» »

Procenti kolegu?

Procenti kolegu?

Lucifix ::

Imam eno bolj bedno vprašanje in me silno zanima kaj mi boste predlagali.

Kolega X je sprejel klic od znanca, kateri ga je vprašal, pozna koga, ki bi ugodno naredil spletno stran za podjetje. Potek me je ta kolega poklical in vprašal.. Seveda sem se takoj strinjal in zraven povlekel še drugega kolega Y, ki ima super smisel za grafiko... no stvar je takšna...
Potem je kolega X zahteval 20% provizijo od celotnega računa. Se pravi jaz si delim 40/40 s kolegom Y kar pa sploh ni tako važno, saj sem se tako sam odločil.

Ampak jaz tistemu kolegu X ne mislim dati celih 20% od celotnega zneska samo za to, da ker ga je en model poklicu in vprašu, če pozna koga!

Kaj pravite je pravično?

Zheegec ::

Temu se reče posredništvo, poznanstva dandanes veliko pomenijo.
Zmeni se za 45/45/10, tako je po mojem bolj fer.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Lucifix ::

Sej sem pozabil povedati, da sem mu ponudil 10% provizije, pa se je čist razpenu... no ne mislim se krega s kolegi prveč glede biznisa...

TESKAn ::

No ja...poglej na to tako, da če te kolega x ne bi poklical, ne bi imel nič. In če se mu sedaj zameriš preveč, te naslednjič, v podobni situaciji, ne bo poklical...veze in poznanstva pač veliko pomenijo v tem svetu...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

NupY ::

lej, delas za kes, ne za uslugo prijatelju..

ce se ti za ta kes splaca delat (al je to 45%, 60% nima veze) potem zadevo naredi... ce pa ne, pac povej da ne bos..

tu nema smisla razmisljat kaj bi bilo, ce bi bili procenti gor ali dol ali ne vem kaj

ali3n ::

Dobrodošel v poslovni svet! >:D Kar daj mu 20%, naslednjič se pa že vnaprej zmenite kako in kaj...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Brane2 ::

Kappitalizem je zasnovan na pohlepu.

Na celo stvar bi na tvojem mestu gledal takole:

-koliko je ta "kolega" res kolega in koliko le znanec ? Hodis z njim na pir, si pomagata ali je to bolj tko- ga poklices ko ga rabis ?

-Iskreno receno, ce bi bile vloge zamenjane, bi tebi padlo na pamet, da bi mu racunal provizijo ?

-Kaj pricakujes od njegovega posrednistva (ce na posel pristanes) ? Bo on nosil svoj del rizika ali on steje, da je svoje ze opravil ?
Mislim, ce stranka postane tezka ali se odloci, da ne bo placala itd ? Lahko on zagotovi del denarja vnaprej ? Ali lahko on kokt posrednik vama izvajalcema placa dogovorjeno vsoto v trenutku, kok bo stvar naceloma koncana in potem ureja sam stvari z narocnikom ?

Jaz poskusam locevati eno od drugega.Prijateljstvo in posel ne gredo vedno skupaj. Ko gredo, je lepo, ko pa ne gredo pa je lahko hudo.
Zato se vprasaj, koliko ti je tak kolega res kolega in koliko mozen poslovni partner in potencialna konkurenca, ki ti bo v bodoce kokt pijavka odzirala zasluzek in se treudila, da do neobenega posla ti ne bi prisel sam, ampak preko njega ?

Posrednistvo je lahko zelo solidna usluga, ce imas posrednika, ki obvlada, se trudi in ti zagotavlja stalen dotok dobrih strank, s katerimi nimas kokmplikacij.
Takale enkratna posrednistva so pa zame bolj glavobol. Pomisli, kakko bi to bilo, ce bi tega kolega spoznal s prijateljico, ki bi mu bila takko vsec, da bi se pozneje z njoo porocil ?
Bi mu cepnil provizijo 20% na vse, kar sta ustvarila v zakonu ? Ali pa da bi mu razkril lokacijo stacune, kjar imajo full zanimivo pohistvo, ki ga ravno isce ?
Mislim, to se mi zdi nategovanje.

Druga stvar pa je, ce gre za posel desetletja in bi kolega pac rad bil zraven. Tehnicnih znanj sicer nima, ima pa megaposel in bi rad delil s prijatelji. To bi razumel- če bi bilo vaše delo solidno plačano-toliko, da bi imel občutek kokrektne dellitve.
če pa gre za normalen posel allli pa je ceno spustil na podenj, samo da se stranka odloci zanj, vidva pa bosta delala za drobiz, pa se mi to zdi trapasta past.

Pa se nekaj, pri teh enkratnih posrednistvih se velikorat izkaze, da si je posrednik odrezal veliko vecji kkos od dogovorjenega-takko ali drugace. Lahkko da tudi narocniku posla racuna provizijo ali kaj tretjega.

Mercier ::

Sej sem pozabil povedati, da sem mu ponudil 10% provizije, pa se je čist razpenu... no ne mislim se krega s kolegi prveč glede biznisa...
Zakaj bi se kregal s kolegi? Pošl ga u ku*ac, to je vse.

Brane2 ::


ce se ti za ta kes splaca delat (al je to 45%, 60% nima veze) potem zadevo naredi... ce pa ne, pac povej da ne bos..


Seveda ima vezo. Pa ne toliko zaradi nevoscljivosti, bolj zaradi nadzora. Ker je posredniku edini interes da pride do svojega $$$ in odide, ti lahko naredi precej skode. In ne samo tebi, tudi stranki. Lahko jo svinjsko nategne, so obracuna delez 75% ob placilu vnaprej in zgine. Izvajalcema da nekaj drobiza, nato pa slednja izvesta, da je recimo stranka placala bogastvo za nek nor site, vidva sta pa dobila denar za par HTML strani in nekaj slik.
Stranko seveda ne bo zanimala vasa interna delitev ampak denar ali se raje site. Ce takrat posrednika ne bo vec, se lahko zgodi, da bos edini oddelek za reklamacije ti...

Zato moras imeti takega posrednika, ki mu lahko zaupas (ce ga ze imas). In zaradi tega jaz nikoli ne zaracunavam nikomur procentov. Ker nisem profi posrednik. Ce naredim komu uslugo, fino-upam pac, da jo bo znal vrniti, ce jo bom kdaj rabil. Ce bi vzel $$$, bi to pustilo grenak priokus, pa tudi s tem bi nosil nek rizik, ki ga seveda nisem pripravljen nositi in zato ne sprejemam denarja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Sergio ::

Plus, pri 'posrednistih znanstev' se ponavadi ne dela za procente zasluzka, marvec za kaksno simbolicno materialno dobrino. Ravno vceraj sem za eno opravljeno delo dobil 2 flasi vrhunskega vina pa flaso originalnega skotskega viskija, skupaj z eno precej lepo srajco. Get what I mean?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

NupY ::

se strinjam s teboj.. hotel sem le povedat, da na koncu (ce odmislis vse komponenete prijateljstva, posla, moznosti razvoja sodelovanja v prihodnosti ipd.) odtehta le razmerje: potrebno delo/zasluzek..

za te procente, ki bi jih pa rad imel ta kolega, bo pa tudi moral prevzeti odgovornost... in tako ni izvajalec tisti, ki je v prvi liniji pred narocnikom ob morebitnih nesoglasjih.

Thrivial ::

0%, ce je res kolega.

Jaz nisem nikoli niti pomislil, da bi vlekel kaksne procente, ko sem kolegu programerju priskrbel kaksen projekt, pa je slo v koncni fazi tudi za zneske visoke nekaj sto tisocakov. Seveda pa pri nama deluje reciprocnost - ko je potreben dizajn, on poklice mene; prav tako brez procentov.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

bozickus ::

Za v bodoče: pri kešu se konča prijateljstvo.
Vedno je bilo, vedno je in vedno bo.
Če se dogovarjaš, se dogovor z tistim, ki bi rad tvoje usluge.
To je biznis.X in Y sta ti zrihtala posel.Zato pa X hoče kos, Y hoče kos, ti pa,
k si edin,ki je karkol naredu za tist keš, dobiš drobtince.
F... it! Takega kolega raje odpiš in ne računi na njega, ko boš v godlji.
Pri poslu pa dej raje sam rihti stvari ali da sta največ dva.

Jest sm mel podobno izkušnjo. Frend me prosu če naštimam računalnik za brata njegovega znanca. Prej pa sm povedu kaj pa kako. Oba sta bila zelo zelo proti, pa sm s pretvezo, da nimam časa, zavrnu zadevo. Sm se pa povezu z bratom, zmenu in zrihtu. Hec v tej zgodbi pa je bil ta, da je brat hotu brata odret.8-O

[-=Jaka=-] ::

Lucifix: tale problemck se da rest po cisto tapravi "kmecki logiki".

Ce mu das 20% bo tebi ostalo 40%, ce mu ne das nic, tudi ti nicesar ne bos dobil !

Zdaj pa sam pretehtaj kaj se ti bolj splaca, mislm da si z 20% se pocen skoz prsu !

lp Jaka

Tody ::

Ma ja upoštevej kar to pravjo, mogoče se porbej zavarovat in reč nej ti da neke pred plačilo pa boš vsaj nekaj imel če gre kej narobe in naj si frend X potem trga 20 % od nič če pride do tega.

Matev ::

veš kakšna je definicija intelektualca?

to je oseba ki pride ko je delo skoraj gotovo in predlaga par sprememb ter iz recimo svinjaka nastane dvorec..... in pokasira več kot vsi delavci skupaj


pač 20% pobere posrednik za en par mobi klicev
ti pa za 40% garaš kot črna živina

hja - pa ti rihti posu če moreš

flipflop ::

Ja če sta se tak zmenla že prej,potem je pravično,kaj si se pa strinjal. Če se pa nista prej nič zmenla kolk bo on hotel met,boš pa za drugič vedel.|O

hruske ::

Jz bi reku NE! tistemu "kolegu".
Za svoje delo jaz jamcim sam. Tako kot je rekel Brane2.

Se ti ne zdi?

SkIDiver ::

Imva z sestrično neke podobne posle. Na leto se obrne lep kupček dnarja in vse gre v njeno korist. Jz ne delam nič. Dela samo ona vendar brez mene ne bi mogla pa vseeno nism še nikol reku, da bi rad pa tolk in tolk procentov od njenega zaslužka.

To je čisto izkoriščanje in nikakaršno prijateljstvo, če mene prašaš. Če smatraš takega človeka za prijatelja potem se ti ne piše lepo. In kot je nekdo pripomnil. Pri dnarju se prijatelstvo konča oz pokaže kdo je res prijatelj.

Gavran ::

V današnjem času ni problem narediti izdelka, problem ga je prodati (v dokaz: koliko vas je med vami, ki zna narediti spletno stran in koliko vas je s tem nekaj zaslužilo?) Kolega bi tudi lahko poklical nekoga drugega in potem se ti s tem sploh ne bi obremenjeval (in nič zaslužil). Na istem principu kot dela ta tvoj kolega, deluje vsa svetovna trgovina - nihče ne kupuje pri proizvajalcu, ampak pri posredniku - trgovcu ( v tem primeru tvoj kolega). Procenti pri tem sploh niso važni - če je tvojih 40% vredno 100000 SIT ali pa je 100000 SIT vrednih 50% posla (če bi ga izpeljal sam) oziroma, 20% kolegove provizije lahko plača končni kupec. Mora pa zato kolega prevzeti določen del tveganja - proti končnemu kupcu naj on ostane "dobavitelj" oziroma kontaktna oseba, saj se je za posel dogovarjal on. On od tebe prevzame izdelek, po prevzemu izdelka (med tabo in njim) reklamacije rešuje on (oziroma ti popravke plačuje).
Upam, da si razumel, kaj sem naklofal.

madmitch ::

Pri takem "prijatelju" lahko naslednič pričakuješ še večjo "požrešnost". Lepo mu povej, da si mu pripravljen dati 10% ali pa lahko dela sam. Ne pusti se mu izsiljevati. Posredniške provizije se v normalnih ekonomijah ne gibljejo više kot 5% in še to le izjemoma. Narobe je razmišljati; bolje da mu dam 20 in jaz nekaj zaslužim. Raje obrni sliko in mu povej, da bo za tvoje delo dobil 10 ali pa nič. Bolje, da izgubiš eno delo, kot obraz in dostojanstvo. Ne pusti se že sedaj izkoriščati.


PS: Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, za hlapce od boga poslani. Gospodar se menja a bič ostane, zakaj hrbet skrivljen je, biča vajen in željan.
Nikar ne bodi še ti tak cankarjanski hlapec.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobre in priznane nepremičninske agencije

Oddelek: Loža
184000 (3341) Blond
»

Jutri že bogat ? Nova piramida ?

Oddelek: Loža
393769 (2080) darkolord
»

Vzajemni skladi paribas? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15416672 (11971) -BlackSun-
»

plačilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
625418 (4461) pivmik

Več podobnih tem