» »

Grafični oblikovalec?

Grafični oblikovalec?

Jana ::

A bi mi lahko kdo povedal kaj o tem poklicu?
Kaj obstaja kakšna stran ki opisuje takšen poklic ali podobne šole*?

Zelim lep dan!

Jana

ali3n ::

A bi mi lahko kdo povedal kaj o tem poklicu?

Iz 10-letne prakse: 10 ur čepenja za računalnikom vsak dan, živci na psu ("Kdaj mora bit gotovo?" -"Amm.. včeri?!"; tiskar ima "svojo barvno lestvico" - fali total,...), še kar debela denarnica (1000sit in več na uro); kot povsod drugje, šele praksa prinese _dejansko_ znanje (triki in nasveti), veliko pa pomaga če imaš kanček smisla za estetiko (barvno, kompozicijsko...)

Glede šol - ne vem točno, ker sem "samouk" (the hard way) -> morda grafična, pedagoška (likovni pouk - mam frenda - raztura), kasneje faks (akademija); načeloma se arhitekti ne obnesejo v designu (na zadevo gledajo preveč "meroslovno" - povsod hočejo vsiliti centimetre...);

Po mojem mnenju je najpomembnejši talent in kanček sreče (da padeš v kak studio, kjer so se pripravljeni ukvarjati s tabo (učenje)); jaz sem imel kar srečo - prvi šef je bil sitotiskar (iz prakse poznam tisk u nulo, vem kaj se da kaj se ne da -> in v tej smeri gre tudi design.. ne delaš nemogočih stvari; pa še "tiskarju prijaznejše" filme delaš... :D

Kar hočem povedat je, da graf. oblikovalec (če dela za tisk) MORA poznati VSAJ onsove tiska in dodelave papirja (biganje, perforacija, vezava, kaj je tiskarska pola itd...) ker drugače ima tisti (ali celo ista oseba) ki pripravlja zadevo za osvetljevanje preveč dela (takorekoč naredi vse še enkrat); pri elektronskih medijih (internet, video,...) je malo lažje (je več svobode).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ali3n ()

hvala za odgovor.se cuje tesko,ampak ce te to veseli.... 0:)

LP

Jana

Skatey ::

Ker sem tudi sam iskal kakšno šolo v tej smeri, ti lahko pomagam...

Naravoslovno Tehniška Fakulteta: Tekstilstvo in Grafične Tehnologije, smer Grafične Tehnologije, ima tako VS kot tudi UNI študij...

Link do spletne strani šole

Drugače sem bil tut na informativcu in pač osnovni predmeti so mata, fiza, kema (naravoslvje in tehnika pač) ki so prve dve leti, nato pa se usmeri v bolj specifične predmete za tisk in oblikovanje.

Je rekel da se začne s photoshopom in to pač osnove, ne rabš predznanja in tak... majo pa 3 računalniške učilnce k so ukol pelal, ena je sam Mac.

Zaposlitev pa je dejansko na zelo širokem območju, od tiskarn, raznih grafičnih studijev, oblikovalskih agencij, do tudi ministrstva...

Glede omejtive je tako, da do sedaj je niso imeli, rekel da če sešteje obisk informativcev je tut letos nau. Je pa res da tudi diplomskih še ni bilo, saj je rekel da je smer šele 2leti sedaj, naslednje leto se bo šlo prvič u 3letnik. Prej je obstajala samo VŠ kokr sem razumel.

Drugače je pa še ena smer na MB univerzi, računalništvo, samo je prov medijske komunikacije, pač mediji in oglaševanje..

no upam da sem ti priskrbel vsaj nekaj informacij..

Lp
Peter
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

tudi tebi hvala!!!!res sta mi bla v pomoc!

LP

Jana

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466362899 (25091) nejc_nejc
»

Kam na študij?

Oddelek: Šola
61323 (1253) skledar20
»

Oblikovanje

Oddelek: Programska oprema
262686 (2409) opeter
»

Grafična priprava za tisk