa najbl nazivce mi gre ce ti stran vrze cez ceu monitor, da je ne mors skinit ampak mors cakat da se cela stran naloada pol pa lahko kliknes izhod. Glede beleznice, pa res pretiravate, dreamweaver je cist good za strani.>:D
Lara-K - http://lara-k.zipp.nu

whatson ::

LARA-K: Dreamweaver je dost dober za kake nezahtevne osebne strani ali predstavitve... kakor pa hočemo met boljšo, bolj funkcionalno in hutrejšo stran pa se moremo skraj nujno polotit phpja, perla,... in tukaj pridev poštev kaka "beležnica"...

Glede frejmov pa: meni se ne dopadejo... dostikrat popačijo stran. Jaz se jim najraje izognem na daleč:D
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

blue96 ::

moj komentar in odgovor je do pike whatsonov... jaz bi isto odgovoril, kopiral ne bom, ampoak ti povem, da se enkrat preberi whatsonove poste, to bo kar najboljsa resitev!

sicer pa se dodajam, da mora stran imeti knjigo gostov in anketo. to je nujno!
.

BaTeMaN ::

Hehehe.

Eni se majo tule za ne vem kake WEBMASTERje,.. jaz sem le opazovalec.. da tud sam sem že delal strani za zabavo,.. kdo pa ni a ne ?
A je res važno s čim delaš stran, če je le ta učinkovita? QL stran je tista, ki za njenega avtorja dela denar ?! Se ne strinjate ? STrani ki ne delajo denar,.. delajo na EGOTU webmasterja,.. 10000 obiskov Vauuu. In komu se boš pojhvalil mamici al atiju,.. če si se zabaval ob izdelovanju je to to. Če te kdo pohvali še tolk bolje,.. če se kdo še kdaj vrne nba stran JUPY...
Nažalost pa se svet vri okol denarja... prej al slej boste vsi to videli... eni so že.

Delajte s čim hočte ampak NOTEPAD je za majstore :) Tisti, ki že nekaj vejo,..
Nekaj sem pač moral povedat, ko sem pridno prebral vse poste :)
LP
less then zero

ferjan ::

whatson: Glede frejmov pa: meni se ne dopadejo... dostikrat popačijo stran. Jaz se jim najraje izognem na daleč

Nebi rekel....jaz sem mnenja, da se da ravno s frejmi narediti stran tako, da je dobro vidna pri vseh resolucijah. Samo moraš jih znati uporabljati.

Pejt na mojo stran pa mal spreminjaj resolucijo...al pa dovolj bo če kar explorerjevo okno pomanjšuješ in povečuješ:\

Klik ---> Fotogalerija - Jaka Ferjan

darh ::

bravo [-BATE-].. to ti dam cist prou... notepad oz urejanje HTML kode v text-editorju ( like Ultraedit ) je za tiste k neki znajo... sej tisti k ne se tega itak ne lotjo....


to je perfekti način, kako izpilš nekej do potankosti... ob enem morš seveda vedt ja delaš...

FRAMES/NO-FRAMES:
res mi je a bad, k se morm ponavlat.... frejmi so odlišni gradnik strani, če le veš kako jih uporabt in po potrebi skrit ! če pa ne veš oz jih ne znaš uporabit, pol don't touch ! v tem je usa skrivnost !
Excuses are useless! Results are priceless!

Jebiveter ::

Mene pa full zanima kako nardit v DWju, da se stran raztegne cez celo sirino browserja oz. da je vidna od roba do roba pri vseh resolucijah! To bo men vecna uganka.....
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

darh ::

prtisnes CTRL+J (ne vem kako se pride do tega na pamet.. pogledat se mi pa ne da) pa tam mas margin (left pa top pa še ene dva), pol daš pa use na 0 oz na tolk pixlov, kokr ti pase....

to je to..
Excuses are useless! Results are priceless!

Elemen_T ::

Zelo Zelo Zelo se strinjam [-BATE-]-om. Jaz, npr, uporabljam naslednje programe: Ultraedit, dreamweaver,FP2k,perl builder, PSP,photoshop in povem vam, strani izdelujem že lep čas pa mi vsi našteti programi služijo enako uporabno. Tudi v FPju npr je kar nekaj stvari ki jih veliko prej narediš kot v beležnici ali dwju (ali kjer kol pač)...tisto kodo, ki jo pa določeni programi nabijejo v HTML pa pač sčistiš (ponavadi le v fp).
Še moje mnenje:
Naredi strani KJERKOLI, važna je le hitrost, kvaliteta in fleksibilnost - to velja za strani, ne za programe.
lp

abcde7 ::

Macromedia fireworks-> cool gumbi, sicer je pa vse od macromedie itaq zakon!!!8-)

whatson ::

meni se pa Fireworks ne dopade... no odvisno kakšno stran delaš...
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

lordgreg ::

še enkrat bom rekel.. čisto odvisno od potreb izdelovalca.. če je stran osebna se ne bodo tako trudili kot za kako dobičkonosno..

je pa res, da se vse vrti okrog denarja.. -no comment

JurijTurnsek ::

Ja dobri komentarji, sm nism nikjez zasledi, da kdo uporablja 1st page 2000, ki je po moje zelo dober freeware program, ki morate preizkusti!!!

Aja pa še neki...a se vam zdi smiselno uporabljat CSS fajle, če se pol v netscejpu vse zjebe...men se ne...
http://www.slatnaskejta.com

whatson ::

v starem netscapu ja.. ampak v novem CSS dela OK
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

darh ::

CSS rox the nation... pač je treba uporabt sam tiste elemente k delajo tud v netskretu...
Excuses are useless! Results are priceless!

JurijTurnsek ::

ja samo polno folka kuri star netskejp pa star IE.... to shit;((|O
http://www.slatnaskejta.com

Cr00k ::

No jst sem delu...hp za klub..pa se je mudil pa sem na hitro s framesi naredu...v beleznic. Css-je nisem uporabljal ker se mi ni dal se s tem ukvarjat...k pol je pa itak webmaster vs page zaj.... k je searcherje gor nabil...pa cist mim font izbral...:(....men se pa tut ne da ukvarjat..ni cajt... aja se link www.narava-b.si/s59dlr ...

whatson ::

cr00k: res bi lahko bilo bolje... fonti so fenomenalno zgrešeni:D.. preglednost manjka..
drugače pa ni slabo...
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

lordgreg ::

u.. u.. jaz še bi povedal css rox.. it owns me!

Elemen_T ::

Jaz sem že od vsega začetka vajen da ne uporabljam CSS...v bistvu to sploh ni važno - stvar človeka. Output je itak vedno isti...pa ali uporabljal CSS ali pa ne.

darh ::

Elemen_T.. a sse ti mal zajebavaš al kaj ??

zelo lepo lahko določš za cel slop strani, kako bo neki zgledal, brez pretiranega zajebavanja....

CSS je uporabn tud zarad tega, da se znebiš 3258725 font tagov, ki nardijo HTML 1489047x daljši...

Excuses are useless! Results are priceless!

lordgreg ::

Elemen_T.. jep, css si rekel da ne uporabljaš.. saj jaz ga tudi NISEM.. poglej eno mojo neuradno stran, samo za test.. source.. poglej koliko krajši je.. in kako pregleden.. po tem, kar sem naredil s css-jem, sem se mu kar prepustil ;)

poskusi, ne bo ti žal :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10139467 (27430) Primoz
»

usnjarna-grcar.si

Oddelek: Izdelava spletišč
243041 (2368) Icematxyz
»

Programi in tehnike

Oddelek: Izdelava spletišč
63053 (2993) d0rK
»

Program za izdelavo spletnih strani

Oddelek: Omrežja in internet
342258 (1966) UrMaN
»

vaše strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
674079 (3105) lordgreg

Več podobnih tem